#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Skončil cyklus celoživotního vzdělávání 2020–2023


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 9, s. 24-25

Cyklus celoživotního vzdělávání (CV) 2020–2023 skončil dne 31. 8. 2023. Každý člen ČLnK, který v průběhu cyklu CV vykonával činnost v lékárně (bez ohledu na výši pracovního úvazku nebo dobu, kdy v lékárně nepracoval) má povinnost získat minimálně 90 bodů za účast na vzdělávacích akcích nebo za aktivity související se vzděláváním. Řád pro celoživotní vzdělávání však umožňuje v přesně definovaných situacích splnění cyklu CV i při nižším počtu bodů.

Průběžné výsledky z konce srpna ukazovaly, že podmínky CV splnilo 85 % všech členů ČLnK a 96 % všech držitelů osvědčení. Pro srovnání, cyklus minulý splnilo 85 % všech členů ČLnK.

První polovina září byla ještě k dispozici pro zaslání prezenčních listin a výsledků distančních forem vzdělávání a jejich zapsání účastníkům do členské evidence. 13. září byl cyklus finálně vyhodnocen a všem členům byla e-mailem zaslána informace o tom, zda byly v jejich případě podmínky CV ČLnK splněny, nesplněny, nebo zda během cyklu nepracovali v lékárně, neměli tudíž povinnost CV plnit a mají nárok na označení nepracoval/a v lékárně. Výsledný status vyhodnocení cyklu je zapsán v členské evidenci a zároveň prezentován u každého člena ve veřejné části internetových stránek ČLnK. Úspěšní absolventi cyklu CV mají možnost v kartě člena stáhnout a vytisknout certifikát.

Všichni členové, kteří na základě finálního vyhodnocení cyklu podmínky nesplnili, mají do 31. 12. 2023 možnost požádat o zapsání dalších bodů za své individuální vzdělávací aktivity. Všechny jsou vyjmenovány v příloze řádu pro celoživotní vzdělávání. Kromě standardních vzdělávacích akcí (semináře, konference, kurzy), které nebyly předem registrovány u ČLnK, je možné body získat také za publikační činnost v oboru (např. odborné i populárně naučné články, recenze), přednáškovou a pedagogickou činnost v oboru (např. odborná i osvětová přednáška, poster, výuka předmětu) nebo odbornou stáž v oboru. Body do CV náleží také za obhajobu rigorózní nebo disertační práce a získání specializace atestační zkouškou. Dobovou kuriozitou je pak získání 1 bodu za návštěvu muzea s farmaceutickou expozicí a 2 bodů za návštěvu Českého farmaceutického muzea v Kuksu.

Žádat o individuální body je možné na oddělení vzdělávání ČLnK (vzdelavani@lekarnici.cz) a v některých případech také u představenstva svého okresního sdružení. Všechny žádosti je potřeba doložit potřebnými dokumenty, zejména certifikátem potvrzujícím účast na dané akci a podrobným programem. Uznat je však možné pouze aktivity uskutečněné v období cyklu, tedy od 1. 9. 2020 do 31. 8. 2023. Individuální vzdělávací akce doporučujeme předkládat ke schválení co nejdříve, aby případné sporné situace bylo možné do konce roku postoupit k rozhodnutí představenstvu ČLnK.

Do 31. 12. 2023 je také možné uplatnit nárok na poměrné snížení hranice počtu bodů potřebných ke splnění cyklu z důvodu mateřské a rodičovské dovolené, dlouhodobé pracovní neschopnosti nebo v jiných výjimečných případech. Také tyto žádosti je potřeba doložit relevantními dokumenty či potvrzeními.

Od 1. 1. 2021 je podle licenčního řádu jednou z podmínek pro získání osvědčení ČLnK splnění povinnosti celoživotního vzdělávání ve formě získání alespoň minimálního stanoveného počtu bodů v posledním ukončeném cyklu CV. Osvědčení se vydávají s platností na dobu 3 let s tím, že pokud držitel splňuje všechny podmínky (včetně plnění CV), vydá komora automaticky bez žádosti osvědčení nové. Z kombinace výše uvedených podmínek vyplývá, že plnit celoživotní vzdělávání musí nejen noví žadatelé o osvědčení ČLnK, ale také všichni stávající držitelé osvědčení ČLnK.

Výslovně je třeba upozornit na to, že podmínkou vydání osvědčení je dosažení potřebného počtu bodů v posledním ukončeném cyklu. To znamená, že k vydání osvědčení nestačí získání bodů v cyklu probíhajícím v době podání žádosti o osvědčení. Nelze tedy např. v cyklu 2020–2023 zanedbat plnění CV a spoléhat se na to, že pokud během cyklu 2023–2026 bude člen potřebovat nové osvědčení, dosáhne 90 bodů až v něm. V takovém případě mu osvědčení vydáno nebude a k dosažení 90 bodů v cyklu 2023–2026 se poprvé přihlédne až na žádost od 1. 9. 2026 a bez žádosti od 1. 1. 2027.

PharmDr. David OVČAŘÍ,

pracovní skupina pro celoživotní vzdělávání


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 9

2023 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#