#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 5, s. 32

Galega officinalis L. – jestřabina lékařská (Fabaceae – bobovité)

Vytrvalá, až 100 cm vysoká bylina s přímou lodyhou. Barva květů kolísá v závislosti na odrůdě od bílé po fialovou. Plodem je lusk. Rostlina je původní v jižních oblastech Evropy, rozšířila se do Německa, Polska, ale také až do Iránu a na Kavkaz. Zavlečena byla na americký kontinent. V minulosti se nať využívala jako pícnina dodávající skotu bílkoviny a zvyšující tvorbu mléka. V současnosti se tato praxe opustila, protože mléko mělo nahořklou chuť. Jestřabina ale váže vzdušný dusík a slouží v zemědělství dál, ve formě zeleného hnojiva.

Synonyma: Galega bicolor, Galega patula, Galega persica, Galega vulgaris.

Obecný název: Goatsrue (angl.), Pestilenzkraut (něm.).

Sbíraná část: fructus, herba.

Droga: Galegae officinalis fructus, G. o. herba.

Obsahové látky: v nati 0,1 % flavonoidních aglykonů a jejich glykosidů, tj. kempferol (glykosid astragalin), kvercetin (glykosidy rutin a hyperosid), luteolin (glykosid galuteolin), dále deriváty kyseliny hydroxyskořicové, triterpenové saponiny, hořčiny a třísloviny. Alkaloidy se nachází v semenech i nati (zde 0,1–0,2 %), jedná se o chinazolinové alkaloidy vasicin (syn. peganin), vasicinol a vasicinon a alifatické guanidinové alkaloidy galegin a hydroxygalegin. V celé rostlině Cr, Cu, Mg a Se. V semenech jestřabiny neproteinogenní aminokyselina L-kanavanin a cyklický polyol pinitol, dále steroly kampesterol, β-sitosterol a stigmasterol.

Účinky a použití: v tradiční medicíně se aplikuje nejčastěji kvetoucí nať při diabetu, dále jako diuretikum, laktagogum a antiparazitikum, historické zprávy mluví o léčbě moru.

Odborné studie. Kolem roku 1920 byl izolovaný guanidinový galegin zkoušen při léčbě diabetu II. typu. V té době ale byly již známy toxické účinky jestřabinové nati popsané u ovcí, kdy se po spasení objevily pěnivé exsudáty v průduškách, s dušností a častým úhynem zadušením, přičítané právě galeginu. Lepším řešením se proto ukázaly syntetické bi- a triguanidy. V současnosti se používá především biguanid metiormin.

Pravděpodobným mechanizmem účinku metiorminu i galeginu je inhibice jaterní glukoneogeneze a omezení výdeje glukózy do krve. Při testech u myší snižoval galegin navíc přírustek hmotnosti, omezoval příjem potravy a podíl tukové tkáně a snižoval hladinu glykemie stimulací vychytávání glukózy adipocyty 3T3-L1 a myotubami L6. V další studii galegin inhiboval α-amylázu, štěpící oligosacharidy na monosacharidy a přispíval tak k snížení hladiny postprandiální glykemie. Navíc inhiboval mitochondriální dýchání a vykazoval antikoagulační i laktagogní účinky. Polyfenoly patří k významným antioxidanciím a zhášečům volných kyslíkových radikálů, omezují tak oxidativní stres a poškození β-buněk pankreasu i tkání kardio vaskulárního systému. Flavonoid galuteolin v testech na potkanech zlepšoval průběh cerebrální ischemie. Rovněž izolovaný cyklický polyol pinitol snižuje hodnotu glykemie u diabetu II.typu. Při zkouškách s extrakty z nati v různých rozpouštědlech na cytotoxicitu působila nejlépe frakce z dichlormethanu, která inhibovala buněčné linie lidského adenokarcinomu plic A-549 a lidského glioblastomu U-87. V testech s extráty z nati došlo u potkanů ke snížení koncentrace glukózy a glykosylovaného hemoglobinu v krvi, i zvětšení počtu a plochy Langerhansových ostrůvků v pankreasu. Testy akutní toxicity naťové suspenze vykazovaly u potkanů LD50 vyšší než 5 g/kg. Po 90 dnech došlo ke zvýšení sérové hladiny celkového cholesterolu, kreatinfosfokinázy, laktátdehydrogénázy a celkového konjugovaného bilirubinu v séru, ale nápadně byl snížen hematokrit a počet krevních destiek. L-kanavanin, který je příbuzný L-argininu, působí jako ochrana rostliny proti hmyzu. Způsobuje omezení růstu ptáků, méně savců, snad interakcí s metabolizmem argininu. Varem je možno účinek kanavaninu inhibovat. Fytoterapie využívá jestřabinovou nať především ve směsích.



Dávkování: nálev: 3x denně čajová lžička usušené nati na 200 ml vroucí vody.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem. Pro ženy s léčenou rakovinou prsu závislou na estrogenových receptorech je rostlina kontraindikována (fytoestrogeny). Hlášeny bolesti hlavy a svalová ochablost.

Interakce: antikoagulancia, perorální antidiabetika, možnost poruchy resorpce železa.

Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Hand buch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future; PubChem Compound, The Plant List Missouri Botanical Garden, Toxnet.

PharmDr. Miloš POTUŽÁK

Obrázek: Thomé, O.W. (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 5

2022 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#