#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Představujeme kandidáty do představenstva, revizní komise a čestné rady České lékárnické komory


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 9, s. 10-17

Do volebního sjezdu delegátů České lékárnické komory zbývá již jen pár týdnů. Stalo se tradicí, že kandidáti do ústředních orgánů stavovské organizace dostávají prostor na webu i v Časopise českých lékárníků. Na následujících stránkách tedy zveřejňujeme profily a fotografie kandidátů, které nám oni sami poslali.

Kandidáti do představenstva ČLnK

PharmDr. Petra ČECHOVÁ


Jste-li dítětem zdravotníků, dostáváte do vínku dar. Farmacie je oborem, ke kterému máte blízko. A tak jsem se v roce 2005, po maturitě, ocitla v Hradci Králové. Pět let uteklo jako voda a po promoci jsem směle vykročila do profesního života.

Po sedmi letech strávených ve veřejných lékárnách jsem se rozhodla nastoupit do Nemocniční lékárny Fakultní nemocnice v Motole.

Tento malý krok pro českou farmacii byl velkým krokem pro mě. Práce v nemocniční lékárně mě oslovila a zjistila jsem, že mě po pracovní stránce naplňuje.

Nejprve se mým domovským oddělením stalo oddělení HVLP, které zásobuje nemocnici. V současné době působím na oddělení Sterilní přípravy léčiv. S výdejem léčiv veřejnosti máme v naší lékárně kontakt všichni. Zjistila jsem, že zvládnu i pohotovostní noční služby.

Složila jsem atestaci z Nemocničního lékárenství. S kolegy se věnuji pre i postgraduálním studentům, kterým přibližujeme provoz nemocniční lékárny, případně ukazujeme specifika, se kterými se ve FN Motol setkáváme. Obdobně jsem letos začala spolupracovat s farmaceutickou fakultou v Hradci Králové, kde přednáším studentům, budoucím lékárníkům. Také spolupracuji s 2. LF UK a českým i zahraničním studentům medicíny osvětluji, co všechno farmaceuti umí a co naše práce obnáší.

Poté, co se nám v minulém funkčním období podařilo obnovit činnost OSL Prahy 5, jsem členem jeho představenstva a byla jsem opakovaně zvolena jako delegát sjezdu Komory.

Pokud okolnosti umožňují, alespoň jedenkrát ročně pořádáme přednáškový večer. A proč kandiduji do celostátního představenstva Komory?

Protože si myslím, že během 13 let po promoci jsem z nosu sundala růžové brýle. Zároveň si také myslím, že stále můžeme ovlivnit směr, kterým se česká farmacie a zdravotnictví ubírá. Jsem člověk, který se nebojí vyslovit svůj názor na věc v momentě, kdy ho něco pálí. A jsem člověk, který má rád výzvy.

PharmDr. Stanislav GREGOR


Farmaceutickou fakultu jsem absolvoval v roce 2013 a více než 9 let pracuji v nemocniční lékárně v pražském IKEM. Během této doby jsem získal specializaci z nemocničního lékárenství a klinické farmacie. Na regionální úrovni jsem se podílel na oživení OSL Praha 4, kde do letošního podzimu zároveň působím jako předseda, a na distribuci OOP pro lékárníky OSL v Praze během koronavirové pandemie.

Před čtyřmi lety jsem kandidoval do představenstva ČLnK z pozice předsedy spolku Mladí lékárníci s tím, že budu usilovat zejména o rozšíření kompetencí lékárníků. V souladu s tím jsem se zapojil do aktivit, které k tomu měly směřovat. Podílel jsem se na přípravě pravidel pro mimořádný výdej chronicky užívané medikace nebo jsem prosazoval možnost očkování v lékárnách. Oba tyto body jsem se snažil opakovaně diskutovat i na fórech za účasti kolegů lékařů. Vážím si kvalitního vzdělání, proto jsem se stal součástí pracovní skupiny pro celoživotní vzdělávání, kde jsem například sestavil nový garantovaný kurz Screening kardiovaskulárních onemocnění, kterého se účastním také jako přednášející a snažím se propagovat význam zapojení lékáren do screeningových programů. Jsem vedoucí pracovní skupiny pro zkvalitnění dispenzace, neboť tuto činnost stále vnímám jako základ našeho oboru. Pevně věřím, že projekt dispenzačních optim povede ke zlepšení její úrovně a všichni lékárníci získají velice užitečný materiál. Děkuji tímto kolegyním a kolegům z představenstva i všem ostatním, kteří se se mnou do těchto projektů zapojili.

Během uplynulých čtyř let jsem si vyzkoušel, jak náročná je práce v představenstvu, jak je obtížné skloubit ji s pracovními i rodinnými povinnostmi. I z tohoto důvodu jsem ukončil své působení ve funkci předsedy Mladých lékárníků a chci se naplno věnovat představenstvu. Řada projektů je nastartována, a proto chci pokračovat v jejich prosazování, dokud cíle, které jsem si dal, nebudou naplněny. Proto kandiduji znovu a předem děkuji za vaši podporu.

PharmDr. Stanislav HAVLÍČEK


Před dvaatřiceti lety jsem se rozhodl pro studium farmacie. Přestože jsem tenkrát o lékárenství, lékárnách a práci lékárníka vůbec nic nevěděl, nikdy jsem výběru nelitoval. Když jsem se o šestnáct let později (a před šestnácti lety) poprvé rozhodoval kandidovat do představenstva Komory, taky jsem o práci v něm nic nevěděl. V Časopise českých lékárníků jsem si v roce 2007 přečetl, že činnost představenstva spočívá v dlouhodobé systematické práci ve prospěch konkrétních projektů a v permanentním přesvědčování politiků a úředníků státní správy. Co to konkrétně znamená, jsem si ale představit neuměl. V jiném článku ve stejném čísle jsem sice dobře pochopil varování, že „kandidáti musí často počítat s nepříliš zřetelnými výsledky svého úsilí“, ale buď jsem mu nevěřil, nebo jsem si „často“ optimisticky přeložil jako „občas“.

