#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

SVĚTOVÉ DNY ZDRAVÍ duben


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 3, s. 34-35

V měsíci dubnu si ze světových dnů vyhlašovaných Světovou zdravotnickou organizací (WHO) připomínáme Světový den zdraví, Světový a evropský imunizační týden, Světový den boje proti malárii. Z jiných mezinárodních dnů souvisejících se zdravím Světový den informovanosti (povědomí) o autismu, Světový den Parkinsonovy choroby, Světový den hemofilie, Evropský den práv pacientů a Světový den pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci. Z dalších významných dní je to například Světový den boje proti meningitidě, Mezinárodní/světový den imunologie a Světový den Chagasovy choroby.

Světový den hlasu (World Voice Day, WVD)

Světový den hlasu je každoroční událost, kterou si připomínáme 16. dubna. Na počátku WVD bylo v roce 1999 společné úsilí amerických a evropských otolaryngologů, hlasových terapeutů a hlasových pedagogů, které vyústilo do uspořádání Brazilského národního dne hlasu jako reakce na tamní zvýšený výskyt rakoviny hrtanu a hlasových poruch. Toho se ujala Brazilská společnost pro laryngologii a hlas (Sociedade Brasileira de Laringologia e Voz). Tato iniciativa se v letech 2000–2002 rozšířila také do dalších zemí (Argentina, Portugalsko). S myšlenkou propojit tyto národní aktivity do podoby WVD přišel v dubnu roku 2002 profesor Mario Andrea z Portugalska, který ji přednesl na zasedání výboru Evropské laryngologické společnosti. V průběhu roku ji podpořily i laryngologické společnosti v USA, Austrálii, Koreji a Japonsku a jiné mezinárodni asociace.

Poprvé byl WVD zorganizován v roce 2003 v Brazílii, později následované dalšími zeměmi. U nás byl WVD poprvé prezentován v roce 2009.

V rámci WVD bývá vyhlašováno motto, které blíže specifikuje jeho každoroční zaměření:

Rok    Téma

2010   Milujte svůj hlas.

2011   Sdílíme hlas.         

2012   Váš hlas se počítá.

2013   Léčba chrapotu a optimalizace vašeho hlasu.           

2014   Hlasové záležitosti!            

2015   HLAS, originální sociální média.

2016   Prozkoumejte svůj hlas.

2017   Sdílejte svůj hlas.

2018   Važte si svého hlasu, milujte svůj hrtan.

2019   Buďte laskaví svým hlasem.

2020   Zaměřte se na svůj hlas.

2021   Jeden svět, mnoho hlasů.    

Pokud jde o péči o náš hlas, bylo sestaveno několik rad či tipů, které člověku napomáhají vyvarovat se poruchám hlasu. Lidský hlas je významný prostředek, který umožňuje snadnou komunikaci s ostatními lidmi. Je naším vyslancem ve vnějším světě. Je jednou z charakteristik naší osobnosti i jedním z prostředků vyjádření našich emocí. Pro mnohé z nás je hlas rovněž pracovním a kariérním nástrojem. Proto i z dalších důvodů je potřebné o tento vzácný nástroj, mechanismus, náležitě pečovat.

Doporučení:

1.  Nekuřte. Pokud kouříte, přestaňte. Kouření zvyšuje náchylnost k infekci, riziko rakoviny hrdla a vdechování kouře (dokonce i pasivní kouření) může dráždit a poškozovat hlasivky. Zvyšuje nestabilitu hlasu.

