#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

VĚDECKÉ OKÉNKO


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 9, s. 32-33

...aneb čím žije vědecký svět?

1) Analoga glukagon podobného peptidu 1 jako léčba diabetu 1. typu

Práce použila celou řadu lékařských databází k vyhledání randomizovaných kontrolovaných studií do konce roku 2022. Kritériem hodnocení účinnosti byla hladina HbA1c, tělesná hmotnost a celkový denní inzulín (TDI) po minimálně 12 týdnech léčby GLP-1. Cílem systematického review a metaanalýzy bylo posoudit účinnost a nepříznivé výsledky analogů glukagonu podobného peptidu 1 (GLP-1) v použití jako adjuvantní terapie T1DM.

Výsledky práce

Do studie bylo zahrnuto celkem 24 studií s použitím 4 různých analogů GLP-1 s celkovým počtem 3 377 pacientů s T1DM.

Liraglutid měl nejvýznamnější důkaz s dopadem účinku na HbA1c (-0,09 %/mg), hmotnost (-2,2 kg/mg) a TDI (-4,32 IU/mg).

Léčba liraglutidem byla největším prediktorem větší průměrné ztráty hmotnosti a snížení TDI, na druhou stranu však byla spojena i s vyšší pravděpodobností nauzey (OR 6,5, 95% CI 5,0–8,4) a ketózy (OR 1,8, 95% CI 1,1–2,8). Pravděpodobnost těžké (OR 0,67, 95% CI 0,43–1,04) nebo symptomatické hypoglykémie (OR 0,89, 95% CI 0,53–1,51) nebyla významně zvýšena.

Metaanalýza tak potvrzuje terapeutické přínosy adjuvantního podávání liraglutidu u pacientů s T1DM především díky jeho vlivu na snížení hmotnosti a snížení dávky celkového inzulínu (1).

2) Použití beta-blokátorů spojené s vyšším rizikem KVO u pacientů s obstrukční spánkovou apnoe

Podle zjištění nedávné studie je užívání beta-blokátorů spojeno se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění (KVO) a trendem vyššího rizika mortality u pacientů s obstrukční spánkovou apnoe (OSA).

Metodika a zpracování dat

Pro účely analýzy se výzkumníci obrátili na celostátní databázi záznamů primární péče ve Spojeném království, Medical Research Data, která obsahuje přibližně 6 % celkové populace Spojeného království z roku 2015. Kromě demografických dat obsahuje databáze i informace o životním stylu (jako například kouření a konzumace alkoholu), lékařské diagnózy a údaje o léčbě spolu s informacemi o předepisování.

Sledovanými parametry byly mortalita ze všech příčin nebo diagnóza KVO, definovaná jako příhoda anginy pectoris, infarkt myokardu, cévní mozková příhoda/tranzitorní ischemická ataka, srdeční selhání nebo fibrilace síní.

Výsledky: použití beta-blokátorů u pacientů s OSA

Pětileté absolutní riziko mortality ze všech příčin respektive následky KVO bylo u pacientů s betablokátory 4,9 % (95 % CI, 3,8–6,0) respektive 13,0 % (95 % CI, 11,4–15,0) a u pacientů bez beta-blokátorů 4,0 % (95 % CI, 3,8–4,2) respektive 9,4 % (95 % CI, 9,1–9,7).

Pětiletý rozdíl absolutního rizika a poměr rizika mezi těmito dvěma skupinami pro mortalitu ze všech příčin respektive výsledky KVO byly 0,9 % (95% CI, -0,2 až 2,1) a 1,22 (95% CI, 0,96–1,54) a 3,5 % (95% CI, 2,1–5,5) a 1,37 (95% CI, 1,22–1,62).

Studie tak potvrdila vyšší pravděpodobnost rizika kardiovaskulárních komplikací a úmrtí při užívání beta-blokátorů u pacientů s obstrukční spánkovou apnoe (2).

3) Benefity monoterapie tikagreloru po koronárních intervencích

Duální protidestičková terapie (anglická zkratka DAPT) je základním kamenem postperkutánní koronární intervence (PCI), protože snižuje riziko trombózy stentu a infarktu myokardu (MI). Výhody DAPT v prevenci trombotických příhod po implantaci stentu však znevažuje riziko krvácení, zejména při použití silných inhibitorů P2Y12, jako je prasugrel a tikagrelor.

