#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ještě pár slov k Cenovému předpisu


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 2, s. 38

Mnoho již bylo napsáno o novém Cenovém předpisu FAR 2/2023/OLZP. V loňském roce, po Dohodovacím řízení, druhá nejdůležitější událost roku, která si zaslouží pozornost zejména majitelů lékáren, ale také vedoucích lékárníků a odborných zástupců. Grémium majitelů lékáren (GML) po celou dobu jednání o podobě nového Cenového předpisu prosazovalo vyjasnění otázky, kdo může čerpat obchodní přirážku u regulovaných léčiv. Jak jsme byli v minulosti v praxi svědky poměrně často, část z maximální obchodní přirážky si „vzali“ výrobci, chcete-li původci, a distributoři si zase tuto část vzali od majitelů lékáren, aby na tom nebyli finančně poškozeni. Černý Petr zůstával po dlouhou dobu v rukách majitelů lékáren.

Na tuto skutečnost jsme při jednáních na Ministerstvu zdravotnictví společně se zástupci České lékárnické komory (ČLnK) upozorňovali řadu let. GML prosazovalo změnu definice v základních článcích Cenového předpisu tedy, kdo je původce, kdo je distributor, kdo je tzv. jiná osoba a kdo si může uplatnit obchodní přirážku. Základním argumentem byla definice Ceny původce a co je v této ceně již obsaženo. Není ve světe obvyklé, že si výrobce k ceně původce ještě navíc „vezme“ část peněz určených pro distribuci a lékárnu. Okolní země např. Slovensko, Německo, Rakousko, Polsko a řada dalších evropských zemí má definováno Ještě pár slov k Cenovému předpisu v ceně původce, ve které má své peníze kalkulované, a to včetně dovozu na tzv. první rampu distributora. Tomu své „zboží“ prodá za cenu původce a jen distributor a lékárna pak mají možnost čerpat peníze určené v maximální obchodní přirážce. Toto jsme projednali v průběhu letního jednání se zástupci Asociace velkodistributorů léčiv (AVEL) a Unií distributorů léčiv (UDL) a také jsem tento návrh, včetně argumentace, sdělil zástupci ČLnK. ČLnK předložila v průběhu loňského jednání o Cenovém předpisu vlastní návrh řešení této věci ve formě tzv. zastropování části obchodní přirážky pro výrobce a distributory. Alespoň částečně by se tak v praxi omezily případy, kdy si výrobce nárokuje část obchodní přirážky, která však není pro něho určena. K tomuto návrhu jsme se za GML ve finální fázi vyjednávání připojili. Ministerstvo zdravotnictví se nakonec v polovině listopadu rozhodlo k řešení definovat základní pojmy v Cenovém předpise a „najisto“ tak v praxi nastavit podmínky v otázce, kdo může čerpat obchodní přirážku.

Vyzývám proto i prostřednictvím našeho stavovského časopisu všechny majitele lékáren, odborné zástupce či vedoucí lékárníky, aby zkontrolovali na dodacích listech od ledna letošního roku u všech léčiv, které podléhají cenové regulaci podle Cenového předpisu FAR 2/2023/OPLZP, výši obchodní přirážky na příjmu. Pokud se ukáže, že výrobce, či původce prostřednictvím vašeho distributora účtuje větší část obchodní přirážky, než máte domluveno v rámcových obchodních smlouvách, pak je nutné poslat podnět na SUKL, aby taková situace byla vyřešena v rámci cenové kontroly SUKL podle nového Cenového předpisu. Uvedu pro názornost jeden příklad z lednové praxe v lékárně. Léčivý přípravek: Pamycon na přípravu kapek, kód SUKL 0201970, výrobce: Biotika Bohemia, spol. s r.o.


Obvyklá přirážka distributora byla v tomto případě dohodnuta ve výši 4,7 % a tak si firma Biotika Bohemia spol. s r. o., neprávem účtovala celých 11 % z obchodní přirážky.

Takový postup již není podle nového Cenového předpisu možný. Pokud i ve vaší lékárně stále dochází k takovým praktikám, neváhejte podat konkrétní podnět na SÚKL, který 31. 1. 2023 na svých stránkách avizoval že takový postup není v souladu s Cenovým předpisem viz. 1url.cz/@cenovy_predpis. Doporučujeme proto zkontrolovat u všech dodacích listů od ledna 2023, zda také v jiných případech u jiných výrobců (původců) nedochází k čerpání obchodní přirážky neoprávněně.

Podařilo se nám po dlouhých letech vyřešit otázku, kdo může čerpat obchodní přirážku u dodávek regulovaných léčivých přípravků do lékáren. Majitelům lékáren tak zůstanou peníze, které jim právem náleží.

Marek HAMPEL,

předseda Grémia majitelů lékáren, koordinátor segmentu lékárenské péče


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek SEMINÁŘE
Článek Editorial
Článek Medidays

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2023 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#