Za čtyři volební období jsem se mnohokrát přesvědčil, že nezřetelnými se výsledky úsilí celého představenstva zdají být dokonce velmi často. Očima škarohlídů se (zejména v období před sjezdem a na něm) jeví veškerá činnost představenstva Komory jalová, neefektivní, a co víc, ještě špatně vykazovaná. K užitečné a důležité systematické práci tak postupem let přibývají členům představenstva ještě úkony evidenční a administrativní, díky kterým si dokážeme lépe uvědomit, že je úspěchů a dokončené práce stále stejně (málo), jen vloženého času a energie bylo ještě více, než jsme si mysleli. Navíc nejsou dokonalé ani výsledky hodnocené jako úspěch a vynaloženému úsilí a investované energii rozhodně neodpovídají.

Před mnoha lety jsem si vybral farmacii a naučil se nejenom práci jako takovou, ale naučil jsem se ji mít rád a dělat ji s láskou. Pak, v roce 2006, to vypadalo, že se moje (naše) práce rozhodnutím jednoho, lékárníky neoblíbeného, ministra zdravotnictví změní natolik, že už ji nebudu chtít dělat. I když jsem to tehdy asi ani přesně nevěděl, poprvé jsem do představenstva kandidoval hlavně proto, abych to, co mám rád, někdo zvenčí ze dne na den neproměnil k nepoznání.

Za šestnáct let se změnilo velmi mnoho. Dnešní práce lékárníka je určitě jiná, než tenkrát a jiné je i celé lékárenství. Nemůžu říct, že takové, jaké jsem tenkrát chtěl a rozhodně nejsem spokojený se všemi změnami. Moc dobře ale vím, že mohlo být úplně jiné. Právě díky Komoře, jejímu představenstvu a jednotlivým jeho členům zůstalo lékárenství ještě pořád prací, kterou mám rád a dělám s láskou.

Kandiduji popáté a kdybych věděl, jak těžké bude znovu (a znovu jinak) napsat moje motivace k tomuto rozhodnutí, zvažoval bych páté volební období ještě o chvilku déle. Kandiduji, protože jsem přesvědčený, že o všechno, na čem záleží, je třeba se starat a pečovat.

Jsem přesvědčený, že investovat čas a energii do toho, co máme rádi, se vyplatí. A taky jsem přesvědčený, že příklady táhnou a najdou se další, kterým to, dříve nebo později, budeme moci s důvěrou předat.

PharmDr. Martin KOPECKÝ, PhD.


Narodil jsem se 23. března 1977 v Litomyšli. Studium na FaF UK v Hradci Králové jsem ukončil v roce 2000. Dizertační doktorskou práci v oboru Farmakologie jsem obhájil v roce 2006. V Lékárně Zdraví v Zábřehu pracuji od roku 2004. V rámci rodinné lékárnické firmy provozujeme tři lékárny a jedno OOVL.

V letech 2008–2018 jsem byl členem Předsednictva GML. Od roku 2010 jsem členem PČLnK a od roku 2015 zástupcem ČLnK v PGEU v Bruselu. Poslední čtyři roky zastávám pozici viceprezidenta ČLnK a rozhodl jsem se tuto pozici obhajovat také ve volbách pro období 2023–2027.

V posledním období jsem se v rámci své pozice v PČLnK soustředil na přípravu různých praktických materiálů pro lékárníky (například v oblasti zdravotnických prostředků, FMD, elektronizace ad.). Měl jsem na starosti projekt a vedení týmu, který se podílel na tvorbě nového webu ČLnK. Množství dílčích úkolů souviselo s problémy, se kterými jsme se museli společně s dalšími členy představenstva vypořádat během covidové pandemie nebo během ukrajinské uprchlické vlny. Zastupuji lékárníky v Komisi pro metodiku předávání dat pojišťovnám nebo v představenstvu NOOL, z. s.

Za 15 let se mi podařilo získat rozhled nejen nad českým lékárenstvím, ale také jsem navázal kontakty s lidmi, kteří spolurozhodují o fungování zdravotnictví v ČR. Absolvoval jsem množství různých jednání na mnoha úrovních s představiteli státní správy, s politiky, zástupci výrobců, distributorů, s kolegy lékárníky z ČR i z jiných zemí EU a dalšími. Tyto zkušenosti se snažím využívat, a budu-li zvolen tak i nadále budu, k prospěchu lékárnického stavu. Jsem si vědom toho, že se české lékárenství nenachází v dobré kondici a neexistuje jednoduché řešení v podobě mávnutí kouzelnou hůlkou, které vše změní. Je to přesně naopak. Zlepšování situace je ale možné postupnými kroky.

V letech 2023–2027 nás čeká spousta úkolů a výzev – nové povinnosti vyplývající z EU směrnic (farmaceutická strategie), snahy o řešení výpadků léků, snahy o zásilkový výdej léků na Rp. bez lékárníků a další. V posledním období se podařilo oživit spolupráci se státní správou, což nám umožní pokračovat ve správném dávkování odborně podložených argumentů k prosazování našich zájmů – zvyšování odměny lékáren fixní částkou, pravidla pro regulaci lékárenské sítě v ČR a zajištění stejných podmínek pro poskytování lékárenské péče bez ohledu na typ nebo vlastníka lékárny. A v tom bych rád pokračoval jako viceprezident ČLnK v následujících čtyřech letech.

