#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Účinky suplementace PUFA omega-3 u bipolární afektivní poruchy


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 2, s. 39

Mezi PUFA omega-3 (polynenasycené mastné kyseliny, s dvojnou vazbou mezi uhlíky na třetím a čtvrtém místě) se řadí například kyselina α-linolenová (ALA), eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA). Jedná se o esenciální látky, které jsou získávány především z mořských ryb a zároveň patří mezi hojně rozšířené potravinové doplňky. Bipolární afektivní porucha (BP) je závažné psychické onemocnění charakterizované extrémními výkyvy nálad – mánie, hypománie, smíšené epizody, subdeprese, depresivní epizody a depresivní smíšené stavy.

Výsledky různých studií naznačují, že by se v léčbě nebo prevenci BP mohly uplatnit právě PUFA omega-3. Mozek je orgán s nejvyšší koncentrací lipidů v těle. Role lipidů jako složek buněčné membrány je jedinečná, protože nejsou pouze statickým „strukturním“ prvkem, ale mají i funkční roli. Změny v lipidovém složení buněčné membrány mají za následek změny její funkce, a tím i funkce buněk. Hlavní lipidovou složkou buněčných membrán jsou fosfolipidy. Fosfolipidové membránové struktury obsahující PUFA jsou selektivně umístěny kolem membránových proteinů (jako jsou receptory, transportéry, iontové pumpy) a vytvářejí vhodné mikroprostředí pro jejich působení. Změna složení fosfolipidových struktur může modifikovat mikroprostředí a tím i funkce proteinů, např. neurotransmisi. Faktory, které modifikují koncentraci PUFA, sfingolipidů nebo cholesterolu v buněčné membráně nervových buněk, pravděpodobně ovlivňují mozkové funkce, jako jsou funkce hlavních monoaminergních systémů (serotonergní, dopaminergní a noradrenergní). Také se předpokládá, že by se PUFA omega-3 mohly na ovlivňování afektivních poruch podílet díky jejich protizánětlivým a antioxidačním vlastnostem.

Další hypotéza vznikla z podobnosti mezi působením běžných stabilizátorů nálady (lithium, valproát) a EPA a DHA na modulaci signálu transdukční dráhy. Všechny čtyři sloučeniny ovlivňují zejména aktivitu proteinkinázy C. Tento vápníkem aktivovaný a na fosfolipidech závislý enzym se hojně vyskytuje v mozku a hraje důležitou roli v pre – a postsynaptické regulaci synaptického přenosu prostřednictvím účinků na uvolňování neurotransmiterů, receptory a iontové kanály, neuronální excitabilitu a genovou expresi.

Výsledky meta-analýzy studií provedených v pěti různých zemích ukázaly, že BP je spojena s masivním deficitem erytrocytární DHA ve srovnání s demograficky podobnými zdravými jedinci. Epidemiologická studie v 10 zemích odhalila silný inverzní vztah mezi konzumací mořských plodů, mírou příjmu PUFA omega-3 a mírou celoživotní prevalence BP. V některých studiích postmortální vyšetření prokázala významně nižší koncentrace DHA v prefrontálním kortexu u pacientů s BP oproti kontrolním vzorkům, avšak v jiné studii autoři nezjistili žádné významné rozdíly v hladinách PUFA nebo jiných mastných kyselin v prefrontálním kortexu mezi pacienty a kontrolami. Autoři systematické review studie z roku 2022 nalezli 15 studií hodnotících hladiny PUFA v krvi nebo jejich příjem u jedinců s BP. Celkově tyto studie podporovaly souvislost mezi metabolismem PUFA a BP. Jedinci s BP vykazovali nižší hladiny EPA a DHA v krvi, což souviselo s jejich nízkým příjmem, vyšší mírou zánětu a vyšším poměrem PUFA omega-6 versus PUFA omega-3 ve srovnání se zdravými jedinci. Dále autoři nalezli čtyři studie, ve kterých vyšší hladiny kyseliny linolové (LA) v plazmě a vyšší příjem LA spojeny s lepšími nálezy BP, včetně zmírnění symptomů deprese, a jednu studii bez významných výsledků týkající se PUFA omega-3. V kohortové studii se 1111 subjekty bylo zjištěno, že pacienti s BP obvykle konzumovali méně PUFA a více nasycených tuků. Tři studie potvrdily, že jedinci s vyššími krevními hladinami EPA, ALA, LA a kyseliny alfa-lipoové měli zlepšenou extraverzi, neuroticismus a byl u nich menší počet pokusů o sebevraždu.

Zatímco některá epidemiologická a preklinická data podporují důležitost PUFA omega-3 u BP, dosavadní klinické studie přinesly protichůdné výsledky. Například ve studii s 45 pacienty podávání 2 g PUFA omega-3 po dobu čtyř měsíců nevedlo k podstatnému zlepšení symptomů nálady. V 52týdenní studii s 80 jedinci, kteří užívali buď placebo nebo 1 g EPA + 1 g DHA, nebyly pozorovány významné rozdíly v počtu relapsů epizod nálady, v počtu nutných hospitalizací ani úprava medikace. Mezi skupinami se ani nelišila doba relapsu. Naopak v 12týdenní klinické studii s 82 účastníky byla variabilita nálady, energie, podrážděnosti a bolesti oproti kontrolní skupině snížena ve skupině užívající 1,5 g EPA+DHA a sníženým příjmem LA. Ve 4měsíční studii měli pacienti s BP užívající 9,6 g PUFA omega-3 oproti kontrolní skupině významně delší dobu remise. Studií s protichůdnými výsledky je k dispozici celá řada. Meta-analýzy randomizovaných kontrolovaných studií s omega-3 mastnými kyselinami pro léčbu deprese bohužel bývají v některých případech neprůkazné, se silnými důkazy o publikační zaujatosti, značné heterogenitě a podstatnými metodologickými nedostatky v zahrnutých studiích. Velké množství heterogenity v nálezech klinických studií lze pravděpodobně připsat vysoce heterogenním populacím, kterým jsou podávány různé doplňky se značně rozdílným obsahem a poměrem EPA a DHA, rozdílnému dávkování, různému hodnocení účinnosti a pravděpodobně i neúplnému zaslepení.

Údaje v odborné literatuře prozatím nepostačují k podpoře doporučení užívat PUFA omega-3 u pacientů s BP, bez ohledu na neškodnost profilu vedlejších účinků, a to především vzhledem k existujícímu riziku neužívání jiných účinnějších léků nebo terapií a možnému ovlivnění dodržování jiných léčebných postupů založených na důkazech. Nesprávně léčení pacienti s BP mohou ohrožovat svým chováním nejen sebe ale také své okolí.

Mgr. Věra KLIMEŠOVÁ

Laboratoře aplikovaného výzkumu a vývoje společnosti Fytopharma

Zdroj: www.fytoinstitute.eu


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek SEMINÁŘE
Článek Editorial
Článek Medidays

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2023 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#