#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bylo nám spolu dobře


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 5, s. 30

S láskou vzpomínám na svá vysokoškolská léta. Nejen proto, že mne studium bavilo, ale hlavně jsem měla možnost dostat se v Hradci Králové do party bezvadných lidí, se kterými byla vždycky legrace ve škole i mimo ni. Když jsem se po dlouhém dni ve škole učila na další den, někdy mne napadaly nové (naprosto šílené) texty na známé melodie. Společně jsme si je pak zazpívali na prakticích z mikrobiologie, farmaceutické botaniky i technologie.

Těžko bych jinde našla spolužáky ochotné nechat si namalovat na trička schéma HLA molekul a pojmout referát jako divadelní šou. V oblibě jsme měli i tzv. culíkové dny – v rámci bezpečnosti práce bylo potřeba mít v laboratoři sepnuté vlasy, což v ten den každý z nás zajišťoval pomocí dvou berušek. Hlavně nakrátko ostříhaní kolegové byli roztomilí, což většina pedagogů ocenila. Dlužno říct, že jsme studovali s nadšením. Zatímco někteří cítili mírné vzrušení nad nákresy aromatických jader, jiní se s potěšením nořili do rozboru čajových směsí.


Díky organizačnímu talentu spolužačky Ivy jsme se po dvaceti letech mohli znovu (již podruhé od promoce) setkat. Do Prahy na sobotní sraz jsem vyrazila z Jindřichova Hradce s Tomášem. Cestou vlakem jsme se nad starou fotkou snažili přiřadit jména k obličejům. Než jsme dojeli do Veselí, už nám to docela šlo. Nepředpokládali jsme, že by si po tak dlouhé době ještě mohli být všichni podobní, ale realita byla překvapivá. Nevím, jestli má výkon lékárnického povolání příznivý dopad na pleť a postavu (klinickou studii s kontrolní skupinou jsem si nedělala), ale moje spolužačky vypadají stále stejně. Klára vypráví své historky neodolatelně divadelním způsobem, Hanka ráda vaří, Přemek se přiznává, že při pečení perníku se snaží těsto kvantitativně převést na plech a s Katkou se opět pozdravíme naší společnou školní přezdívkou „Ahoj Mařenko“. Přišla většina z nás a bylo nám spolu dobře. Od společného výstupu do Ďáblického háje pod vedením místního znalce Přemka, až do posezení v restauraci Cobolis na Ládví. A protože to bylo opravdu povedené setkání, další datum srazu bylo stanoveno již na rok 2024.

Mgr. Jana DVOŘÁKOVÁ



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 5

2022 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#