Mgr. Aleš KREBS, Ph.D.


Vážené kolegyně a kolegové, studium na Farmaceutické fakultě UK v Hradci Králové jsem ukončil promocí v roce 1995, členem představenstva ČLnK jsem pět volebních období, stejně dlouho působím i v orgánech našeho olomouckého OSL. V republikovém představenstvu Komory jsem byl první čtyři roky jeho řadovým členem, následně dvě období tiskovým mluvčím, další viceprezidentem a v tom posledním jsem se plně soustředil na výkon funkce prezidenta Komory. Tento post jsem připraven v následujících volbách obhajovat i pro budoucí období.

V lékárenské praxi jsem začínal jako zaměstnanec, nyní více než 10 let provozuji lékárnu. Troufám si tedy říci, že znám do naprostých detailů problémy ze strany poskytovatele i zaměstnance, zároveň jsem v posledních letech v pravidelném kontaktu s politiky, zástupci ministerstva zdravotnictví i mnoha organizací, jejichž činnost se dotýká zdravotnictví a poskytování lékárenské péče. Právě propojení lékárenské praxe za tárou s výkonem jakékoliv funkce v naší stavovské organizaci považuji za zcela zásadní. Zároveň jsem velmi rád, že mohu ve vedení komory spolupracovat s farmaceuty z různých částí našeho oboru. Právě tato široká spolupráce a společné řešení aktuálních o dlouhodobých problémů umožňuje sdílení mnoha různých názorů důležitých pro řešení naprosté většiny témat a jejich přenesení i do dalších orgánů mimo naši Komoru. Ať se jedná o parlament, vědecké rady českých farmaceutických fakult, jejichž jsem členem obdobně jako ve vzdělávací radě Ministerstva zdravotnictví nebo řídící radě NIKEZ. Podílím se také na pregraduálním a specializačním vzdělávání a jsem velmi rád, že se mohu účastnit diskuzí se studenty a účastníky kurzů.

V posledních letech jsme společně zažívali velmi náročné období. Hned na počátku funkčního období stávajícího představenstva nás zasáhla pandemie covid-19. Podařilo se nám zajistit ochranné pomůcky a díky mnoha obětavým členům Komory je doručit až k jednotlivým kolegyním a kolegům, získali jsme finanční kompenzace pro zaměstnance i pro poskytovatele lékárenské péče. Schopnost udržet lékárenskou péči funkční i v nejtěžším období ocenili nejen pacienti, ale vnímal ji velmi dobře také stát. I díky tomu jsme pak byli schopni společně odrazit další, tentokrát velmi dobře připravenou snahu o zavedení zásilkového výdeje Rx. Zároveň se ukázalo, jak důležitá je dostatečně kvalitní a dostupná lékárenská péče pro celé zdravotnictví v ČR.

Agenda Komory se v posledních letech v souvislosti s aktuálními událostmi dále rozrůstala prakticky ve všech oblastech. V legislativní činnosti, která téměř neustává a my musíme kromě vlastních prosazovaných priorit hodnotit a připomínkovat mnoho různých a zdánlivě nesouvisejících předpisů, v celoživotním vzdělávání, v němž jsme zásadně rozšířili nabídku online akcí, výrazně jsme zvýšili rozsah PR a kontaktů s médii, která se na nás aktivně obrací pro zjištění názoru Komory. I to by mělo přispět k prosazování našich priorit v oblasti odměňování lékárenské péče s důrazem na zvyšování fixního příjmu za výdej, nebo zavádění nových odborných služeb lékáren včetně adekvátní odměny. Obě tato témata považuji pro budoucí období za zásadně důležitá a vzájemně provázaná. Celou řadu vzorů u nich nacházíme u našich partnerských evropských komor, s nimiž jsme v kontaktu. Žádná změna však nepřichází ze dne na den, zpravidla je podložena dlouhodobě utvářenou vzájemnou důvěrou s těmi, s nimž jednáme a trpělivou prací. Podílí se na ní celá řada lidí a ke změně dochází postupnými kroky, prostřednictvím mnoha jednání, přesvědčování a na základě zpracování někdy i velmi rozsáhlých podkladů, které společně připravujeme.

Náš obor je velmi pestrý a činnosti farmaceutů se neustále rozšiřují. Nepochybně to bude i v následujícím období svádět ke snahám o vnášení sporů mezi nás. Tomu však nesmíme podlehnout, musíme naopak spojit své síly bez ohledu na „barvu dresu“ stejně, jako jsme to dokazovali především v nejsložitějších obdobích spojených s ohrožením našeho oboru. To je jediná šance na udržení podstaty a rozvoj naší krásné zdravotnické profese.

Kandiduji do představenstva ČLnK a jsem připraven obhajovat funkci prezidenta Komory. Bude mi velkou ctí, dáte-li mi svou důvěru. V předchozích čtyřech letech se plně potvrdila má důvěra v týmovou spolupráci a rozdělení činnosti představenstva mezi jeho jednotlivé členy a pracovní skupiny. Proto bych se chtěl společně s týmem dalších aktivních kolegyň a kolegů jako prezident dále plně věnovat plnění úkolů a prosazování našich společných cílů.

