#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jednání PGEU se konalo ve Vídni 21. a 22. dubna


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 5, s. 25

Jednání se uskutečnilo v sídle Rakouské lékárnické komory (Österreichische Apothekerkammer na Spittalgasse 31). Jedná se o pětipodlažní budovu, v níž se nachází také Österreichische Ärzte – und Apothekerbank, Pharmazeutische Gehaltskasse. To je organizace, která se stará například o zajištění sociálního a ekonomického zabezpečení lékárníků. Slouží také jako zúčtovací středisko – lékárny předávají vydané recepty s odpovídajícími fakturačními doklady měsíčně. Součástí budovy je přednáškový sál, v němž probíhalo naše jednání. V rakouské komoře je organizováno 6 800 lékárníků, počet zaměstnanců Komory převyšuje 25.

Během jednání jsme byli seznámeni s prvními návrhy na změny evropské legislativy v rámci Farmaceutické strategie EU. Jde například o návrh evropské asociace výrobců (EFPIA) na zrychlení vstupu nových léků na trh ve všech zemích EU (do 2 let po registraci v první zemi), což by mohlo mít zásadní vliv na veřejné rozpočty všech zemí EU. Farmaceutická strategie EU bude velkým tématem na podzim, tedy v době českého předsednictví EU.

V rámci schvalování Digital Service Act v Evropském Parlamentu byly přijaty návrhy podporované PGEU – co je nelegální offline – to je nelegální online, a také posílení ochrany zákazníků ve smyslu veřejného zdraví.


Hlavními tématy souvisejícími s problematikou FMD jsou na evropské úrovni stále se stupňující požadavky státních úřadů na data ze systému a tvorba evropského systému pro správu alertů (k němu se ČR zatím nebude připojovat). Z hlediska ochrany dat se ukazuje, že není například zcela jasné, kde všude se ukládají data o výdejích léků z tzv. inter-market transakcí. Jde o situaci, kdy v rámci ověřování není nalezen kód v českém NSOL, a tak systém hledá uložený kód v systémech dalších zemí EU. Pokud byl lék určen pro více zemí, tak výrobce přes EU hub nahrál kód třeba do Německa. Systém zde kód najde, ověří ho a při výdeji dojde k vyřazení. V lékárně se to projeví pouze o něco delším prodlením, než dojde k ověření. Kde všude se ale ukládá digitální stopa v tomto ukázkovém příkladu (zda pouze v českém a německém systému nebo v systémech všech zemí) není jasné.

PharmDr. Martin KOPECKÝ



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 5

2022 Číslo 5
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#