2.  Nenamáhejte zbytečně hlas. Nemluvte v hlučném prostředí (týká se také používání mobilu). Dopřejte si každý den několik „hlasových spánků“, zejména v obdobích dlouhodobého používání hlasu. Platí také pro lékárníky. Hlas každého z nás má své limity. Hlasité mluvení, ale i zpěv je škodlivější, než jemné používání hlasu.
Nekřičte, když nemusíte. Tedy nikoli zcela v duchu písně Twist and Shout (Tancuj a křič) vokální skupiny The Top Notes z roku 1961 (to z nás ví málokdo), která se stala hitem až v podání hudební skupiny The Isley Brothers v následujícím roce 1962 (to nás ví patrně o něco více). Celosvětového věhlasu dosáhla v interpretaci (existuje více verzí) legendárních Beatles o rok později (1963). V tu dobu neměli Beatles dostatek vhodných vlastních původních skladeb pro nahrání svého prvního alba Please Please Me po úspěchu stejnojmenné písně, a tak sáhli po již známé skladbě (v albu je uvedena jako poslední, čtrnáctá). Tuto verzi již většina z nás ztotožňuje právě se skupinou Beatles.

PS: Zmíněná píseň bývá pojmenovávána také podle slov předcházejících oněm uvedeným twist and shout, jak je tomu u nejčastěji používaného názvu – a sice podle úvodních slov Shake it up, baby (v překladu například Tak sebou hejbni, holka).

Naše hlasivky se navzájem srážejí více než milionkrát denně. Jakákoli aktivita navíc, je ještě více zatěžuje. Doporučuje se dodržovat časový limit dvou hodin intenzivního používání hlasu denně (­mluvení na veřejnosti, schůzky apod.) Čím intenzivnější je používání hlasu, tím méně času vydrží, dochází k únavě hlasu. Při nadměrném používání hlasu si udělejte čas na hlasový odpočinek a dopřejte si několik hlasových přestávek, 20 až 30 minut ticha.

Nepřepínejte svůj hlas. Pokud je vaše hrdlo suché nebo unavené nebo chraptíte, omezte používání hlasu. Chrapot je varovným signálem, že máte podrážděné hlasivky.

3. Sucho v krku škodí hlasu. Proto se doporučuje hydratace organismu, dbát na dostatečný přísun tekutin (2 litry denně) a potravin obsahujících velké množství vody – hrušek, melounů, broskví, hroznů, švestek, papriky a jablečné šťávy. Rovněž se doporučuje zvlhčovat domácí a pracovní prostředí, zejména klimatizované prostory (zvlhčovače vzduchu, odpařovače a parní inhalátory).

4. Vyvarujte se konzumace alkoholu. Vyvolává chemické podráždění hrtanu, rozšíření cév hlasivek, vysušování sliznic, zúžení hrdla, které ovlivňuje váš hlas. ­Alkohol, stejně jako kofein (káva, čaj, kolové nápoje – ne více než 2–3 nápoje denně, nejpozději do poloviny odpoledne), způsobuje dehydrataci, která vede k podráždění hlasivek. Dehydrataci mohou vyvolat i některá onemocnění (např. diabetes) a léčiva.

5. Vyvarujte se opakovaného čištění hrdla. Odkašlávání a kašel, zejména opakovaný, mohou poškodit hlasivky. Zkuste místo toho usrkávat nebo popíjet vodu.

6. Vyhýbejte se velkým výkyvům teploty.

7. Zahřejte svůj hlas. Zejména tehdy, máte-li v plánu během dne hodně mluvit. Zahřátí může pomoci „natáhnout“ hlasivky, aby nebyly při používání namáhané.

8. Vyhýbejte se potravinám, které vedou k nadměrné činnosti sliznic.

Vyvarujte se konzumaci jídla v noci. To může mít za následek „vylití“ žaludeční kyseliny do hrtanu, což způsobí chrapot.

9. Při zvedání nebo cvičení nevydávejte chrochtavé zvuky nebo hlučné hlasové projevy, místo toho použijte jemnější výdech k podpoře uvolněnější kvality hlasu.

10. Zvládněte svůj stres: Stres může být pro hlas velmi škodlivý a způsobit nucenou produkci hlasu a poškození hlasivek. Mohou vám pomoci relaxační techniky, hluboké dýchání a pravidelné cvičení.

Literatura u autora.

Doc. RNDr. Jozef Kolář, CSc.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2021 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#