PharmDr. Ivana LÁNOVÁ


Jako dítě jsem chtěla být lékárnice nebo učitelka. Nakonec jsem se rozhodla pro farmacii a svého rozhodnutí nikdy nelitovala. V lékárenství se pohybuji přes 30 let. Z toho 24 let jsem pracovala jako vedoucí lékárnice a díky dalším aktivitám, jako byla spolupráce se školami a odborné poradenství, jsem se dostala až na svou současnou pozici. Nyní pracuji ve společnosti Benu jako lékárník, odborný zástupce a odborný konzultant. Splnilo se ale i mé druhé přání – učím na VOŠ v Ústí nad Labem, jako externí vyučující na Farmaceutické fakultě v Hradci Králové, přednáším na IPVZ, v rámci povinné stáže v lékárně poskytující konzultace vedu atestanty. Protože se screeningovým programům aktivně a pravidelně věnuji, jsem ráda, že v rámci předatestační stáže mohu lékárníkům ukázat, jakým dalším směrem by se mohlo lékárenství ubírat. Jsem členkou atestační komise, a tak atestanty od letošního roku i zkouším a také místopředsedkyní akreditační komise MZ ČR pro praktické lékárenství.

Jsem ráda, že jsem se v rámci práce pro naši Komoru mohla podílet na vzdělávacích aktivitách a projektech. Své bohaté zkušenosti odborného zástupce z kontrol SÚKL jsem zúročila jako autorka e-learningu nejen pro vedoucí lékárníky „Kontroly SÚKL v lékárnách základního typu“. Dále se mi podařilo vytvořit tři na sebe navazující webináře zaměřené na komunikaci v lékárně. Jsem také spoluautorkou e-learningu „Zaměstnanci v lékárně“. Za pomoci oddělení vzdělávání ČLnK se nám s kolegyní podařilo oživit a zcela inovovat GK Základy správné životosprávy se zaměřením na snižování hmotnosti, který jsem moderovala a na kterém jsem též přednášela.

Před čtyřmi roky jsem kandidovala a dostala se do PČLnK, a moc ráda bych navázala a pokračovala v započatých i nových projektech. Na vlastní oči vidím, jak ubývá studentů na VOŠ i VŠ. Přála bych si, aby lékárny zůstaly lékárnami, kde pracují vzdělaní a empatičtí lékárníci, lékárníci získali více kompetencí a lékárenství bylo atraktivní i pro další generace lékárníků.

PharmDr. Aleš NOVOSÁD


Narodil jsem se 21. 12. 1983 ve Vlašimi a kandiduji znovu po čtyřech letech do představenstva České lékárnické komory. S ČLnK jsem spjat již od roku své promoce 2008 na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Jako delegát sjezdů ČLnK se účastním s železnou pravidelností již 16 let. V současnosti působím na pozici vedoucího lékárníka v řetězci Benu s. r. o., vyučuji v Ústavu zdravotnických studií v rámci Technické univerzity v Liberci. V letech 2017–2019 jsem byl předsedou Mladých lékárníků, v pracovní skupině Ministerstva zdravotnictví ČR k Seznamu zdravotních výkonů jsem z důvodu trvalého pohrdání farmaceutickým stavem rezignoval, členem Akreditační komise oboru farmacie MZ ČR jsem ovšem zůstal do dnešní doby. Také jsem tři roky průkopnicky sloužil jako první odborný konzultant ČLnK. A proč já? Mou práci (nebo její část) osobně znáte. Minulé čtyři roky jsem se podílel jako poradní hlas u řady vzdělávacích akcí, jsem autorem a aktivním přednášejícím garantovaného kurzu Poradenství a péče o pacienty s Alzheimerovou nemocí. Jako hlavní koordinátor jsem stál v čele projektu ČLnK a VZP s názvem Lékárník odborný poradce, v němž se mi podařilo poukázat na odborné konzultace v lékárnách, dostat je do podvědomí našich pacientů a jsem rád, že tento projekt byl odrazovým můstkem pro řadu kolegů, kteří se svým projektům konzultační činnosti věnují dodnes. Realizoval jsem mnoho projektů, věnuji se dlouhodobě problematice odpadového hospodářství, jsem recenzentem poradny našeho propacientského webu Lékárnické kapky, a také konzultační činnost je mým denním chlebem. Také proto vedu jedno z 11 Center prevence, které provozuje můj zaměstnavatel. Nejvíce času ale věnuji oživení nefunkčních okresních sdružení, ostatně jako každý volební rok. Výsledek mé práce je jen za posledních 5 let oživení 30 okresů, 210 nových členů v jejich představenstvech a téměř 80 nových delegátů na sjezd ČLnK. Věřím, že naše zájmy jsou společné. Nedělám rozdíly mezi lékárníky z řetězce, ze soukromé nebo nemocniční lékárny. Naše vzdělání je stejné a zájmy také. Má práce pro ČLnK a farmaceutický stav mě naplňuje a baví. Práce je ale velké množství a stále mám pocit, že mám našim lékárníkům co dát. Proto jsem se rozhodl kandidovat i do dalšího volebního období.

PharmDr. Veronika ORENDÁŠOVÁ


Narodila jsem se 30. 7. 1976 v Jilemnici. Vystudovala jsem Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové a studium jsem ukončila v roce 1999. Následovala atestace v oboru Praktické lékárenství.

Pracovala jsem ve veřejných lékárnách a nyní již 15 let vedu BENU lékárnu v Jičíně. V BENU jsem několik let působila i jako interní lektor a nyní přednáším jako externí lektor pro pořadatele vzdělávacích akcí. Přednášení mě baví, proto již třetím rokem přednáším atestantům na IPVZ.

