#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Interaktivní seminář Astma a CHOPN – Od teorie k praxi v roce 2023


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 2, s. 26


Úspěšný putovní interaktivní seminář „Astma a CHOPN – Od teorie k praxi“ vznikl ve spolupráci České lékárnické komory (ČLnK) a Kliniky pneumologie 3. LF UK a FN Bulovka a bude možné jej absolvovat v průběhu roku 2023 i v dalších krajských městech.

Po Praze, Plzni, Ostravě a Brně, kde proběhl seminář, jehož součástí je kromě série tří odborných přednášek rovněž workshop správného zacházení s jednotlivými typy inhalačních systémů dostupných na našem trhu, bude možné jej v první polovině tohoto roku absolvovat též v Hradci Králové, Liberci, Olomouci nebo Českých Budějovicích. Pracovní skupina pro celoživotní vzdělávání lékárníků při ČLnK pod vedením PharmDr. Davida Ovčařího plánuje po dohodě s lektory v budoucnu uspořádat semináře i na dalších místech České republiky.

V rámci interaktivního semináře jsou účastníci ústy renomovaného lékaře a přednosty Kliniky pneumologie 3. LF UK a FN Bulovka doc. MUDr. Norberta Pauka, Ph.D., seznámeni s aktuálními možnostmi farmakoterapie astmatu a CHOPN podle poznatků medicíny založené na důkazech. Navazující sdělení lékárníků, Mgr. Jany Čejchanové (BENU Lékárna) a Mgr. Ondřeje Šimandla (EUC Lékárna; Ústav Farmakologie 2.LF UK), prezentují možnosti farmaceutické péče o pacienty s astmatem či CHOPN, nabízejí shrnutí možností režimových opatření vedoucích ke zlepšení kompenzace onemocnění, zlepšení kvality života nemocného i adherenci k léčbě. Dále nabízejí přehled inhalačních lékových systémů v současnosti dostupných na našem trhu. Během závěrečného workshopu je kladen důraz zejména na nácvik správné inhalační techniky metodou „fivesteps assessment“, schopnost odhalit chyby, kterých se pacient může během manipulace s inhalátorem dopustit, a navrhnout efektivní opatření vedoucí k jejich eliminaci.

Semináře byly realizovány i díky podpoře farmaceutických firem Berlin-Chemie/A.Menarini Ceska republika s. r. o. a Chiesi CZ s. r. o. a skvělé organizační práci paní Alice Vinařové z oddělení vzdělávání ČLnK a zúčastnilo se jich více než 200 lékárnic a lékárníků z celé republiky. Ve zpětné vazbě účastníků je možné najít hodnocení „skvělý“, „komplexní“ a „opravdu propojující teorii s praxí“. Nejvýznamněji od absolventů rezonovaly pozitivní ohlasy na předvedení jednotlivých typů inhalátorů, představení specifických chyb, kterých se pacient může dopustit při manipulaci s inhalátory, a v neposlední řadě i hlubší seznámení s nosologickými jednotkami astmatu a CHOPN a rozdíly mezi nimi. Naopak limity semináře účastníci viděli zejména v časové dotaci – „některá dílčí témata by si zasloužila více prostoru“.

Z dotazníkového šetření mezi účastníky seminářů mj. vyplynulo, že pětina (22,3 %) respondentů edukuje pacienty o zacházení s inhalátorem jen tehdy, pokud o to pacient přímo požádá; téměř dvě třetiny (63,9 %) respondentů edukují pacienty pouze slovním popisem. Možná je jedním z důvodů, že neměli příležitost sami si prakticky zacházení s inhalátorem vyzkoušet. Nejen tuto klíčovou bariéru se snaží seminář „Astma a CHOPN – Od teorie k praxi“ odstranit a přispět tím k lepší a efektivnější farmaceutické péči o pacienta s inhalační terapií – tedy zlepšit její účinnost a minimalizovat možná rizika s ní spojená, a to včetně nežádoucích účinků, se kterými se dle dotazníkového šetření ve své praxi setkala více než polovina (57,2 %) dotazovaných.

V prvním pololetí budou semináře pořádány v těchto termínech a místech:


Poplatek: 400 Kč, body do CV: 10

JiMA


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek SEMINÁŘE
Článek Editorial
Článek Medidays

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2023 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#