#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

SVĚTOVÉ DNY ZDRAVÍ červen


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 5, s. 37-38

Ze světových dní zdraví, které vyhlašuje WHO, si v červnu připomínáme Světový den dárců krve. Z jiných mezi národních dní, které souvisejí se zdravím, to jsou Mezi národní den nevinných dětských obětí agrese, Světový den životního pro středí, Světový den uprchlíků, Mezinárodní den proti zneužívání drog a ne zákonnému obchodování s nimi, Den srpkovité anémie, Světový den poruch příjmu potravy, Světový den vitiliga, Světový den boje proti nádorům mozku a Svě tový týden kontinence. Dále jsme představili Světový den boje proti padělání (léčiv).

Globální / Světový den wellness (Global Wellness Day, GWD)

Globální den wellness (GWD) založila Belgin Aksoya v roce 2012 v Turecku jako neziskový projekt, věnovaný zdravému způsobu života (sama změnila svůj život poté, co onemocněla rakovinou štítné žlázy). Pod heslem „Jeden den mů že změnit celý váš život“ si jej připomínáme každoročně druhou červnovou sobotu. Podobně jako u některých jiných světových dní, i v případě GWD jsou každoročně vyhlašována témata či kampaně. V tabulce uvádíme příklady z posledních let.

Rok      Téma, kampaň

2016      Wellness pro každého!

2017      Podporujte laskavost, vděčnost, všímavost a štěstí!

2018      Dětský projekt, Wellness pro děti!

2019      Budování komunit pro wellness. Komunita a dětské wellness.

2020      GWD byl pojat jako celosvětový 24hodinový živý přenos od východu do západu slunce, motto: známá mantra „Jeden den může změnit celý váš život“.

2021      Ochrana našeho duševního zdraví během pandemie a po ní. Ochrana (našeho) duševního zdraví – pro děti i dospělé.

2022      MysleteMagenta (ThinkMagenta).

Proč myslet magenta? Magenta je barva, kterou různě pojmenováváme – jako purpurovou, karmínovou, fuchsiovou aj. viz logo v záhlaví příspěvku. Magenta, odstín fialové barvy, získala svůj název podle anilinového barviva, které vyrobil a v roce 1859 patentoval francouzský chemik François-Emmanuel Verguin, který ji původně nazýval fuchsin. Přejmenována byla na oslavu italsko-francouzského vítězství v bitvě u Magenty, která se odehrála 4. června 1859 mezi Francouzi a Rakušany nedaleko italského města Magenta v Lombardii.

Magenta je barvou univerzální harmonie a emocionální rovnováhy. Je duchovní a zároveň praktická, podporuje zdravý rozum a vyvážený pohled na život.

Myšlenka na zvolená téma GWD 2022 vyplynula z negativní atmosféry v současném světě jako připomínka s pozitivním dopadem na život. Může být obtížné změnit nebo ovlivnit svět kolem nás, ale tím, že ovlivníme myšlenky a poskytneme nový pohled, můžeme změnit svou reakci na to, co se děje. Připomeňte lidem, že dobrý život začíná v mysli. Ve stresových, úzkostných, napjatých a negativních chvílích existuje velmi jednoduchý způsob, jak rozptýlit temné mraky:

1. Přestaňte dělat to, co děláte, a uklidněte se.

2. Nejprve se zhluboka nadechněte a vydechněte. Stačí i jeden nádech.

3. Poté se okamžitě usmějte. Usmívejte se navzdory všemu.

Další poselství letošního GWD zní: používejte správná slova. Slova, která používáme, mají velký vliv na naše myšlení. Někdy bezděky používáme nesprávná slova a vysíláme do mozku negativní myšlenkové signály. Vzdejme se nebo změňme některé výroky, například: ne, to není možné, nemohu to dokázat, nemožné, nemám dobrou náladu. Na tento vzkaz navazují další doporučení: zjednodušte si život, buďte otevření různým zkušenostem, sdílejte dobro.

Pojem wellness je moderní slovo s prastarými kořeny, s významem cesty k souladu mysli, duše a těla. Připomeňme si některé významné historické milníky: - 3 000 až 1 500 let př. n. l.: Ájurvéda – vznikla jako ústní tradice, později zaznamenaná ve Védách (= vědění, soubor náboženských textů; ájurvéda = vědění o životě, dlouhověkosti, životní síle, zdraví), čtyřech posvátných hinduistických textech. Jedná se o holistický systém, který usiluje o vytvoření harmonie mezi tělem, myslí a duchem. Ájurvédské režimy jsou přizpůsobeny jedinečné konstituci každého člověka (jeho výživě, pohybu, sociální interakci a hygienickým potřebám), s cílem udržet rovnováhu, která předchází nemocem. Jóga a meditace mají pro tuto tradici zásadní význam a jsou samozřejmě stále častěji praktikovány po celém světě.

