#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vášeň pro krásu lékárníka Mojmíra Helceleta


Vyšlo v časopise: Čes. slov. Farm., 2022; 71, 159-160
Kategorie: Z historie farmacie

Brněnský lékárník Mojmír Helcelet (*16. února 1879, Vyškov – †17. dubna 1959, Brno) patřil k velmi výrazným a významným osobnostem v oblasti filantropie, sběratelství a mecenášství. V jeho sbírkách uměleckých předmětů se objevily kolekce obrazů, rytin, knih, soch či exlibris (např. exlibris-knižních značek se odhaduje na 20 až 40 tisíc kusů). Tento milovník umění se narodil ve Vyškově, a přestože v rodině mělo tradici univerzitní vzdělání, vyučil se nejprve hodinářem. Jeho dědeček Jan Helcelet (1812–1876), lékař a vysokoškolský profesor, se angažoval v obrozeneckém hnutí (blízký přítel spisovatelky Boženy Němcové a básníka a novináře Františka Matouše Klácela), byl zvolen poslancem Zemského sněmu v Brně a rovněž vyslán do Říšské rady ve Vídni. Jeho otec Ctibor Helcelet (1844 až 1904), vyškovský advokát a spoluzakladatel Sokolské župní moravské jednoty, vlastnil sbírku mincí, napoleonik a velkou knihovnu s více než 6000 knižními tituly.

Mojmír Helcelet po vyučení nastoupil na gymnaziální studia v Kroměříži, po jejichž absolutoriu začal studovat farmacii ve Štýrském Hradci (Rakousko). Po ukončení studia nastoupil vojenskou jednoroční dobrovolnickou službu v posádkové lékárně v Černovicích (oblast Bukovina, Ukrajina). Od roku 1902 působil v lékárně v Tovačově, kde se seznámil se svou budoucí ženou Arnoštkou-Ernestinou, dcerou tovačovského lékárníka Arnošta Schwaba. S ní se pak přestěhoval do Brna a v roce 1907 se jim narodila jediná dcera Eva (obr. 1).

Knižní značka Mojmíra Helceleta s dcerou Evou (Miroslav Fridrich, klišé, 1942,
Památník písemnictví na Moravě)
Obr. 1. Knižní značka Mojmíra Helceleta s dcerou Evou (Miroslav Fridrich, klišé, 1942, Památník písemnictví na Moravě)

Celý život vykonával lékárnickou profesi, v Brně od roku 1907 působil nejprve jako praktikant v lékárně U Červeného raka (dnes Masarykova ulice), poté získal místo v zemské lékárně při nemocnici u sv. Anny v Pekařské ulici. Vedle toho měl však i jiné zájmy. Aktivně se věnoval sportu, jako člen Sokola Brno I se stal mistrem Rakouska-Uherska v šermu šavlí (obr. 2), dále provozoval krasobruslení a cyklistiku. Stal se redaktorem časopisu Bibliofil a byl činný v Odboru přátel umění při Skupině výtvarných umělců v Brně. Ovšem nejvíce sběratelství a knihomilství v něm vzbuzovalo celoživotní vášeň. Sám uvádí: „Můj zájem o knihu vůbec a o krásnou knihu zvláště byl probuzen poměrně záhy. Již jako hoch měl jsem hojně příležitosti v knihovně svého otce stýkati se s knihami jak obsahově dobrými, tak i na tehdejší dobu krásnými. Na střední škole se můj obzor rozšířil o zájem na literatuře tehdy nejnovější, a to hlavně o knihy autorů Nového kultu a Moderní revue.(Brno sběratelské, 1932).

Knižní značka Mojmíra Helceleta (Vojtěch Preissig, klišé
1909, Památník písemnictví na Moravě)
Obr. 2. Knižní značka Mojmíra Helceleta (Vojtěch Preissig, klišé 1909, Památník písemnictví na Moravě)

Jeho vášeň pro sběratelství a zejména pro bibliofilie a knižní značky (obr. 3) je představena na výstavě Vášeň pro krásu – Mojmír Helcelet a svět exlibris, která začala 11. května 2022 v malé galerii Památníku písemnictví na Moravě v Rajhradě. Výstava bude přístupná do 9. října 2022, a to s možností komentovaných prohlídek. Zároveň k ní byl vydán také výstavní katalog.

Knižní značka Mojmíra Helceleta – farmaceutické
exlibris (Jiří Vláčil, autotypie, 1944, Památník písemnictví na
Moravě)
Obr. 3. Knižní značka Mojmíra Helceleta – farmaceutické exlibris (Jiří Vláčil, autotypie, 1944, Památník písemnictví na Moravě)

Miroslava Šudomová

Muzeum Brněnska – Památník písemnictví na Moravě,

Rajhrad


Štítky
Farmacie Farmakologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská farmacie

Číslo 4

2022 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#