#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Den lékáren


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 5, s. 34-36

Dny lékáren, pokud jsou organizovány, mají až na výjimky národní charakter. S nápadem vyhlásit Den lékáren, přitom máme na mysli evropský region, přišli lékárníci v Německu. Z informací Německého lékárenského muzea (Deutsches Apotheken-Museum e.V. Berlin) vyplývá, že první Den lékáren v Německu byl zorganizován již v roce 1951. Postupně se k německým lékárníkům připojili také lékárníci z dalších evropských zemí – Rakouska, Německa, Lucemburska, Švýcarska a Jižního Tyrolska. Také se uvádí, že se Den lékáren traduje v zemích Evropské unie od roku 1985.

Jaká je situace v dalších vybraných zemích, ať již v podobě dne, týdne nebo měsíce lékáren?

Národní den lékáren

V Turecku se oslavuje Den lékáren 14. května na počest všech lékárníků, kteří slouží zdraví národa, jako klíčoví aktéři léčebného procesu v boji lidstva s pandemiemi a věnují své životy, práci a srdce této profesi svou přidanou hodnotou a službou.

Den lékáren zemí Commonwealthu je slaven 16. června. Lékárník je nejdostupnějším členem zdravotnického týmu, i když samotný přístup k léčivům nevede automaticky k lepšímu zdravotnímu stavu. Aby bylo dosaženo optimálních zdravotních výsledků, je potřebné, aby byl přístup k léčivům doprovázen poskytováním odborných informací, a právě v této oblasti je lékárník neocenitelný zejména v první linii.

Poznámka: Označení Commonwealth (Commonwealth of Nations) znamená Společenství národů, volné sdružení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a jeho bývalých dominií a kolonií. Ne všechny země tohoto společenství se však k uvedenému společnému dni a termínu přiklánějí.

Den lékáren, známý také jako Den farmaceutů, je íránský profesní svátek, který se slaví 5. den měsíce šahrivar, což odpovídá 27. srpnu podle gregoriánského kalendáře. Připomíná narozeniny Abú Bakra Muhammada ibn Zakaríji al-Rázího, významného perského lékaře, alchymisty a filozofa. V západním světě je Rází znám pod svým latinizovaným jménem Rhazes nebo Rasis. Jeho lékařská díla byla v průběhu 10. až 13. století překládána do latiny a měla zásadní vliv na lékařské vzdělání.

Den lékáren – Slovenská republika

Slovenská lekárnická komora (SLeK) se přihlásila v roce 1999 víceméně formálně k aktivitám Dne lékáren v důsledku probíhající ekonomické krize. SLeK upozorňovala kompetentní představitele státních orgánů na prohlubování finanční krize veřejných lékáren, její důvody a důsledky, a zároveň předkládala návrhy na řešení, především v oblastech zabezpečovaní lékárenské péče a legislativě. Proto si Den lékáren tehdy připomínala formou vyhlášení, která odrážela danou realitu. K myšlence Dne lékáren se vrátila v roce 2005, kdy se rozhodla spojit první Den lékáren s Týdnem srdce v lékárnách – kdy se pacienti obeznamují s rizikem srdečních onemocnění, probíhá poradenství v oblasti užívání léčiv, měření krevního tlaku, hovoří se o zdravém životním stylu – který byl organizován 26. září. Pro následující rok 2006 se SLeK v souladu s jinými zeměmi Evropy přiklonila ke konání Dne lékáren v červnu. Den lékáren byl určitou formou Dne otevřených dveří. Bylo na každém lékárníkovi, jaký program připraví pro návštěvníky – pacienty, kteří v ten den do lékárny přijdou. Jeho hlavní náplní však byl dialog, komunikace s pacienty. V roce 2007 se Den lékáren zaměřil na otázku bezpečnosti pacienta, jeho léčby a úlohy a významu práce lékárníka v tomto procesu. Následující dva roky akcentovaly laickou veřejností ještě ne zcela doceněné postavení lékárníka, snoubícího ve své činnosti vzdělání, zkušenosti a poslání – pomáhat zdravým lidem upevňovat a posilovat zdraví a pa cientům pomáhat zdraví navracet prostřednictvím optimalizování léčby a poskytováním odpovídajících informací, nebo s nemocí důstojně žít, a v obou případech přispívat ke zvyšování kvality života.

