#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

E-learning Zaměstnanci v lékárně


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 2, s. 28-29

Pro členy Komory je připraven nový e-learning „Zaměstnanci v lékárně“, který v rámci cyklu e-learningů určených nejen pro vedoucí lékárníky vypracovala pracovní skupina pro celoživotní vzdělávání. Studijní text je členům ČLnK volně k dispozici v autorizované části webu v sekci Vzdělávání / E-learningy / Texty k e-learningům ČLnK. Za nastudování e-learningu je možné získat 3 body do cyklu celoživotního vzdělávání. Nejprve je potřeba se ke studiu e-learningu přihlásit v sekci Vzdělávání / E-learningy / E-learningy ČLnK, součástí e-mailu potvrzujícího přihlášení je odkaz na test, který obsahuje 20 otázek s jednou správnou odpovědí. Pro získání bodů do celoživotního vzdělávání je potřeba zodpovědět správně minimálně 70 % testových otázek.

Studijní text je poměrně obsáhlý a obsahuje základní definice jednotlivých pracovních pozic v lékárně, podmínek pro získání odborné a specializované způsobilosti, zpracovává tematiku uznávání kvalifikací, nostrifikace a aprobačních zkoušek, dále například povinnosti doškolení při přerušení výkonu povolání a celoživotního vzdělávání. Jedna z kapitol sumarizuje legislativní požadavky na rozdělení kompetencí při jednotlivých činnostech lékárenské péče, přílohou dokumentu jsou vzorové pracovní náplně odborného zástupce, vedoucího lékárníka, farmaceuta, farmaceutického asistenta, sanitáře a nezdravotnických pracovníků zajišťujících úklid. Pozvánkou a „ochutnávkou“ e-learningu budiž výňatek z kapitoly Kompetence v lékárně.

Příjem léčiv

Objednávání léčiv a zabezpečení řádné přejímky léčiv a zdravotnických prostředků zajišťují farmaceuti a farmaceutičtí asistenti. Při příjmu jsou léčiva a zdravotnické prostředky zaváděny do elektronické evidence lékárny, je prováděna kontrola šarží a exspirací, případně kontrola ochranných prvků na obalech humánních léčiv dle FMD (Nařízení o ochraně proti padělkům), dodržení cenové regulace léčivých přípravků a potravin pro zvláštní lékařské účely a kompletnost dodávky. Při zjištění nesrovnalostí je pověřenou osobou vypracována reklamace (vratka) zpět dodavateli.

Podle zákona o návykových látkách mohou návykové látky a léčivé přípravky s obsahem návykových látek a uvedených látek kategorie 1 (prekursory drog) v lékárně přejímat pouze farmaceuti, případně farmaceutičtí asistenti pod dohledem farmaceuta.

Pod přímým vedením farmaceuta nebo farmaceutického asistenta může pomocný zdravotnický pracovník s odbornou způsobilostí k výkonu povolání sanitáře provádět pomocné práce při přejímce zboží (manipulace s léčivými přípravky, jejich kontrola a uložení).

Uchovávání léčiv

Farmaceuti a farmaceutičtí asistenti zajišťují a kontrolují uchovávání léčiv podle zásad správné lékárenské praxe a dalších legislativních požadavků vyplývajících např. ze zákona o návykových látkách nebo zákona o prekursorech drog. Jedná se především o zabezpečené uchovávání návykových látek, léčivých přípravků s obsahem návykové látky a prekursorů drog, dále uchovávání léčiv za podmínek stanovených výrobcem či připravující lékárnou, uchovávání termolabilních léčiv, klinicky hodnocených léčiv, separand, venen, nepoužitelných léčiv, léčiv připravených za jiných než předepsaných podmínek, léčiv s uplynulou dobou použitelnosti.

Vedoucí lékárník pověří:

  • farmaceuta nebo farmaceutického asistenta kontrolou dob použitelnosti skladových zásob,
  • farmaceuta zajištěním stahování léčivého přípravku z důvodu závady jakosti nebo na výzvu držitelů rozhodnutí a vedením dokumentace o stahování léčivého přípravku,
  • farmaceuta, farmaceutického asistenta nebo sanitáře kontrolou teploty uchovávání a vedením záznamů o teplotě uchovávání.

Magistraliter příprava

Kontrola léčivých a pomocných látek

Kontrola dodaných léčivých látek, pomocných látek nebo směsí pomocných látek určených pro magistraliter přípravu včetně vedení záznamů o provedené organoleptické zkoušce jednotlivých balení je v kompetenci farmaceuta nebo farmaceutického asistenta.

