#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

SVĚTOVÉ DNY ZDRAVÍ březen


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 2, s. 42-43

V měsíci březnu si připomínáme z významných dnů ve zdravotnictví, resp. z mezinárodních či světových dní věnovaných problematice zdraví, hned několik dní. Dosud jsme představili: Světový den ledvin, Světový den vody, Světový den boje proti tuberkulóze, Mezinárodní den sluchu a slyšení, Světový den Downova syndromu, Světový týden glaukomu, Evropský den / týden mozku, Světový den spánku, Světový den orálního / ústního zdraví, Světový den vrozených (vývojových) vad, Den jódu, Celosvětový den pro pacienty s pokročilým kolorektálním karcinomem / Evropský měsíc informovanosti (povědomí, osvěty) o kolorektálním karcinomu, Světový týden informovanosti / povědomí o soli a Světový den obezity.

Kampaň k Mezinárodnímu dni informovanosti / povědomí o HPV (International HPV Awareness Day Campaign)


Den 4. březen se pojí s Mezinárodním dnem informovanosti či zvyšování povědomí anebo osvěty o lidském papilomaviru (Human papillomavirus, HPV). Den, který v roce 2018 vyhlásila Mezinárodní společnost pro papilomaviry (International Papillomavirus Society, IPVS), se stal ústředním bodem každoroční kampaně mnoha organizací, které se snaží zvýšit celosvětové povědomí a osvětu veřejnosti o HPV a o významu prevence, skríningu, diagnostiky a léčby onemocnění souvisejících s papilomaviry.

Vzniku mezinárodního dne předcházelo zřízení Výboru pro propagaci a kampaně (v rámci IPVS) v lednu 2017. Oficiálně byl projekt oznámen 4. března 2017 během závěrečného ceremoniálu konference HPV 2017 v Kapském Městě (Jihoafrická republika). Konference byla také příležitostí, aby výbor uspořádal své první zasedání, sestavil akční plán a zveřejnil první oficiální sdělení o projektu.

Důvodů pro vyhlášení dne a kampaně bylo více:

  • povědomí veřejnosti o HPV a souvisejícím riziku vzniku rakoviny je všeobecně nízké,
  • téměř půl milionu lidí ročně zemře na HPV – mnoha z těchto úmrtí lze zabránit,
  • osvěta, vzdělávání a snižování stigmatizace HPV jsou důležitými prvními kroky k mobilizaci opatření k zastavení HPV.

Cílem kampaně je posílit postavení jednotlivců a společnosti, aby mohli přijmout účinná opatření ke snížení škod způsobených HPV.

Zde je namístě připomenout osobnost, která stála u průlomového objevu – německého virologa Haralda zur Hausena. Ten navrhl a následně prokázal souvislost mezi rakovinou děložního čípku a HPV. Objev vyvolal ve své době – na počátku 80. let 20. století – značný rozruch, protože většina odborníků nevěřila, že by viry mohly způsobovat rakovinu, a těch několik, kteří v to věřili, se zaměřovalo na úplně jiný virus. Následné inovace promítnuté do medicínských aplikací (vývoj testů k detekci infekce HPV, které zlepšily diagnostiku a léčbu časných abnormalit děložního čípku a předrakovinných lézí, dále vývoj profylaktických vakcín proti HPV) by tak nebyly možné bez vytrvalosti Haralda zur Hausena. Když testoval vzorky nádorů děložního čípku na přítomnost herpes viru, nebyl nalezen. Když si všiml, že lidé, kteří měli genitální bradavice způsobené HPV, často onemocněli rakovinou děložního čípku, obrátil svůj výzkum na hledání těchto virů u rakoviny děložního čípku. V roce 1976 publikoval svou teorii, že rakovinu děložního čípku nezpůsobuje herpes simplex virus (HSV), ale HPV. Následné experimenty potvrdily správnost jeho teorie, protože identifikoval HPV-16 a HPV-18, dva typy HPV, o kterých dnes víme, že běžně způsobují rakovinu děložního čípku, a v roce 1983 Dr. zur Hausen prokázal, že rakovinu děložního čípku u lidí způsobují HPV, a ukázal, že geny z viru jsou začleněny do DNA hostitelské buňky. Následně bylo prokázáno, že HPV způsobuje také rakovinu konečníku, penisu, vulvy, vagíny a orofaryngu.