Práce mě naplňuje, mám ale pocit, že je třeba udělat pro náš obor něco navíc. Proto jsem se hned po dokončení studií aktivně zapojila do práce v okresním sdružení lékárníků v Jičíně. Dlouhá léta byla předsedkyní našeho sdružení PharmDr. Alice Dvořáková, a když se rozhodla dále nekandidovat, dostala jsem důvěru od kolegů a byla jsem zvolena jako předsedkyně OSL Jičín. Pravidelně se účastním jako delegát sjezdu ČLnK. Minulé volby do orgánů ČLnK jsem se rozhodla kandidovat a dostala jsem od delegátů sjezdu důvěru. V představenstvu jsem se zapojila do několika pracovních skupin, do PS pro CV, PS pro PR a komunikace a PS pro zkvalitnění dispenzace.

Po čtyřech letech působení v představenstvu jsem se rozhodla, že zkusím kandidovat znovu. Pokud opět dostanu důvěru, chtěla bych pokračovat v práci, kterou jsem v představenstvu započala. Myslím, že jsem svými nápady přispěla ke zlepšení PR lékárníků a spolu s kolegyněmi a kolegy v této pracovní skupině jsme tvořili skvělý tým. V pracovní skupině pro celoživotní vzdělávání jsem se podílela na e-learningu „Kontroly SÚKL v lékárnách“ a s kolegyní PharmDr. Ivanou Lánovou za pomoci oddělení vzdělávání se nám podařilo oživit a zcela inovovat GK Základy správné životosprávy se zaměřením na snížení hmotnosti.

Nedělám rozdíly mezi lékárníky z různých typů lékáren a myslím, že jsem to za svého působení v představenstvu všem kolegům dokázala.

Přála bych si, aby si lékárníci získali zpět vážnost povolání, a aby současní studenti oboru měli budoucnost, jakou si po absolvování těžkého studia zaslouží.

PharmDr. David OVČAŘÍ


Narozen 1981, absolvent FaF UK 2005, atestace veřejné lékárenství 2010, nemocniční lékárenství 2014. Celou svou dosavadní profesní kariéru jsem spojil se severočeskými Teplicemi, kde jsem pracoval v soukromé lékárně na poliklinice a od roku 2009 dosud v lékárně nemocniční. Od roku 2011 vykonávám funkci předsedy OSL Teplice. V letech 2015 a 2019 jsem byl zvolen do představenstva ČLnK.

V současném představenstvu se jako vedoucí pracovní skupiny věnuji zejména agendě celoživotního vzdělávání. Velkým úkolem, který jsme snad úspěšně zvládli, bylo provést nejen vzdělávání, ale i ostatní činnosti Komory, obdobím covidu. Značný rozvoj zaznamenaly distanční vzdělávací akce, pravidelně připravujeme vlastní webináře (následně dostupné ve formě záznamů) a k dispozici je bohatá nabídka e-learningových kurzů. Pokračujeme v tradičním projektu IDS seminářů, nabízíme již devět témat formou garantovaných kurzů, a kromě dlouhodobě oblíbených seminářů se snažíme přinášet témata aktuální a nová. Připravili jsme již tři vlastní komorové e-learningy. Významnou část agendy tvoří také přidělování bodů externím akcím a posuzování individuálních vzdělávacích aktivit členů.

Zabývám se také problematikou okresních sdružení ČLnK. Podařilo se oživit všechna nefungující OSL. Připravili jsme a neustále aktualizujeme Manuál pro OSL a další užitečné materiály, radíme a zodpovídáme dotazy z terénu. Pozitivně vnímám větší zapojení kolegů zaměstnaných v řetězcích.

Snažím se přicházet s nápady na efektivnější fungování Komory, navrhuji aktualizaci profesních předpisů a jsem iniciátorem a spoluautorem několika komorových stanovisek. Podílím se na přípravě výročních zpráv a pomáhal jsem s testováním členské evidence a nového webu. Jsem rád, že se podařilo stabilizovat rozpočet, koupě kapacitně vyhovujícího sídla však zatím nevyšla.

Členství v představenstvu Komory vnímám jako příležitost ovlivnit její směřování, podpořit řadu smysluplných projektů a podílet se na zajímavých aktivitách. V uplynulých funkčních obdobích jsem načerpal řadu zkušeností a měl příležitost pochopit, jak některé procesy fungují. Ne vždy je věci možné zařídit tak jednoduše, jak se zvnějšku může zdát. Moje téměř stoprocentní účast na jednáních představenstva, přítomnost na schůzkách, krajských setkáních a dalších lékárnických akcích snad svědčí o tom, že práci pro Komoru beru zodpovědně a vážně. Nejinak tomu bude v případném dalším období, do kterého nabízím své zkušenosti a stále stejnou chuť ke konstruktivní týmové práci.

PharmDr. Radka PLISKOVÁ, MBA


Po ukončení studia na Farmaceutické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě v roce 1991 jsem celou svou profesní kariéru spojila s jihomoravskou metropolí, Brnem. Na pozici vedoucího lékárníka pracuji od roku 1999, posledních 11 let v lékárně Dr.Max Brno Bašty s pohotovostní lékárenskou službou jedinou pro celý Jihomoravský kraj.

Před čtyřmi lety jsem se podílela na obnově nefunkčního OSL Brno-město a jsem moc ráda, že se i letos podařilo udržet zájem členů našeho největšího OSL v republice a OSL Brno-město funguje úspěšně i nadále.

