#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Elektronický receptář IPLP – historický nápad, ohled za nedávnou minulostí a úskalí realizace v současnosti


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 5, s. 23-24

Čtenáři Časopisu českých lékárníků se mohli v březnovém čísle periodika dočíst o připravovaném elektronickém receptáři IPLP. Primární nápad, resp. myšlenka elektronického receptáře je rozhodně starší ‒ již začátkem nultých let 21. století s ní operovaly dr. Chlebníčková s dr. Maceškovou z FaF VFU Brno. Této problematice se autorky věnovaly a výsledky své práce publikovaly, např. (1). Pro elektronický receptář měly dokonce vytvořený název, avšak v dané době nebyly k dispozici žádné nové substance pro přípravu, takže bylo obtížné vytvořit inovativní receptury či náhrady za případně nedostupné průmyslově vyráběné přípravky (HVLP), a proto moderní elektronický receptář IPLP nemělo příliš smysl připravovat a uvádět do praxe. Ke změně došlo až kolem roku 2010. První vlaštovku představoval roztok mléčnanu sodného, a tak jsme mohli konečně pohodlně připravit laktátový pufr pro stabilizaci exteren s obsahem například močoviny, a dále pak nystatin, který znamenal významný pokrok v dostupné léčbě orální kandidózy v ČR (2, 3). V době, kdy začínaly být k dispozici nové substance ‒ k čemuž nedošlo samo od sebe ‒ jsme se (Sklenář, Hašek, Horáčková) v této problematice dost angažovali a poměrně intenzivně se jí věnovali, viz naše články v Praktickém lékárenství (Nové léčivé látky v magistraliter receptuře I-XVIII) a též např. (4, 5). Uvedená problematika zaujala i slovenské kolegy, o čemž jsme referovali jak na jejich některých akcích (VIII. zjazd Slovenskej farmaceutickej spoločnosti, Bratislava, 14. Dni mladých lekárnikov, Bojnice, 38. Technologické dni, Bratislava aj.), tak na vyžádání ve farmaceutickém indexovaném odborném periodiku (6, 7). Česká lékárnická komora naopak neměla o problematiku inovativní přípravy ani o jakýkoliv receptář příliš zájem; kdyby měla, oslovila by nás a nabídla podmínky spolupráce. K tomu však počátkem 10. let nedošlo.

Díky naší poměrně intenzivní práci vznikly desítky nových receptur, které jsme sestavili, v praxi prověřili a následně publikovali. Většina z nich se dříve či později v klinické praxi uplatnila, lékaři je požadují a předepisují, což je pro nás největším oceněním. Další skvělá spolupráce se zubním lékařem dala v roce 2012 vznik publikaci Magistraliter receptura ve stomatologii (8), o jejímž zájmu z odborné veřejnosti svědčí několik dotisků.

Desítky dalších receptur byly následně vytvořeny na pracovišti Fragnerovy lékárny U Černého orla v Praze na Malé Straně; ty jsou součásti interního receptáře lékárny, což je v názvu takových receptur označeno zkratkou FCO – možná, že se někteří z vás s uvedeným již v praxi setkali, neboť jsou rozšířeny v lékařském terénu. Naše lékárna se pochopitelně zaměřuje na individuální přípravu již od roku 2013 a od té doby připravuje (mimo jiné) náhrady za HVLP s ukončenou výrobou či v ČR nedostupné: namátkou např. Mykoseptin ung. – Mykofran FCO, Framykoin ung – Neofram FCO, Lidokainový emulgel 10 % FCO, Bactroban ung. – Mupiroban 2% FCO, Eryfluid – Erysoluk FCO, Dalacin T sol. – Klindacin sol 1 % FCO, Dalacin emulze – Klindamycini emulsio 1 % FCO, Septonex zásyp – Septohex FCO, Heparinový emulgel 0,2 % FCO. Jak je patrno, název magistraliter náhrady za nedostupný HVLP nemůže obsahovat původní označení, na což jistě autoři připravovaného receptáře pamatují.

Hlavní autor většiny publikací byl také osloven jako recenzent několika odborných knižních monografií a společnost Magistraliter, s.r.o. rovněž několikrát připomínkovala návrhy opatření obecné povahy SÚKLu týkající se úhrady magistraliter přípravků, tudíž problematika individuální přípravy jí není lhostejná.