Za zmíněný objev byla Haraldu zur Hausenovi udělena v roce 2008 Nobelova cena za medicínu (fyziologii a lékařství), přičemž získal polovinu finanční odměny, druhou polovinu se rovným dílem rozdělili další dva laureáti – francouzští virologové Francoise Barre-Sinoussi a Luc Montagnier za objev viru HIV, který způsobuje AIDS. Tato cena se uděluje od roku 1901, její nositelé získají deset milionů švédských korun (přibližně 25,4 milionu korun).

Některá fakta

Infekce HPV přímo postihuje čtyři z pěti osob (údaj z roku 2021 hovoří zhruba o 630 miliónech lidí nakažených HPV na celém světě). Přestože většina z nás nikdy nepocítí příznaky, virus může způsobit rakovinu a každoročně si na celém světě vyžádá téměř půl milionu životů.

  • infekce HPV jsou velmi časté,
  • infekce HPV je nejčastější sexuálně přenosnou infekcí; většina lidí se HPV nakazí krátce po zahájení sexuální aktivity. Více než 90 % z nich se nakonec infekce zbaví.
  • udává se, že před dosažením věku 50 let se HPV infekce objeví u 80 % žen a 50 % mužů v populaci. U většiny postižených nezpůsobí infekce vážnější problémy a vymizí spontánně bez jakýchkoliv následků.
  • k přenosu infekce není nutný pohlavní styk, k nákaze může dojít i při pouhém intimním kontaktu,
  • většina kmenů HPV nezpůsobuje rakovinu,
  • dva typy HPV (16 a 18) jsou zodpovědné za téměř 50 % prekanceróz děložního čípku,
  • proti infekci HPV existuje vakcína, ale neexistuje její léčba, léčit lze pouze klinické příznaky,
  • vakcína proti HPV nechrání proti všem jeho kmenům,
  • očkování proti infekci HPV není určeno pouze pro děti, infekce nepostihuje jenom ženy,
  • očkování nenahrazuje screening rakoviny.

Očkování vůči HPV a jeho úhrada prošly v ČR svým vývojem, podobně dostupnost vakcín

V roce 2006 bylo vydáno doporučení (ČLS JEP) očkovat proti HPV (všechny) dívky ve věku 12 až 13 let. Od 1. 4. 2012 bylo zavedeno nepovinné, volitelné a hrazené očkování pro dívky ve věku 13 až 14 let (očkovací látka Cervarix byla hrazená z prostředků veřejného zdravotního pojištění, na očkovací látku Silgard se vztahoval doplatek).


Od ledna roku 2018 bylo zavedeno do očkovacího kalendáře hrazené očkování proti HPV rovněž pro chlapce ve věku 13 let. Od 1. 1. 2022 začala být tato vakcína hrazena i dívkám a chlapcům po dovršení 14 let v případě zdravotních komplikací, které neumožnily aplikovat vakcínu dříve.

Podobně jako v případě jiných očkování se můžeme ve společnosti v případě očkování proti HPV setkat s jeho kladným přijímáním, na druhé straně také s rezervovaným i odmítavým postojem. Při vědomí unikátnosti a neopakovatelnosti lidského života část společnosti není připravená akceptovat možná poškození zdraví (ve výjimečných případech úmrtí) způsobená očkováním, přičemž zapomíná na výhody, které očkování obecně přináší.

Aktivity v souvislosti s konáním Mezinárodního dne osvěty o HPV a v některých aspektech prolínají se zaměřením Akčního dne pro odstranění rakoviny děložního čípku, který se koná v listopadu.

Literatura u autora.

Doc. RNDr. Jozef KOLÁŘ, CSc.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek SEMINÁŘE
Článek Editorial
Článek Medidays

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2023 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#