Národní týden lékáren

Týden lékáren konaný v měsíci září se v Jihoafrické republice stal součástí oficiálního kalendáře zdravotnictví. Farmaceuti ve všech odvětvích jsou cenným přínosem pro zdraví a blaho obyvatel této republiky. Akci spoluorganizuje Jihoafrická farmaceutická společnost (PSSA). Od roku 2017 byl Týden lékáren nahrazen Měsícem lékáren, který probíhá po celé září.

V září si připomínají Týden lékáren také v Singapuru. Tématem pro rok 2021 bylo: Spolupráce na cestě za zdravím („Partnering You in Your Health Journey”). Motto zdůrazňuje důležitý proces společného rozhodování, partnerství pacienta a lékárníka, jehož cílem je zlepšit stav zdraví prostřednictvím správného užívání léčiv.

V říjnu si Týden lékáren připomíná Farmaceutická společnost Trinidadu a Tobaga.

Národní týden lékáren pořádaný v USA je uznáním neocenitelného přínosu lékárníků a laborantů (asistentů) pro péči o pacienty. Týden lékáren se slaví celý třetí týden v říjnu. Jedná se patrně o jeden z nejstarších svátků lékáren. Týden lékáren je organizovaný Americkou asociací lékárníků (APhA).

APhA byla založena v roce 1852 a je prvním a největším profesním sdružením lékárníků ve Spojených státech. Myšlenka pořádat Národní týden lékáren vzešla na výročním zasedání APhA v Buff alu v roce 1924. Abychom lépe pochopili smysl vystoupení Roberta Rutha, musíme si uvědomit dilema, kterému lékárnická profese kdysi čelila. Jeho charakteristika situace se v mnohém podobá té, kterou prošlo naše lékárenství v době nedávno minulé. První inaugurační týden se konal od 11. do 17. října v roce 1925 a byl vyvrcholením iniciativy Roberta J. Rutha, lékárníka ze Severní Karolíny, který měl vizi, že to bude týden:

- během něhož bude hlavní myšlenkou problematika veřejného zdraví, a který bude sloužit jako nástroj k připomenutí odpovědnosti lékárníků na celém světě vůči etickému kodexu, který je zavazuje k ochraně zdraví a blaha veřejnosti,

- který bude připomínat přínos lékárníků pro pacienty a veřejnost, jinými slovy postavení lékárníka ve společnosti.

Národní týden lékáren sloužil v celé své historii k osvětě veřejnosti v oblasti lékárenství. Témata se sice měnila, ale základní myšlenka zůstala stejná – lékárníci jsou hlavními autoritami v oblasti zdravotní péče, pokud jde o léčiva. Pracovníci lékáren využívají Národní týden lékáren jako nástroj ke vzdělávání veřejnosti a jejímu informování o službách a odborných znalostech, které jí lékárníci mohou nabídnout.

O devětasedmdesát let později APhA rozšířila Národní týden lékáren na Měsíc lékárníků.

Pozn.: Vzhledem k existenci samostatné iniciativy, která je oslavou naší profese (viz například aktivity FIP a Světový den lékárníků a jiné) se jí v dalším textu nevěnujeme. Je zřejmé, že se v obsahu, formulaci zaměření, témat budou prolínat a překrývat. Například tématem Světového dne lékárníků pro rok 2021 bylo: Lékárna – vždy důvěryhodná pro vaše zdraví („Pharmacy: Always trusted for your health“) a jinými uváděnými v příspěvku.