Na minulém volebním sjezdu jsem dostala možnost poprvé usednout do zasedací místnosti v Rozárce jako členka představenstva Komory. Načerpala jsem zde mnoho zkušeností a díky pomoci zkušenějších kolegů jsem pochopila, jak jednotlivé procesy fungují. V představenstvu jsem se věnovala problematice celoživotního vzdělávání, včetně hodnocení jednotlivých akcí celoživotního vzdělávání a ráda bych na svou práci navázala.

V legislativním procesu považuji za důležité zachování léků v lékárnách pro české pacienty, řešení problematiky výpadků léků, kultivaci cenové a úhradové regulace. Chci, aby se podařilo prosadit spravedlivější formy odměňování lékáren a zároveň rozšířit naše kompetence a dosáhnout spravedlivého ohodnocení nadstandardního výkonu lékárníka.

Dělám práci svých snů a věřím tomu, že lékárenství je a stále bude prestižním oborem, ve kterém stojí za to pracovat.

Mgr. Filip ŠKARDA


Narodil jsem se v roce 1988 v Táboře. Celé dětství jsem strávil ve Veselí nad Lužnicí, kde jsem také poprvé navštívil lékárnu. Ta vůně mi od malička velmi imponovala a práce lékárníka mi přišla nádherná. Navíc jsem s maminou chodil často sbírat bylinky. Zajímalo mě, co se děje, když ten čaj z té bylinky vypijeme, prolistovával jsem Marii Trebens a pomalu dospíval k rozhodnutím, že chci být lékárníkem. Není to obvyklé, ale toto „rozhodnutí“ se mne drželo celé dětství. Poté jsem nastoupil na gymnázium v Soběslavi a na konci studia podal přihlášky na farmaceutické fakulty. Dostal jsem se na obě, ale zvolil jsem tu v Hradci Králové.

V prvním ročníku jsem se rozkoukával, ale poté jsem se již začal angažovat do „věcí navíc“, což mi zůstalo dodnes. Byl jsem předsedou studentské části akademického senátu, viceprezidentem a později prezidentem Spolku českých studentů farmacie. O farmacii a lékárenství jsem se zajímal od začátku a záleželo mi na jejím směřování. Proto není divu, že po ukončení fakulty jsem se přihlásil jako delegát na sjezd ČLnK, byl zvolen a od té doby se snažím pracovat na vylepšení českého lékárenství, později jsem se stal i předsedou OSL Tábor a místopředsedou spolku Mladí lékárníci, se kterými, byť bez funkce, dodnes aktivně spolupracuji.

Před několika lety jsem založil s několika kolegy spolek Vaši lékárníci. Vize spolku se mi velmi líbily a věřil jsem, že správnou strategií dokážeme pomoci Komoře, byť trochu ostřejším způsobem, prosazovat zájmy lékárníků. Bohužel směřování spolku a zásadní neshody s jeho předsedou vedly k ukončení mého angažování v tomto spolku.

Do představenstva ČLnK kandiduji, protože věřím, že mám co nabídnout. Nebojím se říci svůj názor, i když je někdy poněkud ostřejšího ražení a zároveň si myslím, že je důležité stát nohama na zemi a dokázat poskytnout konstruktivní kritiku, pokud je potřeba. Mám bohaté zkušenosti s kontakty v médiích a pravidelně poskytuji rozhovory pro většinu našich televizních stanic. Velmi často spolupracuji s Deníkem N, který ode mne dostává náměty na články z našeho prostředí. Na závěr slibuji, že i nadále budu podporovat náš časopis v podobě, jaká je.

Zároveň bych rád zvýraznil jakési motto, které dle mého názoru českému lékárenství dlouhodobě chybí: Hledat výmluvy, proč něco nejde, je velice jednoduché. Složitější a trnitější je proces hledání cesty tak, aby se věci posouvaly. A tím se řídím nejen v práci a v životě, ale i v přístupu k ČLnK.

Mgr. Hana ŠNAJDROVÁ


Je mi 50 let, z toho 20 let pracuji v představenstvu České lékárnické komory. Mám 27 let praxe v lékárně, tři atestace, od roku 2009 jsem vedoucím lékárníkem Fakultní Thomayerovy nemocnice. Co mohu nabídnout pro další volební období? Zejména znalosti, zkušenosti a kontinuitu.

PharmDr. Martin VALÁT


V průběhu svého profesního života jsem si prošel pozicemi lékárníka, vedoucího lékárníka i odborného zástupce.

V současné době kromě působení v lékárně zodpovídám za oblast lékárenství v BENU lékárnách a společně s tím i za celý tým odborných zástupců. Ve spolupráci s kolegy zajišťujeme dodržování platných právních předpisů a poskytujeme lékárnám podporu při veškerých legislativních změnách, kterých je poslední dobou více než dost.

V rámci společnosti jsem se aktivně účastnil implementace změn souvisejících s FMD, MDR, GDPR, covid-19 aj. takovým způsobem, aby tyto změny měly co nejmenší dopad na provoz lékáren a zůstalo nám co nejvíce prostoru na to hlavní, čímž je poskytování lékárenské péče.

Právě poskytování lékárenské péče je oblast, které bychom se měli nejvíce věnovat a usilovat o její maximální rozvoj, samozřejmě se zachováním jejích klíčových vlastností, které se mi zaryly do paměti ještě z dob studií, tedy bezpečnosti, účinnosti a včasné dostupnosti.

V rámci zmiňovaného rozvoje se společně s kolegy snažíme prosadit například možnost vakcinace v lékárnách, podporujeme poskytování odborného poradenství a preventivních programů na lékárnách a aktivně se podílíme na vývoji lékárenského softwaru, aby nám byl co nejlepším pomocníkem a my se mohli spíše věnovat pacientům nežli obrazovce, jelikož zde je role lékárníka nezastupitelná.

