#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY - Acacia senegal (L.) WILLD – akácie senegalská (Fabaceae – bobovité)


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 9, s. 34

Trnitý listnatý strom, dorůstající do výšky 12 metrů, rozšířený v polopouštích subsaharské Afriky, v západní Indii a Pákistánu. Poraněním kmene nebo větví se získává na vzduchu tvrdnoucí klovatina. Zdrojem klovatiny mohou být i jiné druhy akácií.

Synonyma: Senegalia senegal

Obecný název: Hashab (arab.), Kher (sanskrt)

Sbíraná část: folium, gummi

Droga: Acaciae gummi (syn. Gummi arabicum)

Obsahové látky: v listech flavonoidy, především glykosidy kvercetinu rutin a isokvercitrin, deriváty kyseliny salicylové a galové, ale i katechinové třísloviny. Arabská guma, klej vylučovaný rostlinou po poranění, je tvořen z 80 % arabinogalaktany a z 15 % bílkovinami. Ve struktuře polymeru tvoří základní řetězec D-galaktózové jednotky vázané β -1,3 a na ně se napojují postranní řetězce vázané β-1,6, tvořené L-arabinózou, L-rhamnózou a kyselinou D-glukuronovou, která tvoří vápenaté a hořečnaté soli. Asi 10 % obsahu tvoří proteiny vázané na arabinogalaktany.

Účinky a použití: v tradiční medicíně Indie a Pákistánu je arabská klovatina aplikována při diabetu, impotenci, obezitě, epilepsii i poruchách funkce ledvin, dále jako anthelmintikum a hypotenzivum. Výhodou je její nestravitelnost a rozpustnost. V potravinářském průmyslu je arabská klovatina využívána jako emulgační, zahušťovací a stabilizační prostředek.

Odborné studie jsou zaměřovány na antioxidační, antimikrobiální, antikancerogenní, antihepatotoxické, antiulcerózní, antimutagenní, protizánětlivé, prebiotické a imunitu aktivující účinky. Pravděpodobným mechanizmem účinku při snížení glykemie je zvýšení objemu stolice při omezení obsahu vody v ní. Navíc klovatina zachycuje významné množství žlučových kyselin a podílí se tak na snížení hladiny LDL cholesterolu. Vážnou komplikací diabetu je nefropatie. Při studiích na myších bylo zjištěno, že desetiprocentní vodný roztok arabské klovatiny zřetelně snížil koncentraci profibrotického proteinu známého jako transformující růstový faktor TGF-β1, který patří mezi cytokinové indikátory signalizující možné poškození ledvin. Podílí se na aktivaci kolagenu IV, fibróze ledvin a jejich selhání. Dále klovatina snížila koncentraci fosfátů v séru, proteinurii, ale zlepšila glomerulární filtraci. Antioxidační kapacita arabské klovatiny byla testována s ohledem na zvýšení kvality varlat diabetických potkanů. Bylo zjištěno významné snížení peroxidace lipidů a zlepšení kvality spermií. Jiná studie uvedla zvýšení mužské plodnosti po aplikaci klovatiny. Při studiích byla arabská klovatina součástí diety diabetických a prediabetických potkanů. Toto opatření významně snižuje glykemii i hladinu glykovaného hemoglobinu HbA1C. Na efektu se podílí více mechanizmů, především se jedná o zvýšení sekrece inzulínu, protizánětlivé a hypolipidemické účinky i aktivace antioxidačních enzymů. Komplex účinků lze využít při redukci hmotnosti po zařazení klovatiny do diety. Snížení aktivity acetylcholinesterázy (AChE) a peroxidace lipidů účinkem klovatiny experimentálně zlepšuje parametry Alzheimerovy choroby.



Dávkování: 10 g denně jako prebiotikum.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem.

Interakce: omezení vstřebávání léčiv.

Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs. com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future; PubChem Compound; The Plant List Missouri Botanical Garden; Toxnet.

PharmDr. Miloš POTUŽÁK

Vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 9

2023 Číslo 9
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#