#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

CO URČITĚ STOJÍ ZA PŘEČTENÍ...


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 9, s. 35

Musilová, H.: Kyselina hyaluronová – použití v urologické praxi

Urologie pro praxi č. 2/2023

Kyselina hyaluronová (dále Hy) je polysacharid s širokým uplatněním v medicíně, kosmetologii atd. V urologii našla Hy rovněž mnohostranné uplatnění. Užívá se například k prevenci recidiv infekcí dolních močových cest, k léčbě postradiační cystitidy či u chronické bolesti močového měchýře. Užívá se i v andrologii a dětské urologii. Hy byla poprvé izolována z hovězího sklivce Palmerem a Meyerem v roce 1934. Název zvolili odvozením od slova hyaloid značící sklovitý či sklu podobný. Hy byla pak objevena v dalších orgánech: kloubní tekutina, pupečník, tkáně obratlů. V medicíně byla Hy poprvé použita v roce 1943 ruským lékařem Gamaleyou pro ošetření omrzlin.

V prevenci infekcí dolních močových cest, při kterých bývá poškozena glykosaminoglykanová vrstva urotelu a na sliznici snadno nasedají bakterie, se Hy podává intravezikálně k obnovení této ochranné vrstvy, někdy i v kombinaci s chondroitin sulfátem s ionty kalcia (Ialuril® Prefill). Aplikuje se pomocí jednorázového katetru a pacient je nucen udržet náplň v měchýři 30 až 120 minut. Podává se 1x týdně po dobu měsíce, pak 1x za 2 až 4 týdny. Chronická bolest močového měchýře vyvolává stres a snižuje kvalitu života a funkci urotelu. Hy se podává se rovněž intravezikulárně (nejlépe kombinovaný přípravek) též 1x týdně 4x a pak pět instilací každý měsíc. U postradiační cystitidy u karcinomu prostaty se podává podobně, po měsíci ještě 3x v 6., 8. a 12. týdnu. V andrologii bylo popsáno užití Hy u ejaculatio praecox aplikací do glans penis. Hy se rovněž uplatňovala v léčbě stresové inkontinence ve formě dextranomerového implantátu s obsahem Hy. Byl však stažen pro nežádoucí účinky. U dětí se Hy uplatňuje v terapii vezikoureterálního refluxu podáním injekčního suburetrálního implantátu pomocí cystoskopu.

Štěpánková, L.: Léčba závislosti na nikotinových sáčcích u dětí a dospívajících – dvě kazuistická sdělení

Pediatrie pro praxi č. 2/2023

Nikotinové sáčky jsou malé balíčky obsahující celulózu, vodu, sůl a malé množství nikotinu často s atraktivní příchutí. Následkem jejich užívání může dojít k akutní intoxikaci či k rozvoji závislosti na nikotinu.

První kazuistika uvádí chlapce ve věku 14 let, pacienta Centra pro závislé na tabáku. Neguje dosavadní zkušenosti s kouřením cigaret, alkoholem a drogami. Poslední dva roky je sledován pro ADHD. Zhoršil se mu prospěch a hádá se s rodiči. Přiznává, že konzumuje nikotinové sáčky s dávkou 8 mg nikotinu v dávce 10 a více sáčků denně po dobu posledních tří měsíců. Uvádí, že je nechce přestat užívat, protože mu pomáhají se soustředit ve škole a chutnají mu. Po motivačním pohovoru souhlasí s léčbou. Doporučeno je pokračovat 4 mg nikotinovými pastilkami cumlat do 10 denně. Ke kontrole za 3 týdny nedošlo, chlapec byl po záchvatu vzteku a napadení otce hospitalizován na psychiatrii. Jeho osud je nejasný.

Druhý případ je dívka 16 let, neguje kouření a drogy, mírné pití alkoholu. Tři měsíce si kupuje nikotinové sáčky a nyní užívá 4–5 sáčků s obsahem 4 mg nikotinu denně. V poradně se rozhodla pro léčbu cytisinem 3x denně 1 tbl., odmítá jakoukoli léčbu nikotinem. Do kontroly po 14 dnech pacientka neužívala žádný nikotin. Za další měsíc snížila i dávku cytisinu a po půl roce abstinuje a neužívá ani cytisin. U dětí a dospívajících je nutná další spolupráce s psychologem a psychiatrem.

Stránku připravil: PharmDr. Pavel GRODZA, panacea@iol.cz


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 9

2023 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#