Rád bych své nabyté zkušenosti z nejrůznějších oblastí lékárenství uplatnil při dalším rozvoji naší profese, kde pevně věřím, že společnými silami s ostatními kolegy z představenstva i mimo něj dokážeme být silným hráčem na poli legislativních změn, které se mohou jakkoli dotknout naší profese, a tím zabránit zbytečným a nesystémovým změnám, a naopak podpořit změny v oblastech, které pomohou rozvoji poskytované péče.

Mgr. Veronika VODĚRKOVÁ 


Farmaceutickou fakultu v Hradci Králové jsem absolvovala v roce 1999 a možná si na mě někteří vrstevníci pamatují ve spojitosti se studentským časopisem Nauzea. Pracovního procesu jsem si po studiích užila jen krátce, brzy mě čekaly rodičovské radosti. A protože všechno, co dělám, dělám pořádně, byly ty radosti nakonec čtyři a rodina mě plně zaměstnala na několik následujících let. Během své profesní kariéry jsem působila v několika lékárnách různých typů, nejdelší čas jsem ale strávila v nemocniční lékárně v Děčíně, kterou jsem v letech 2013–2017 i vedla. V současnosti pracuji jako klinický farmaceut v Nemocnici Česká Lípa.

V roce 2012 jsem získala specializaci v oboru nemocniční lékárenství a v roce 2021 v oboru klinická farmacie. Jsem členkou výboru sekce klinické farmacie ČFS.

Proč jsem se rozhodla kandidovat do představenstva ČLnK? Ráda bych nabídla své rozmanité zkušenosti z jednotlivých segmentů farmacie. Snad by se hodilo i to, že mám ráda, když má vše svoje pravidla. Chci se aktivně zapojit a podílet se na tom, jak je ČLnK vnímána jejími členy i veřejností.

Mrzí mě nejednotnost mezi farmaceuty, která nám v očích laické i odborné veřejnosti ubírá na profesionalitě. Farmaceuti nejsou jednolitá skupina. Zapojujeme se do péče o pacienta jiným způsobem, pokud pracujeme na oddělení klinické farmacie, v lékárně veřejné nebo nemocniční. Záleží také na velikosti pracoviště, na spektru pacientů, kterým se věnujeme, na konkrétní pracovní náplni. Stále jsme ale farmaceuty, naše činnosti se doplňují. Staráme se o to, aby léky byly pro pacienty k dispozici a byly pro ně přínosem, a ne rizikem. Každá skupina má jiné priority, řeší rozdílné problémy. Prosazuje pochopitelně svoje zájmy, ty by však neměly směřovat proti zájmům skupin ostatních. Pojďme se navzájem respektovat. Pojďme se spolu bavit a snažit se pochopit problémy svých kolegů z jiných segmentů. Pojďme spolupracovat. Ačkoliv jsme různorodá skupina, měli bychom působit navenek jednotně.

Tak, jak se vyvíjí celý svět, mění se i farmacie. A to tak, že na rozdíl od minulosti nejsou všichni farmaceuti, kteří pečují o pacienty, zároveň lékárníky. O členství v ČLnK nás, kteří pracujeme na samostatných odděleních klinické farmacie, se diskutuje, já osobně ho vnímám jako samozřejmost.

Česká lékárnická komora by měla představovat pro veřejnost záruku odbornosti a etického jednání, pro farmaceuty být oporou a autoritou. V případě zvolení ráda věnuji svůj čas a energii na to, aby tomu tak skutečně bylo.

Kandidáti do čestné rady ČLnK

PharmDr. Přemysl CÍSAŘ


Na minulém volebním sjezdu jsem byl zvolen do Čestné rady a nějakou dobu jsem se rozkoukával. Vše bylo ztíženo tím, že jsme museli řešit jednání Čestné rady v době covidové. Kdo, co a kdy musí mít na obličeji, v paži, v centrální evidenci PCR testů a jiné důležité věci.

Komora musí prokázat svou prospěšnost i tím, že si bude umět „uklidit na svém písečku“. V poslední době nedostatku léčiv je mediálním hitem „nesprávné vedení skladová evidence“, což je jen právní popis nelegálního reexportu. Jedná se o žhavé téma často propírané médii, která tvrdí „lékárníci sami reexportují“. Jsem rád, že jim můžeme odpovědět, že si s nimi umíme poradit, že Čestná rada jedná a jedná rychle.

Myslím, že současný tým Čestné rady je široce rozkročen od jestřábů až po holubice a plní dobře své úkoly v disciplinárním řízení. Rád bych se na plnění těchto úkolů podílel i v následujícím volebním období a přinášel, tak, jak to dělám dosud, zprávy o prohřešcích v ČČL a tím nadále kultivoval terén českého lékárenství.

Abych nezapomněl, prostě mě baví dobrat se z útržků a střípků informací pravdy, jak to vlastně bylo a jak to mohlo být, vždy ve prospěch disciplinárně obviněného.