Individuální příprava na základě lékařského předpisu

Individuální přípravu na základě lékařského předpisu provádí farmaceut nebo farmaceutický asistent ve spolupráci s farmaceutem. Farmaceut ověří dávkování a složení.

  • Je-li překročena maximální dávka léčivé látky stanovená Českým lékopisem nebo terapeutická dávka, není-li maximální dávka stanovena, a toto překročení není předepisujícím lékařem řádně vyznačeno (!), a není možno tento údaj u lékaře ověřit, farmaceut upraví množství nebo koncentraci předepsané léčivé látky na terapeuticky obvyklé, skutečnost uvede v záznamu o výdeji a příslušného předepisujícího lékaře neprodleně informuje.
  • Pokud by léčivý přípravek připravený podle lékařského předpisu podle znalostí a zkušeností farmaceuta nesplňoval požadavky jakosti, bezpečnosti a účinnosti, zejména z hlediska inkompatibilit jednotlivých složek, farmaceut provede úpravu lékařského předpisu ve smyslu kvalitativní nebo kvantitativní změny pomocných nebo léčivých látek. V případě změn léčivých látek tuto změnu provede po předchozí dohodě s předepisujícím lékařem poskytujícím zdravotní péči nebo veterinárním lékařem.
  • Je-li možné zlepšit vlastnosti léčivého přípravku použitím vhodné pomocné látky, farmaceut může provést úpravu složení léčivého přípravku.
  • Návykové látky (omamné a psychotropní látky uvedené v příloze č. 1, 2, 5, 6 nebo 7 a uvedené látky kategorie 1) mohou připravovat do lékových forem v lékárnách farmaceuti nebo farmaceutičtí asistenti pod dohledem farmaceuta.
  • Farmaceutický asistent pod odborným dohledem farmaceuta může vykovávat v rozsahu své odborné způsobilosti činnosti při přípravě radiofarmak a léčivých přípravků s obsahem venen.
  • Jeden zdravotnický pracovník nemůže připravovat současně více různých léčivých přípravků.

Hromadná příprava, technologické předpisy

Hromadná příprava léčivých přípravků je prováděna farmaceutem nebo farmaceutickým asistentem podle technologického předpisu, který je schválen vedoucím lékárníkem, případně jím pověřeným farmaceutem. Farmaceutický asistent v rozsahu své odborné způsobilosti může spolupracovat s farmaceutem na přípravě technologických předpisů.

Připravující osoba provádí přípravu podle technologického předpisu, kontroluje certifikáty použitých léčivých a pomocných látek nebo směsí pomocných látek určených pro magistraliter přípravu a jejich dobu použitelnosti, označení léčivých přípravků připravených do zásoby a úplnost dokumentace.

Výdej léčivých přípravků

Léčivé přípravky jsou v lékárnách oprávněni vydávat farmaceuti a farmaceutičtí asistenti. Farmaceutičtí asistenti mohou vydávat jen léčivé přípravky, jejichž výdej není vázán na lékařský předpis. Součástí výdeje je poskytnutí informací nezbytných pro správné a bezpečné užívání vydávaných léčivých přípravků a pro jejich uchovávání. Farmaceutičtí asistenti nesmí vydávat léčivé přípravky, jejichž výdej je v režimu „bez lékařského předpisu s omezením (RLPO)“. Farmaceutičtí asistenti jsou oprávněni vydávat léčivé přípravky na žádanky poskytovatelů zdravotních služeb, kromě žádanek s modrým pruhem. Při výdeji na žádanku nesmí farmaceutický asistent provést generickou záměnu, provedení generických záměn je v kompetenci farmaceuta.

Výdej zdravotnických prostředků

Zdravotnické prostředky může v lékárně nebo výdejně zdravotnických prostředků vydat farmaceut nebo farmaceutický asistent včetně výdeje na lékařský předpis (poukaz). Při výdeji na základě elektronického poukazu musí vydávající neprodleně prostřednictvím systému eRecept sdělit centrálnímu úložišti elektronických poukazů, že předepsaný prostředek byl již vydán. Vydávající farmaceutický asistent musí mít zřízen přístup do centrálního úložiště systému eReceptu.

Součástí výdeje je poskytnutí informací nezbytných pro správnéa bezpečné používání vydávaného zdravotnického prostředku.

PharmDr. Ivana LÁNOVÁ Mgr. Dagmar DUBSKÁ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent
Článek SEMINÁŘE
Článek Editorial
Článek Medidays

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 2

2023 Číslo 2
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#