Přes nastíněný vývoj se i nadále každoročně Národní týden lékárenství v USA slaví. Týden propaguje každoročně volené téma. Téma roku 2021 se neslo v duchu myšlenky: Silná lékárna („Pharmacy Strong“), které charakterizovalo obdivuhodnou roli lékárny i za těch nejtěžších okolností.

Týden lékáren 1925 byl historicky inspirací pro jiné země – v roce 1926 byl schválen farmaceutickými společnostmi v Kanadě, Austrálii, na Novém Zélandu a v Tasmánii.

V Indii zvolili za měsíc pořádání Národního týdne lékáren listopad, konkrétně třetí týden v měsíci. V roce 2021 se slavil po šedesáté, jeho téma znělo: Lékárník – nedílná součást zdravotní péče („Pharmacist: An Integral Part of Healthcare“) (znovu příklad prolínání témat).

Ve stejném měsíci si Týden lékáren připomínají také na Jamajce.

Národní měsíc lékáren

Zajímavý je vývoj Měsíce lékáren v Kanadě. Tradiční březnový Měsíc povědomí o lékárnách (Pharmacy Awareness Month) byl na základě reakcí lékáren na bezprecedentní výzvy v uplynulém období v souvislosti s pandemií covid-19, kdy se komunita lékárníků zapojila do aktuálního dění jako nikdy předtím, aby zodpovídala dotazy, rozptylovala obavy a zabezpečovala potřebná léčiva, a to vše při zajištění bezpečnosti pacientů a personálu, přejmenován. Jako výraz poděkování a úcty projevené lékárníkům za jejich každodenní práci a za mimořádnou roli, kterou lékárníci hrají při poskytování zdravotní péče, bylo v březnu 2021 pojmenování popisovaného měsíce změněno z „povědomí či informovanost“ na „ocenění, vděčnost, úctu, uznání“, nově tedy na Měsíc uznání (práce) lékáren (Pharmacy Appreciation Month).

V Jihoafrické republice se širší organizační uskupení (PSSA, Národní ministerstvo zdravotnictví, Jihoafrická lékárnická rada, Asociace nezávislých veřejných lékáren) podílí na přípravě Měsíce lékáren. Jeho rozšíření z Týdne lékáren bylo motivováno snahou a cílem poskytnout lékárníkům příležitost dále zlepšit povědomí pacientů o zásadní roli, kterou lékárníci hrají při každodenním poskytování zdravotní péče. Aby pacienti reálně chápali významu lékárníků ve společnosti. Měsíc lékáren se koná každý rok v září. Tématem akce v roce 2021 bylo: Myslete na lékárnu – kvalitní zdravotní péče pro všechny („Think Pharmacy: Quality Health care for all“).

Od roku 2004 je říjen ofi ciálně vyhlašován jako Měsíc amerických lékárníků a probíhá v něm populární kampaň: Poznej svůj lék*, poznej svého lékárníka („Know Your Medicine, Know Your Pharmacist“). *Na tomto místě i níže se autor příspěvku záměrně nepřidržuje oficiální terminologie. Použití citované terminologie má za cíl zpřístupnit smysl kampaní zejména laické veřejnosti. Tento slogan byl zvolen ve snaze zvýšit povědomí o pozitivním dopadu otevřené komunikace a osobního vztahu mezi pacienty a jejich lékárníky. I po téměř dvou desetiletích zůstává stále platný a nadále se objevuje na propagačních materiálech.

Den lékáren – Česká republika

Česká lékárnická komora (ČLnK) založila tradici pořádání Dne lékáren v roce 1999. Stanovila pohyblivý termín – třetí čtvrtek v měsíci červnu. Po roce tak následovala „vzorovou“ iniciativu Den lékáren (Tag der Pharmazie) v německy mluvicích zemích.