PharmDr. Stanislav FRÁNEK


Dobrý den, vážené kolegyně a kolegové, jmenuji se Stanislav Fránek, studoval jsem před skoro 50 lety v Bratislavě, prošel několik lékáren a teď už jsem 42 let vedoucím lékárníkem v malé obci Jedovnice. Od roku 1993 i jejím majitelem. Do čestné rady chci kandidovat hlavně proto, aby mohl být náš lékárnický stav i nadále nazýván vážený. Byl bych rád, kdyby se většina drobných prohřešků, opomenutí a přestupků řešila ještě před tím, než dojde před čestnou radu. Nejlépe tak, že se tyhle drobnosti vyřeší s pracovníky Komory a jsou postiženy pořádkovou pokutou, popřípadě poplatkem za zpoždění. A pokud dojdou až k nám, tak bych je rád řešil domluvou, popřípadě radou. Vždyť jsme rada, ne? A kdo z nás někdy něco nepřehlédl, neopomněl nebo nezapsal špatně? Ano, možná v zájmu pacienta i vědomě porušil předpisy nebo dokonce zákon. Jen aby nedošlo k omylu. Mluvím o drobnostech a o zájmu pacienta. Pro „kolegy“, kteří nevedou opiové knihy, vykonávají odborné zástupce, aniž by ve „své“ lékárně byli častěji než jednou za měsíc, a ještě to uváděli jako omluvu, dodávají celé kartony spřátelenému lékaři rovnou do ordinace, a nebo mají ve „své“ lékárně tisíce krabiček léků za miliony korun, aniž by je zapsali do systému, naopak porozumění nemám. To „své“ píšu v uvozovkách, protože vím že nejsou majitelé. Měli by ale mít lékárnu, ve které pracují jako vedoucí, či odborní zástupci, za svoji alespoň v tom odborném slova smyslu. Tak jim to ukládají nejen stavovské předpisy, ale i zákon o léku. Bez ohledu na právní kličky a vytáčky. Měli by ji mít rádi. Pokud jsou jejich podivné obchody odhaleny, jsem rovnou pro vyloučení z Komory. Podmíněně, je-li naděje na zlepšení. A o té můžeme uvažovat třeba podle toho, že se před radou hájí sami a nenechávají se zastupovat advokátem najatým a placeným majitelem.

Dovedu si představit, že to pod některými majiteli, nelékárníky, máte těžké. Ale je na nás, abychom se společně jejich tlaku bránili. Jen tak můžeme ubránit naše svobodné a odborné povolání. A Komora by v tom měla být nejen spojencem, ale tím orgánem, který se za nás lékárníky nebojí jít třeba do žalob a do soudních sporů.

Pokud budu zvolen, budu se o to snažit s přesvědčením, že svět přece neovládají jen a jen peníze. Že jsme zdravotníci a ne trhovci. Že je každý z nás zodpovědný za svou růži.

PharmDr. Ing. et Ing. Pavel ŠKVOR, MBA


Narozen 1973 v Mariánských Lázních, Farmaceutická fakulta UK v Hradci Králové 1991–1996, Rigorózní zkouška: 2002, PharmDr., Management řízení a právo ve zdravotnictví 2010–2014, MBA, Okresní sdružení lékárníků Praha 8. Specializace: I. stupeň lékárenství – 1999, II. stupeň lékárenství – 2003, farmaceutická technologie – 2009. Zaměstnání: fakultní lékárna v Hradci Králové 1996–2002 – lékárník asistent + externí spolupráce s katedrou sociální a klinické farmacie FaF UK, IPVZ a NZO NCO, 2003–2004 – lékárník asistent v lékárně v Břeclavi, 2004–2009 odborný zástupce poliklinické lékárny – Úpice, 2009–2012 odborný zástupce lékárny v Hradci Králové, 2012–2014 odborný zástupce lékárny v Trutnově, 2014–2016 odborný zástupce lékárny v Chrudimi, 2017 – dosud odborný zástupce lékárny a lékárník v Praze. Další aktivity: Katedra lékárenství IPVZ – pedagogický pracovník, Česká farmaceutická společnost ČLS JEP – člen, Lékárenská sekce Lékopisné komise MZ ČR – člen, Akreditační komise MZ ČR – obor praktické lékárenství – člen, Čestná rada ČLnK 2011–2023 – člen, soudní znalec pro obor praktické lékárenství – od roku 2018.

Další aktivity mimo obor: vědecká spolupráce na Fakultě lesnické a dřevařské a na Fakultě životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze.

Opětovnou kandidaturu do Čestné rady ČLnK vnímám po doposud získaných zkušenostech v tomto orgánu, jakož i v lékárenské praxi, ve forenzní oblasti oboru i z pedagogické činnosti, stále jako výzvu a možnost zasazovat se za silnější upevnění a zlepšení pozice poctivých a svědomitých členů České lékárnické komory mezi sebou i v očích odborné a laické veřejnosti.

Kandidát do revizní komise ČLnK

Mgr. Ondřej BEDNAŘÍK


Kandidatura a posléze zvolení do revizní komise pro mne před čtyřmi lety znamenala velký krok do neznáma. Upřímně jsem si tenkrát neuměl moc představit, co práce v tomto orgánu obnáší. Velkou pomocí a průvodci po všech úskalích nové funkce se pro mne stali zkušenější kolegyně a kolegové. Sledováním jejich práce a vlastní iniciativou se mi, myslím, brzy podařilo začlenit do skupiny „revizorů“.

Postupně jsem poznal, kolik mravenčí práce tato činnost obnáší. Na druhou stranu je někdy až s podivem, co všechno dokáží někteří kolegové udělat nebo neudělat, aby se obrazně řečeno dostali k nám na jednací stůl, kde pod právním vedením ostříleného Mgr. Jiřího Švejnohy řešíme jejich prohřešky proti komorovým předpisům.

Tímto bych chtěl velmi poděkovat všem členům RK za dosavadní čtyřletou spolupráci a zároveň vyjádřit naději, že se po tomto volebním Sjezdu opět setkáme na Komoře u revizně-pracovních povinností.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 9

2023 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#