Vytvoření elektronického receptáře vítáme a nezpochybňujeme. V tuto chvíli je sice poněkud matoucí, co bude jeho náplní, zda jen „náhrady za léky s častými výpadky, resp. s ukončenou výrobou“, jak se píše v zápise z dubnového zasedání PČLnK, anebo receptury „napříč českými a moravskými kraji“, jak se uvádí v březnovém ČČL. Dle počtu odborných oponentů, které jsou pro receptář „potřeba“, to odhadujeme na stovky receptur. Ať tak či onak, je dobře, že se našli lidé, kteří mají na sbírání receptur a tvorbu technologických předpisů čas, tedy nemocniční lékárníci a zaměstnanci provozovatelů, kteří si však z individuální přípravy dělají spíše byznys (ti provozovatelé, ne jejich zaměstnanci).

Nicméně to klíčové: jak dozajista každý autor jakékoliv odborné práce ví, je třeba respektovat citační pravidla. Použije-li ve svém díle text jiného autora, musí ho buď náležitě citovat, nebo uvést jako spoluautora. Proč takovou bazalitu zmiňujeme? Protože máme bohužel neblahou zkušenost, přesněji s některými nemocničními lékárníky publikující práce, ve kterých jaksi opomenuli dodržovat citační zásady a pravidla, a naše díla řádně necitovali. Na základě výzvy sice následně k nápravě editorem došlo, ale jistá pachuť a nedůvěra přetrvaly. O této skutečnosti dozajista netušila většina budoucích oponentů připravovaného elektronického receptáře. Upozorňujeme proto dostatečně dopředu a požadujeme, aby chystané receptury v elektronickém receptáři obsahovaly autorské označení (FCO, RDP, RSP) a případně citace publikací, ze kterých byly receptury použity. V opačném případě se bude jednat o plagiát se všemi právními důsledky a věříme, že Česká lékárnická komora uvedené nedopustí. Proč naše komora? Jelikož v lednovém zápisu z jednání Představenstva ČLnK se píše: „PČLnK schvaluje projekt IPLP receptáře s rozpočtem do 120 000 Kč bez DPH a ukládá (…), aby do příštího jednání předložil návrh smlouvy“.

Z uvedeného tedy vyplývá, že ČLnK projekt elektronického receptáře podporuje, schvaluje a finančně se na něm podílí (z peněz členské základny), takže má právo uvedené dílo rovněž kontrolovat (např. pověřit někoho z řad členské základny, kdo uvedené problematice rozumí) a jistě nemůže připustit, aby v takovém díle, byť elektronickém, došlo k plagiátorství.

PharmDr. Zbyněk SKLENÁŘ, Ph.D., MBA

farmaceutický technolog – specialista

odborný asistent 1. Lékařské fakulty UK

jednatel Magistraliter, s. r. o., odborný zástupce

MVDr. Mgr. Kateřina NÁVOJOVÁ HORÁČKOVÁ, MANZCVS,

farmaceuzický technolog – specialista

veterinární lékařka – specialistka na felinní medicínu

jednatelka Magistraliter, s. r. o., vedoucí lékárník – Fragnerova lékárna U Černého orla

(Magistraliter, s. r. o., společnost farmaceutů – specialistů na problemaziku individuálně připravovaných léčivých přípravků ve veřejných lékárnách)


Zdroje

1. Macešková B, Chlebníčková L. Příprava léčivých přípravků v lékárně I. Současný stav z pohledu počítačové evidence. Čes. slov. Farm., 2006; 55, 61–64.

2. Sklenář Z, Ščigel V, Horáčková K, Slanař O. Compounded preparations with nystatin for oral and oromucosal administration. Acta Pol. Pharm. 2013; 70 (4): 759–762.

3. Sklenář Z, Ščigel V, Horáčková K. Nové možnosti léčby orální kandidózy u dětí pomocí magistraliter připravovaných léčiv. Pediatr. praxi, 2015; 16 (3): 168–171.

4. Sklenář Z, Horáčková K. Možnosti inovace individuální přípravy léčivých přípravků v lékárnách v České republice. Čes. slov. Farm. 2012; 61 (1): 11–16.

5. Sklenář Z, Horáčková K, Bakhouche H. Active pharmaceutical ingredients available as substances for extemporaneous preparation in veterinary medicine in the Czech republic. Čes. slov. Farm. 2014; 63 (2): 71–74.

6. Sklenář Z. Léčivé látky nově dostupné pro přípravu léčiv v České republice a příklady magistraliter receptur. Část I. Farm. obzor 2011; 80 (11): 288–293.

7. Sklenář Z, Horáčková K, Ščigel V, Slanař O. Léčivé látky nově dostupné pro přípravu léčiv v České republice a příklady magistraliter receptur. Část II. Farm. obzor 2012; 81 (9): 195–201.

8. Sklenář Z, Ščigel V. Magistraliter receptura ve stomatologii. 1. vyd. Praha: Česká stomatologická komora v nakladatelství Havlíček Brain Team, 2012, 343 s.

Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 5

2022 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#