#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

I mezi mladými jsou ctitelé tradic


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 5, s. 28-29


Nikdy mě asi nepřestane fascinovat odhodlání otců zakladatelů, kteří uspořádají náročný přednáškový den, ještě náročnější společenský večer a hned ráno po něm výstup na Lysou horu s převýšením cesty 900 metrů. Ano, Beskydský slet je jen pro silné nátury. I když je zase pravda, že ničeho z toho se člověk účastnit nemusí a může být jen pozorným posluchačem velmi zajímavých přednášek.

„XXII. slet se trochu odlišoval nižší účastí (fenomén doby), počasí bylo dobré, na kopci jsme již zažili leccos, od sněhu přes bláto, déšť, zataženo, azuro až po letošní mlhu,“ zhodnotil letošní slet zakladatel Pavel Grodza.

Letos poprvé jsem tuto tradiční lékárnickou akci absolvoval i já. Říkám hned narovinu, že Lysou horu jsem nedal. Trojboj společenský večer, výstup na Lysou horu a pak čtyřhodinovou cestu autem do Prahy bych ve 24 hodinách dal tak před 10 lety a 20 kilogramy. I tak ale nebyl problém si všimnout, v jak přátelské atmosféře se vše na Beskydském sletu odehrává. Přednášky, diskuze na jejich konci i o svačinových přestávkách. Prý nikoho moc nezajímá číst o programu podobných akcí. Dobrá, já jako nevystudovaný nelékárník si ale všímám i jiných věcí než samotného odborného obsahu. Všímám si, jak dokáže přednášející zaujmout, zejména když jeho přednáška přichází na řadu třeba jako pátá nebo šestá a se soustředěností auditoria to už z přirozených důvodů nebývá valné. V tomto směru mě zaujalo vystoupení profesora Přemysla Mladěnky na téma Léčiva ovlivňující androgeny a jejich receptory a pak samozřejmě docenta Petera Koliby, který mluvil nejen o novinkách v hormonální substituční léčbě. Na letošním Beskydské sletu přednášela i doktorka Ingrid Rýznarová, profesor Michal Kršek a doktor Dušan Vavroš.

Na vrcholu Lysé hory: Ivana Sokolová, Jarmila Skopová,
Lucia Bartošová, Žaneta Tom čá lová, Jirka Kotlář a další.
Na vrcholu Lysé hory: Ivana Sokolová, Jarmila Skopová, Lucia Bartošová, Žaneta Tom čá lová, Jirka Kotlář a další.

„Zaujala mě všechna sdělení a nezklamal nikdo,“ řekl Pavel Grodza. „Sám jsem je všechny pozval a jsem rád, že to tak dopadlo. Asi nikdo kompetentnější než profesor Michal Kršek, předseda České endokrinologické společnosti, na sletu přednášet nemohl, přednáška byla excelentní, ale nechci tím snižovat úroveň ostatních, byli rovněž skvělí.“

Velké diskuze se rozproudily po vystoupení prezidenta České lékárnické komory magistra Krebse. Problémy českého lékárenství už jsou zjevně tak naléhavé a iritující, že se žádná větší akce bez diskuze o nich neobejde. Rád bych si uměl představit, že tak zaujatě a odborně o celém zdravotnickém systému a akutních potřebách změn diskutují například na ministerstvu zdravotnictví, v pojišťovnách nebo SÚKLu, ale nějak mi to nejde.

Přemýšlím, jaká budoucnost čeká tuto akci a jestli si Pavel Grodza už cvičí své případné nástupce.

„Pokud mi zdraví dovolí, rád budu u toho, aspoň jako emeritní rádce, děvčata z OSL Nový Jičín v budoucnu jistě nedopustí, aby slet zanikl, stále i mezi mladými jsou ctitelé tradic, musím věřit a vzhlížím k budoucnosti s optimismem. Nástupci jsou zacvičeni (spíše zacvičené).“

Jestli vám chybí body do vzdělávání a chcete je získat velmi příjemně, zaleťte si na Beskydský slet.

Zdeněk POKORNÝ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 5

2022 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#