V randomizovaných kontrolovaných studiích bylo zkoumáno několik strategií snížení rizika krvácení včetně snížení intenzity DAPT deeskalací nebo zkrácením doby trvání jejího účinku vysazením buďto kyseliny acetylsalicylové nebo inhibitoru P2Y12. Vzhledem k tomu, že studie konzistentně podporují bezpečnost omezeného režimu DAPT při použití nové generace lékových stentů (DES), byla navržena strategie s brzkým ukončením ASA a následnou monoterapií inhibitorem P2Y12.

Studie TWILIGHT (Ticagrelor With Aspirin or Alone in High-Risk Patients After Coronary Intervention) se snažila studovat klinický přínos monoterapie tikagrelorem oproti DAPT modelováním souvisejících potenciálních přínosů a hodnocením incidencí krvácení a ischemických poškození u jednotlivých pacientů.

Metody

Hodnocení bylo provedeno pomocí Coxových regresních modelů s více proměnnými pro:

1) nefatální krvácení pomocí Bleeding Academic Research Consortium typ 2, 3 nebo 5 (BARC-2/3/5);

a

2) kardiovaskulární úmrtí, nefatální infarkt myokardu a nefatální ischemická cévní mozková příhoda (závažná nepříznivá srdeční a cerebrovaskulární příhoda [tzv. MACCE]).

Koeficienty v modelech BARC-2/3/5 a MACCE byly použity pro výpočet skóre krvácení a rizika ischemie.

Výsledky a dopady studie

V celkové studijní skupině (N = 7 119) se BARC-2/3/5 vyskytl u 391 (5,5 %) pacientů a MACCE u 258 (3,6 %). Došlo ke konzistentnímu snížení krvácivých příhod spojených s monoterapií tikagrelorem ve srovnání s DAPT, a to jak na úrovni rizik krvácení, tak na úrovni rizik ischemie (P interakce = 0,54, resp. 0,11). Benefit spojený s monoterapií tikagrelorem nebyl kompenzován zvýšením MACCE na žádné úrovni.

Studie ověřila, že ve srovnání s pokračující DAPT snižuje vysazení kyseliny acetylsalicylové 3 měsíce po PCI a zachování monoterapie tikagrelorem riziko krvácení jak u pacientů s vyšším rizikem krvácení, tak u pacientů s nižším rizikem krvácení. Navíc se ukázalo, že tento benefit nebyl kompenzován větším rizikem ischemie (3).

PharmDr. Marek LAPKA, Ph.D.


Zdroje
  1. Park J, Ntelis S, Yunasan E, Downton KD, Yip TC, Munir KM, Haq N. Glucagon-like peptide 1 Analogues as Adjunctive Therapy for Patients with Type 1 Diabetes: an Updated Systematic Review and Meta-analysis. J Clin Endocrinol Metab. 2023 Aug 10:dgad471. doi: 10.1210/clinem/dgad471
  2. Chen A, Ju C, Mackenzie IS, MacDonald TM, Struthers AD, Wei L, Man KKC. Impact of beta-blockers on mortality and cardiovascular disease outcomes in patients with obstructive sleep apnoea: a population-based cohort study in target trial emulation framework. Lancet Reg Health Eur. 2023 Aug 4;33:100715. doi: 10.1016/j.lanepe.2023.100715
  3. Mendieta G, Mehta S, Baber U, Angiolillo DJ, Briguori C, Cohen D, Collier T, Dangas G, Dudek D, Escaned J, Gil R, Vogel B, Cao D, Spirito A, Huber K, Kastrati A, Kaul U, Kornowski R, Krucoff MW, Kunadian V, Moliterno DJ, Ohman EM, Sardella G, Sartori S, Sharma S, Shlofmitz R, Steg PG, Han YL, Pocock S, Gibson CM, Mehran R. Bleeding and Ischemic Risks of Ticagrelor Monotherapy After Coronary Interventions. J Am Coll Cardiol. 2023 Aug 22;82(8):687–700. doi: 10.1016/j.jacc.2023.05.062
Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 9

2023 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#