#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Medidays


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 2, s. 32


V pátek a v sobotu 20.–21. ledna proběhla v prostorách hotelu Vienna House Andel’s v Praze akce plná diskuzních panelů a workshopů se zajímavými tématy, spojená s pracovním veletrhem. Na přípravě spolupracovali Mladí lékárníci se spolkem Mladých lékařů.

Odstartovali jsme v pátek ráno diskusí s prezidentem ČLnK Alešem Krebsem, předsedou GML Markem Hampelem, majitelem Lekarna.cz Vladimírem Finsterlem, šéfredaktorem Zdravotnického deníku Tomášem Cikrtem a zástupcem VZP Jiřím Štěrbou. Mluvilo se o financování lékárenství a jeho budoucnosti. Jak to u financí bývá, diskuse nebyla nijak pozitivní a velmi hezky ji shrnul právě Zdravotnický deník v článku „Pacienti i pojišťovny vědí, co čekat od lékaře, ale nevědí, co jim může nabídnout lékárník“.

Vědí však sami lékárníci, co bychom chtěli a měli dělat za 5, 10, 20 let? Budu rád za rozpoutání diskuze nad touto otázkou a větší aktivitu každého z nás.

V sobotu jsme navázali diskuzním panelem o péči poskytované v lékárnách a o možnostech rozšíření kompetencí lékárníků. Diskutovali viceprezident ČLnK Martin Kopecký, prezident SLeK Ondrej Sukeľ, provozní ředitel BENU lékáren Michal Jurča a předseda spolku Mladí praktici Vojtěch Mucha. V první polovině panelu jsme se věnovali službám, jako jsou konzultace a screeningy, které jsou aktuálně poskytovány v českých a slovenských lékárnách. Ve druhé části jsme se dotkli kontroverzního rozšiřování kompetencí lékárníků směrem k očkování a mimořádnému výdeji chronické medikace. V tomto směru nás čeká mnoho práce a vysvětlování přínosů pro pacienta i systém. Z workshopů bylo pro lékárníky v nabídce především téma založení a vedení vlastní lékárny, problematika stanovení úhrad a cen léčiv a jejich indikační a preskripční omezení a semináře s IPLP tematikou o inkompatibilitách, včetně představení online receptáře iplprecept.cz. V dalších panelech se například probíraly výhody a nevýhody být zaměstnancem či samostatným podnikatelem, digitalizace zdravotnictví nebo specializační vzdělávání.

Osobně jsem se do akce zapojil moderováním diskusních panelů a přiznám se, že to v tomto formátu pro mě byla velká zkušenost s jistou dávkou stresové zátěže. Zároveň mám z pořádání akce poučení pro příště: Začít s propagací akce dříve, jistě by si zasloužila vyšší účast lékárníků, a hledat témata s větší atraktivitou a přesahem pro lékaře, aby se zúčastnili i programů pro lékárníky a věděli, co v lékárnách řešíme.

Děkuji všem účastníkům panelů a přednášejícím na workshopech za čas věnovaný této akci a kolegyním a kolegům, kteří se zúčastnili a zapojili se do diskuze. A připojím i tradiční klasický apel na naši odbornost, pomoc pacientům v řešení jejich obtíží a co největší důraz na to, abychom nebyli p(r)odavači.

Lukáš MALÝ,

předseda spolku Mladí lékárníci


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek SEMINÁŘE
Článek Editorial

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2023 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#