- 3 000 až 2 000 let př. n. l.: vzniká tradiční čínská medicína (TČM), jeden z nejstarších medicínských systémů na světě. TČM, ovlivněná taoismem a buddhismem, uplatňuje holistický pohled na dosažení zdraví a pohody kultivací harmonie v životě člověka. Přístupy, jako akupunktura, fototerapie (bylinná medicína), tchaj-ťi a čchi kung, které se vyvinuly z TČM, se staly základními moderními wellness – a dokonce i západními lékařskými – přístupy.

- 500 let př. n. l.: starořecký lékař Hippokrates – pravděpodobně první lékař, který se zaměřil na prevenci namísto pouhého léčení nemocí a také tvrdil, že nemoc je výsledkem stravy, životního stylu a faktorů životního prostředí.

- 50 let př. n. l.: Starořímská medicína kladla důraz na prevenci nemocí a převzala řecké přesvědčení, že nemoci jsou důsledkem stravy a životního stylu. Vysoce rozvinutý systém veřejné hygieny ve starověkém Římě (s rozsáhlým systémem akvaduktů, kanalizace a veřejných lázní) pomáhal předcházet šíření choroboplodných zárodků a udržovat zdravější populaci.

- 19. století: V Evropě a ve Spojených státech se souběžně s konvenční medicínou rozvíjela různá intelektuální, náboženská a lékařská hnutí zaměřená na holistické pojetí zdraví a života.

Hlavní cíle GWD:

- uvědomit si hodnotu našeho života,

- zastavit se a zamyslet, i když jen na jeden den v roce,

- oprostit se od stresu každodenního městského života a špatných návyků,

- usmířit se sami se sebou,

- zvýšit povědomí o dobrém životě a zvýšit motivaci nejen pro dnešní den, ale i pro zbývajících 364 dní v roce.

Manifest sedm kroků GWD

Aby se filosofie wellness stala životním stylem, měli bychom si osvojit následujících sedm jednoduchých kroků. Důležité je nezavádět všechny kroky najednou, ale pravidelně do svého každodenního života začlenit alespoň několik z nich.

1. Choďte na hodinovou procházku Při chůzi se cítíte šťastnější, protože mozek při chůzi vylučuje endorfin. Chůzí se můžete udržovat v kondici. Posílíte svaly, ztratíte břišní tuk, sníží se hladina cholesterolu a pomůže vám to překonat problémy s váhou.

2. Pijte více vody Lidé, kteří pijí méně vody, mohou trpět vyčerpáním, poruchami pozornosti a paměti. Čím více vody pijete, tím méně konzumujete sycených nápojů.

3. Nepoužívejte plastové láhve Plastové lahve vyrobené z ropného odpadu způsobují nesčetné škody na našem zdraví a životním prostředí.

4. Jezte zdravé potraviny (ekologické, místní produkty) Snažte se konzumovat potraviny, které byly vypěstovány přírodními metodami za použití vhodných technik hnojení a hubení plevele bez použití pesticidů a některých chemických látek.

5. Udělejte dobrý skutek Udělejte dobrý skutek, abyste zlomili své předsudky a učinili svět lepším místem pro život. Podívejte se, jak změníte svůj život tím, že změníte život někoho jiného.

6. Uspořádejte rodinnou večeři se svými blízkými Snězte rodinnou večeři se svými blízkými v místnosti, kde, pokud možno nejsou žádné chytré telefony a televize. Promluvte si o svém dni. Vyslechněte si navzájem svá doporučení. Některé výzkumy ukazují, že rodinné večeře s nejbližšími mají psychologicky pozitivní vliv na děti, které trpí obezitou.

7. Jděte spát ve 22.00 hodin Spánek je kritický proces, během kterého naše tělo vše reguluje a samo se opravuje a uzdravuje. Zpomaluje stárnutí a chrání nás před nemocemi. Lidský růstový hormon (human growth hormone, HGH) je během spánku uvolňován mozkem do krevního oběhu a jeho uvolňování je součástí opravné a obnovovací funkce spánku. Hlavní období uvolňování HGH je v prvním období třetí fáze spánku během noci.

Zmiňme rovněž další světové dny tematicky více či méně podobně zaměřené:

Světový den wellness mysli a těla

(International Mind-Body Wellness Day), který připadá na 3. leden.

Světový den duševního zdraví

(World Mental Health Day), který si od roku 1992 připomínáme 10. října.

Ještě dodejme, že od roku 2007 je každoročně organizován Globální summit o wellness (Global Wellness Summit, GWS). Jedná se o nejvýznamnější setkání světových podnikatelů, akademiků a vládních představitelů v oblasti globální wellness ekonomiky.

Doc. RNDr. Jozef KOLÁŘ, CSc.

Literatura u autora


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 5

2022 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#