První akce tohoto druhu v ČR měla za cíl soustředit pozornost veřejnosti na problematiku oboru, poukázat na význam lékárenství pro společnost a vyzvednout jeho zdravotnický charakter, zkrátka posílit image lékáren. Další témata dokumentuje tabulka.

Přehled témat Dne lékáren 1999–2022 (třetí čtvrtek v měsíci červnu)

Rok        Den lékáren – téma

1999      Vaše zdraví v dobrých rukou. Do lékárny pro lék i pro radu.

2000      Compliance – prostředek k za vršení optimální farmakoterapie.

2001      Profesní komory a veřejnost. 10 let ČLnK.

2002      Ars pharmaceutica – umění lékárnické.

2003      Péče o seniory.

2004      Lékárníci dětem.

2005      Odvykání kouření.

2006      PČLK rozhodlo Den lékáren nepořádat – podrobněji viz text.

2007      PČLK rozhodlo Den lékáren pořádat. Den lékáren (patrně) neproběhl – podrobněji viz text.

2008      Metabolický syndrom, zaměření na krevní tlak.

2009      Cestování. Poradenství před cestou. 2010 Rizika prázdninových aktivit.

2011      ČLnK nevyhlásila samostatné téma akce – podrobněji viz text. (České lékárnické komoře je 20 let; Česká lékárnická komora – 20 let partnerem vašeho zdraví.)

2012      Pozor na léčiva za volantem.

2013     Dovolená a ochrana před slunečním zářením.

2014     Prevence rakoviny tlustého střeva.

2015     Bezpečné užívání léčiv.

2016     Ošetřování drobných a větších poranění.

2017      Alergie. Malé nepříjemnostii velká rizika.

2018     Co to znamená být lékárníkem.

2019     Čím lépe lékárník ví, jaká léčiva užíváte, tím lépe vám poradí.

2020     Z rukou lékárníka, s radou odborníka. Ve vaší lékárně.

2021     Spolupráce lékárníků a lékařů je nejlepší recept pro vaše zdraví.

2022     Pouť léků lékárnou.

V roce 2006 Představenstvo ČLK (PČLK) s ohledem na situaci ve zdravotnictví, a zvláště v lékárenství rozhodlo v daném roce nepořádat Den lékáren. Den lékáren 2007 – Představenstvo ČLK usneslo v roce 2007 pořádat Den lékáren, ale v menším rozsahu než v letech minulých, jiný zdroj uvádí, že v roce 2007 tato kampaň neproběhla.

Tyto skutečnosti zapříčinily, že od těchto let je v označování pořadí Dne lékáren v ČR dodnes historicky zafixována faktická nepřesnost.

V roce 2008 ČLK poprvé zorganizovala kromě červnového Dne lékáren také podzimní Týden lékáren. Červnový Den lékáren byl v podzimní variantě rozšířen na Týden lékáren v termínu od 20. do 26. října. Jeho tématem bylo velmi aktuální poradenství v oblasti léčby nachlazení a chřipky, prevence a samoléčby těchto a souvisejících onemocnění. V roce 2009 se Den lékáren věnoval otázkám očkování, vybavení lékárniček a ochraně před slunečním zářením. V roce 2010 se tematické zaměření Dne lékáren překrývalo s předcházejícím rokem. Den se soustředil na praktická doporučení pro bezstarostné prázdniny. ČLnK pro rok 2011 nepřipravila speciální, plošnou, monotematickou odbornou akci jako v předchozích letech. Důvodem bylo, že si Česká lékárnická komora připomínala dovršení 20 let od svého založení. Nosným tématem Dne lékáren se tak staly oslavy zmíněného výročí a úloha lékárníků v systému zdravotní péče. Vzhledem k plánované celostátní stávce se stalo hlavním úkolem zajištění léčiv pro pacienty v krizovém období a oficiální oslavy byly přesunuty na sobotu 17. září. Smysl Dne lékáren 2012 je zřejmý: varovat před negativním vlivem léčiv na pozornost řidičů. V roce 2013 se ČLnK ideově vrací k tématům z let 2009 a 2010. Zcela netradičně se v roce 2014 neuskutečnil pouze Den lékáren, ale tentokrát celý Týden lékáren od 16. do 22. června. ČLnK pro tuto akci spojila síly s nadací manželů Havlových VIZE 97 a společně se podílely na osvětě v oblasti prevence onemocnění rakovinou tlustého střeva a konečníku. Vpravdě lékárenskému tématu věnoval pozornost Den lékáren v roce 2015, níže je prezentováno logo Dne lékáren.


