#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Změnil se kongres po „covidu“?


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 5, s. 26-27


16. kongres Praktického lékárenství 22.–23. dubna 2022, Olomouc

Letošní kongres probíhal v podobném termínu jako v minulých letech, tedy v dubnu a samozřejmě v Olomouci. Protože organizátoři počítali s menším zájmem, umístili jej nikoliv do hotelu Clarion, ale do hotelu Flora. Nakonec se předpokládaná účast – tedy 200 přihlášených – naplnila a možná by přijelo i více účastníků, ale jak to dopředu odhadnout? Zaznívá kolem nás – zvykli jsme si na webináře, sledování kongresů a seminářů online nebo ze záznamu. Proč tedy někam jezdit? Ušetřím čas, peníze za cestu, ubytování, a ještě si můžu záznam shlédnout, kdy chci, třeba u žehlení…

No já nevím, jak vy, ale já většinou u webináře usnu. Tedy ne hned, ale dá mi zabrat, abych se soustředila do konce a často ho musím poslouchat několikrát.

Zpátky ke kongresu. Začátek byl famózní. V prvním bloku urologie pro farmaceuty vystoupily „tři grácie z Prahy“ a zasvětily nás do problematiky mikrobiální rezistence v léčbě uroinfekcí (Václava Adámková), imunoterapie nádorů močového měchýře (Michaela Matoušková) a také do nejčastějších urologických problémů stárnoucích mužů (Marcela Čechová). Byla to smršť zajímavých informací od neméně zajímavých žen, jejichž přednášky vyvolaly v auditoriu velký ohlas projevený řadou dotazů.

Ještě před obědem přednesl aktuality z práva pro farmaceuty Jaroslav Maršík. Tolik pesimistických informací v šedesáti minutách! Být to kdokoliv jiný než právní poradce lékárnické komory, možná by nám oběd nechutnal, ale naštěstí jsou sdělení doktora Maršíka vždy obohaceny o vtip a nadhled, díky nimž přijímáme i negativní informace tak nějak lehčeji.

Odpolední část zahájil blok farmaceutické technologie, vystoupili kolegové Andrej Kováčik a Barbora Vraníková z Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové. Byla radost poslouchat, jak mladí farmaceuti z mojí alma mater zapáleně přednáší o svých výzkumech.

Závěrečnému pátečnímu bloku s názvem Medicamenta nova předsedal docent Karel Urbánek z Olomouce, který sám přednášel o fixní kombinaci paracetamolu s ibuprofenem. O novince v léčbě některých forem transthyretinové amyloidózy, Tafamidisu, informovala doktorka Renáta Aiglová a v posledním sdělení prvního dne se doktor Mojmír Račanský věnoval novým směrům v biologické léčbě těžkého astmatu.

Sobotní ráno nás mile překvapilo. Docent Josef Malý vybral pro jím vedený blok Kazuistiky z praxe farmaceuta skvělé přednášející. Dagmar Dolinská a Zdeněk Novák prezentovali kazuistiky z oddělení klinické farmacie, Jindřiška Voláková z mobilního hospice. Ze všech sdělení vyplynula především nezastupitelnost a důležitost role farmaceuta v nemocničních týmech. Vedle toho ale také vzkaz pro běžného veřejného lékárníka: nesklouznout do každodenní rutiny a vnímat širší souvislosti.

Ve třech po sobě jdoucích sděleních o interakcích se doktor Josef Suchopár věnoval lékovým interakcím souvisejících s covidem-19, v interakcích léčiv s potravinami se pak zaměřil především na interakce léků s kořením, superpotravinami, „éčky“ a v neposlední řadě s alkoholem.

Závěrečný blok Pokroky ve farmacii vedl prezident celého kongresu doktor Pavel Grodza. Problematiku metabolického syndromu z hlediska edukace pacientů přednesl profesor Petr Nachtigal, inženýrka Denisa Stránská představila nové typy biomateriálů pro oromukosální podání léčiv a docentka Ladislava Bartošová uvedla příklady léčiv, jejichž účinnost a bezpečnost je významně ovlivněna genetickou výbavou jedince.

A na úplný závěr vystoupila doktorka Martina Háková. Snad se na mě nebude zlobit, když se přiznám, že jsem její přednášku Využití nanovlákenných polymerů pro pokročilé extrakční techniky nesledovala úplně pozorně. Musela jsem neustále přemýšlet nad tím, jak je úžasné, že tak mladá žena, farmaceutka z katedry analytické chemie Farmaceutické fakulty v Hradci Králové, matka dvou malých dětí, obdržela cenu Doctorandus za technické vědy – Česká hlava. A jak na ni my, ostatní farmaceuti, můžeme být hrdi.

A ještě bych měla uvést, že jednotlivé tematické bloky byly odděleny krátkými komerčními sděleními pod souhrnným názvem Dobrá rada do vaší lékárny. Rady byly určitě praktické, jen je nutné k nim přistupovat s vědomím, že některé cílí na konkrétní produkt, a vzít si z toho obecné poučení. Ale chápu, jinak to asi do budoucna nejde. Firmy stále častěji podmiňují svou účast na kongresech právě možnosti krátkého vstupu. A bez sponzorů by byly registrační poplatky ještě vyšší.

A změnil se kongres po „covidu“?

Změnil se na obou stranách. Mezi malé mínusy uvádím menší účast a absenci společenského večera. Pozitivní je, že se všechny přednášky nahrávaly a bude možné je kdykoliv přehrát znovu.

To hlavní ale zůstalo. Osobně poznat charismatické přednášející, prožít atmosféru jejich vystoupení a ideálně si do denní praxe odnést alespoň nějakou „home message“. V neposlední řadě se také setkat s ostatními kolegy a probrat „vše důležité“ z pracovního i osobního života.

Takže zase za rok na klasickém kongresu, já určitě pojedu!

Ivana SOKOLOVÁ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 5

2022 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#