#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

SVĚTOVÉ DNY ZDRAVÍ říjen


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 9, s. 36-37

Na měsíc říjen nepřipadá žádný ze světových dní zdraví vyhlašovaných WHO. Z jiných mezinárodních dní souvisejících  se zdravím to jsou Mezinárodní den starších, Světový den bez násilí, Světový den zraku, Světový den duševního zdraví, Světový den artritidy/revmatizmu, Světový den hospicové a paliativní péče, Světový den bílé hole, Světový den výživy (potravy), Mezinárodní den pro odstranění chudoby, Světový den boje proti osteoporóze, Den Organizace spojených národů, Světový den psoriázy. Z dřívějších tzv. podporovaných dní to byly Světový den lidských sídel a Mezinárodní den pro zredukování přírodních katastrof a z tzv. sponzorovaných dní Den boje proti bolesti. Z dalších dní připomínaných v tomto měsíci jsou to například Světový den trombózy, Světový týden idiopatické plicní fibrózy, Den pro zdravá prsa, Evropský den boje proti depresi, Mezinárodní den balbutiků, Mezinárodní týden prevence otravy olovem a další.

Světový den proti cévní mozkové příhodě  (World Stroke Day, WSD)


Cévní mozková příhoda (CMP) je celosvětově rozšířeným zdravotním problémem a v současné době je globálně nejčastější příčinou invalidity a druhou nejčastější příčinou úmrtí. Každý rok ji prodělá více než 12 milionů lidí. Existuje však naděje. Až 90 % CMP lze předcházet. S ohledem na závažnost CMP, její četnost, a na to, jak málo lidí o ní ví, je nezbytné připomínat den osvěty týkající se CMP a její prevence.

Světový den proti cévní mozkové příhodě si každoročně připomínáme 29. října, aby se upozornilo na závažnost CMP, alarmující míru jejího výskytu, nutnost zvýšit povědomí o prevenci a léčbě CMP a zajistit lepší péči a podporu těm, kteří ji přežili.

Světový den zvýšení povědomí o CMP byl založen Světovou iktovou organizací (World Stroke Organization, WSO) na kongresu WSO, konaném v kanadském Vancouveru v roce 2004. S myšlenkou oslavit tento den přišel kanadský neurovědec Dr. Vladimir Hachinski a jako den oslav byl zvolen 29. říjen. Ambasadory dobré vůle Světové kampaně proti CMP se staly takové osobnosti jako indický hráč kriketu Sunil Gavaskar, herečka a bývalá Miss Egypta (1990) Dalia Mahmoud Quaotb El Behery a španělský profesionální cyklista Alberto Contador.

Později, v roce 2006 byl tento den vyhlášen pro informovanost veřejnosti. Ve stejném roce dochází ke sloučení Světové iktové federace (World Stroke Federation) a Mezinárodní iktové společnosti (International Stroke Society) a vzniku WSO, která je zodpovědná za organizování a propagaci WSD na různých platformách. Uvedené vysvětluje, proč se první WSD v této souvislosti pojí s datem 29. říjen 2006. Významné bylo vyhlášení WSD z roku 2006 a jeho aktualizace z roku 2015. V jednotlivých letech bývají stanovena specifická nosná témata nebo zaměření kampaně – podrobněji v tabulce:

Rok               Téma / kampaň
2007              Cévní mozková příhoda je léčitelná a preventabilní katastrofa a hypertenze je jejím nejčastějším a léčitelným faktorem.
2008              Malé cévní mozkové příhody, velké problémy.
2009              Kampaň: Cévní mozková příhoda, co mohu dělat?
2010              Jeden ze šesti: Jednejte hned!
                       Vysvětlení: odkazuje na skutečnost, že každý šestý člověk někdy v životě prodělá mrtvici a že mrtvice je příčinou úmrtí každých šest sekund.
2011              Jeden ze šesti: Jednejte hned!
2012              Protože mi to není jedno.
2013              Protože mi to není jedno.
2014              Jsem žena.
                      Vysvětlení: poukazuje na fakt, že podle statistik umírá na CMP více žen než mužů.
2015              Jsem žena.
2016              Podívejte se pravdě do očí:
                      Cévní mozková příhoda je léčitelná.
2017              Jaký je váš důvod?
2018              Znovu na nohou po cévní mozkové příhodě.
2019              Život po cévní mozkové příhodě.
2020              Připojte se k hnutí.
2021              Minuty mohou zachránit život. Poznejte příznaky,
                      Řekněte, že jde o cévní mozkovou příhodu, a zachraňte. Drahocenný čas.
2022              Drahocenný čas.
2023              Společně jsme víc než cévní mozková příhoda.

Stručně z historie

Období před 2 400 lety: rozpoznávání starověkých CMP

Řecký lékař Hippokrates jako první v historii zaznamenal CMP a nazval ji „apoplexií“, kterou popsal jako „stagnaci“ krve, jež způsobuje přerušení „ducha“ v mozku a těle.