Poznámka: Pod logem bylo uvedeno zpřesnění kampaně, například Rada z lékárny má pro Vás cenu Vašeho zdraví, Čím lépe ví lékárník, jaké léky užíváte, tím lépe Vám poradí, a jiné (2018).

Tématem Dne lékáren 2016 bylo ošetřování drobných a větších poranění a vybrali si ho sami čtenáři e-newsletteru ČLnK Lékárnické kapky. Po dalším tématu – alergii, bylo ústřední myšlenkou Dne lékáren 2018 vzdání holdu profesi lékárníka. Cílem bylo přiblížit profesi lékárníka veřejnosti, podrobně vysvětlit, co je náplní jeho práce, jaké jsou jeho kompetence a proč je lékárnická profese v mnoha ohledech nenahraditelná. Bylo zveřejněno Lékárnické desatero aneb na co máte v lékárnách právo? Navazující kampaň v roce 2019 akcentovala význam lékárenského povolání, upozorňovala na důležitost dispenzace lékárníkem a prospěšnost lékového záznamu pro pacienta. Hlavní část kampaně v roce 2020 byla věnována představení nezastupitelné role lékárníků a jedinečnosti lékáren. Jejich přínos v rámci zdravotnické péče zdůraznila i koronavirová pandemie: lékárny zůstaly téměř bez výjimky otevřené, pro pacienty standardně zajišťovaly léčiva i dosavadní poradenství a edukaci v rámci prevence. Pro kampaň v roce 2021 byly zvoleny tři symboly, které v očích pacientů propojují lékárníky a lékaře a jsou zárukou toho, že je jejich zdraví v těch správných rukách. Mozek symbolizuje využití získaných vědomostí ke správné farmakoterapii a celoživotní vzdělávání obou odborníků. Oko zastupuje osobní kontakt zdravotníka s pacientem a možnost interakce. A srdce – do naší práce dáváme i kus sebe sama. Srdce symbolizuje empatii zdravotníků a umění rozpoznat i pacientovy neverbální projevy, které jsou často minimálně stejně důležité, jako klinické hodnoty z laboratoře či údaje na eReceptu.


Na závěr – snad nejpřiléhavější označení lékárny v rámci Dne lékáren bylo vyjádřeno v kampani Spolkového svazu německých lékárenských sdružení (ABDA) a v mottu německého Dne lékáren (2020) – Prostě nepostradatelná („Einfach unverzichtbar“) – s podtextem, že klasické „kamenné“ lékárny nelze nahradit internetovými lékárnami.

Poslání lékárníka spočívá v aktivní podpoře zdraví obyvatel prostřednictvím zvyšování jejich povědomí o otázkách zdraví, zajišťování bezpečných a účinných léčiv a optimalizace jejich užívání. Tímto ovlivňováním jednotlivců a komunit přispívá k vytváření zdravější společnosti. Události, jako Den lékáren a Světový den lékárníků, nabízejí vhodnou příležitost, jak veřejnosti podrobněji přiblížit náplň profese lékárníka, lépe ji informovat o jeho úloze, a tak i pozitivně ovlivnit smýšlení veřejnosti o naší profesi.

Literatura u autora.

Doc. RNDr. Jozef KOLÁŘ, CSc.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 5

2022 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#