#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Už nám to říká i ten Krtek


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 3, s. 31

Nevím, jestli je to přepracovaností z covidového období, nebo třemi malými dětmi doma, nebo mi hrabe ze všeho dohromady, ale rozhodl jsem se rozebrat jeden díl Milerova Krtečka z pohledu farmaceuta. Ano, modří již vědí, jedná se o díl Krtek a medicína. Tento díl mé děti obzvlášť milují a běží nám doma minimálně jednou denně. Pro ty z vás, kteří nemáte malé děti a nejste v obraze, shrnu stručně děj.

Myška má horečku! Krtek běží za moudrou sovou o radu a ta mu poradí léčivou rostlinu Matricaria Chamomilla. Krtek se následně vydává na strastiplnou cestu po celém světě, aby našel zmíněnou léčivku. Za nejlepší považuji scénu, kdy je Krtek sežrán žralokem. A zcela chápu reakci rybáře, který jen nevěřícně kroutí hlavou. No představte si to sami. Rozříznete žralokovi břicho, z něj na vás vykoukne zmíněný hmyzožravec s kytkou v ruce a zeptá se: „Chamomilla?“ Mojí reakcí by také byl pouze nevěřící úžas a hned vzápětí bych si řekl, že musím přestat chlastat.

Poměrně by mne zajímala ona rostlina, která po jediném vdechnutí vůně donutí i slona, aby si myslel, že létá. To musí být silný matroš. Odhlédněme od zlomyslných masožravek a silné kolektivní alergické reakce u australských králíků a vraťme se zpět ke Krtkovi. Ten se po mnoha dnech (měsících) vrací zpět k sově. Myška má mezitím stále horečku a dosud nezemřela. Sova konečně Krtkovi vysvětlí, že zmíněná Matricaria Chamomilla je heřmánek, který mu navíc roste hned vedle hromádky. Droga je zpracována v nálev a Myška zachráněna. A jestli neumřeli, tak tam žijí dodnes.

Přijde mi, že stejně jako v jiných pohádkách, je i v této zrnko pravdy. Pojďme k pacientům mluvit jejich jazykem, ne naší profesionální hatmatilkou, aby nehledali blbosti po celém světě. Třeba mají to, co jim pomůže, hned vedle své hromádky.

Mgr. Jakub Matějka


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2021 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#