Následovalo období správné léčby CMP. Ukázalo se, že CMP je ve skutečnosti snížené prokrvení mozku, což vedlo k zahájení léčby krčních tepen.

Při hledání příčin CMP se zjistilo, že vysoce rizikovými faktory jsou vysoká hladina cholesterolu, kouření a vysoký krevní tlak.

Další etapa poukazuje na nutnost rychlé léčby.

Několik možností řešení některých výše uvedených problémů a jednoduchých rad:

- jezte stravu bohatou na nízký obsah tuku a vysoký obsah vlákniny, jako je čerstvá zelenina, ovoce a celozrnné výrobky,

- pravidelným cvičením udržujte nízkou hladinu cholesterolu a zdravý krevní tlak,

- vyhýbejte se nadměrnému kouření, zvyšuje pravděpodobnost vzniku CMP,

- vyhýbejte se nadměrné konzumaci alkoholu, může způsobit vysoký krevní tlak a vyvolat CMP,

- pokuste se o jednoduché změny životního stylu, jako jsou zdravé návyky, vyvážená strava, pravidelné cvičení atd.

Bylo vyvinuto několik screeningových nástrojů, které mají veřejnosti pomoci identifikovat osoby s akutní CMP a usnadnit jim tak rychlý přístup k lékařské péči. Jedna z nejčastěji propagovaných mnemotechnických pomůcek je označená akronymem FAST. Právě rychlost je přitom nejdůležitější parametr.

Čas je mozek. U CMP znamená ztracený čas ztracený mozek. Při prvních příznacích CMP je nutné jednat RYCHLE, což je překlad akronymu F.A.S.T., který tvoří první písmena anglických slov této mnemotechnické pomůcky pro včasné rozpoznání příznaků CMP a uvědomění si okamžiku, kdy volat záchrannou službu.

F.A.S.T.

Face tvář (pokleslý obličej)
Obličejová slabost: náhlá necitlivost nebo slabost v obličeji, zejména na jedné straně. Požádejte osobu, aby se usmála (je patrný pokles ústního koutku nebo očního víčka?).

Arms ruce (slabost rukou)
Slabost paží: náhlé znecitlivění nebo slabost v paži, zejména na jedné straně. Požádejte osobu, aby zvedla obě ruce do předpažení. Klesá jí jedna ruka dolů?

Speech řeč (nesrozumitelná, nezřetelná řeč)
Potíže s řečí: potíže s mluvením nebo obtížné porozumění či nesrozumitelná řeč. Požádejte osobu, aby zopakovala jednoduchou větu, například: „Obloha je modrá.“ Opakuje větu správně?

Time čas (čas na zavolání na tísňovou linku)
Čas pro zavolání pohotovosti: pokud osoba vykazuje tyto příznaky, je čas, kdy zavolat pohotovost (155).

WSO představila novou ikonografii, kterou používá k ilustraci příznaků CMP – piktogramy: https://www.world-stroke.org/assets/downloads/ WSD_2021Campaign_FINAL_Toolkit_2.pdf

Slabost paží                  Čas na zavolání


Pokleslá tvář                 Potíže s řečí

Alternativu – rozšířenou verzi výše uvedeného akronymu představuje instrument BUĎTE RYCHLÍ, což je překlad akronymu BE FAST, v němž:

Balance                        rovnováha

Týká se příznaků souvisejících s chůzí (nerovnováha chůze, slabost dolních končetin). Osoba má náhle problémy s rovnováhou nebo koordinací.

Eyes                             oči

Zahrnuje příznaky týkající se zraku (ztráta zraku, diplopie). Osoba má náhle rozmazané nebo dvojité vidění nebo náhlou ztrátu vidění na jedno nebo obě oči bez bolesti.

Kromě popisovaného WSD se v některých zemích setkáváme s jinak koncipovanými přístupy při zvyšování povědomí o CMP, až již z hlediska délky trvání aktivit, časového zařazení v roce atd. Například Evropský den povědomí o CMP (květen), Týden povědomí o CMP (národní – Jižní Afrika, překrývající WSD 29. 10.; Austrálie, srpen), Měsíc povědomí o CMP (národní – USA, fialový květen).

Situace v ČR

Podle statistických údajů ročně postihne CMP v České republice více než 30 000 osob, kolem 10 000 zůstává s trvalými následky. Pomoc pacientům pro prodělání CMP nabízí řada sdružení, např.:
- Sdružení pro rehabilitaci osob po cévních mozkových příhodách z. s.; vzniklo 1990,
- ICTUS o. p. s., společnost pomáhající lidem postiženým CMP při návratu do plnohodnotného života; založena 8. 10. 2007,
- Cerebrum, Asociace osob po získaném poškození mozku, z. s.; pacientská nezisková organizace působící od roku 2007.

Literatura u autora.
Doc. RNDr. Jozef KOLÁŘ, CSc.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 9

2023 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#