#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Výstava Zahrada vůní aneb Rostliny v parfémech


Vyšlo v časopise: Čes. slov. Farm., 2022; 71, 174
Kategorie: Zpráva

Ve dnech 16. června až 10. července 2022 se opět linula směsice mnoha vůní Centrem léčivých rostlin v Brně, kde na téměř hektarové ploše je osázeno na 900 druhů, odrůd a variet léčivých rostlin či jinak užitečných rostlin. Jako speciální botanická zahrada Lékařské fakulty Masarykovy univerzity se zaměřuje na nekomerční pěstování léčivých rostlin pro výzkumné a edukační účely a mezi pěstovanými rostlinami lze objevit nejen léčivky, ale i řadu aromatických, kořeninových, toxických, domácích i cizokrajných bylin.

Letošní, již 60. výstava letních rostlin, nesla název Zahrada vůní s podtitulem Rostliny v parfémech. Na několika precizně zpracovaných panelech se zabývala historií, vývojem a užíváním vonných látek a následným procesem výroby parfému za pomocí destilace. Vycházela od Mezopotámie, a to z nejstarších písemných zmínek – Epos o Gilgamešovi, kde se zmiňuje text o „božských vůních“ zastoupených rákosím, cedrem a myrhou. Dále autoři upozornili na archeologické doklady ze starověku, zejména na užívání spalovaných pryskyřic (už v 18. století př. n. l.), nálezů zbytků vonných mastí a olejů, které se používaly nejen v královských rodinách, ale také jako vývozní artikl, či v podobě vzácných a cenných darů. Ve starém Egyptě se objevují již specializované výrobny parfémů (pro svatyně a chrámy) a jsou známé mnohé receptury a návody. Samozřejmě nelze opomenout Persii (zdokonalení lehčích parfémů na olejové bázi, vynález kosmetických pudrů a vonných krémů), dále pak Čínu, Izrael, Řecko a Řím, kde se zabývali i celkovou hygienou, kultem těla a čistoty nebo filozofickými směry. V následujících obdobích středověku a renesance obrazově přibližují různé flakony, vonné boxy a lahvičky, výrobu parfémů a užívání vonných přípravků až po současnost.



V další části je výstava zaměřena přímo na rostliny, které se nejhojněji používaly a požívají dodnes. Např. myrha, kadidlo, galbanum, labdanum a další. U každé je uveden název, podrobnější popis a užití, obrazová dokumentace atd.

Příjemným zpestřením bylo také instalování malých ukázek vůně květů, parfému ve zkumavkách přímo na panelech. Lze jen doufat, že v příštím roce se zahrada opět rozvoní a rozkvete pestrobarevnými květy, a přiláká tak své návštěvníky.

Miroslava Šudomová

Muzeum Brněnska – Památník písemnictví na Moravě


Štítky
Farmacie Farmakologie

Článek vyšel v časopise

Česká a slovenská farmacie

Číslo 4

2022 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#