#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 93, 2021, č. 3, s. 32

Flammulina velutipes (Curtis) Singer – penízovka sametonohá(Tricholomataceae – čirůvkovité)

Houba rostoucí v trsech na živém i mrtvém dřevě především listnatých stromů v mírném pásmu obou polokoulí. Průměr oranžového klobouku plodnice dosahuje až 10 cm v průměru a má řídké lupeny. Třeň je sametově plstnatý. Jedlé plodnice této zimní houby lze u nás sbírat od října do března. Lze ji také pěstovat.

Synonyma: Collybia velutipes

Obecný název: donggu (čín.), enoki (jap.), futu (sanskrt).

Sbíraná část: carpophor

Droga: Flammulinae carpophor

Obsahové látky: v plodnici seskviterpeny enokipodiny A-D a flammulinolidy A-G, dále polysacharidy, zahrnující 1,3/1,6-β-glukany a heteropolysacharidy xylomannanny a manofukogalaktany, tvoří základ nestravitelné vlákniny (v poměru cca 1:1 rozpustná a nerozpustná), glykoprotein proflamin, protein flammulin, steroly, zde převažuje ergosterol, známý prekurzor vitaminu D2, dále ergosta-7,22-dien-5,6-epoxy-3-ol a příbuzné látky, polyfenoly odvozené od kvercetinu, velutinu, katechinu, kyseliny gallové, kávové a skořicové, alkoholický cukr D-arabinitol (= arabitol), vyšší nenasycená mastná kyselina olejová a linolová, deriváty alifatických aminoalkoholů ceramidy, z vitaminů hlavně thiamin.

Účinky a použití: v tradiční medicíně se aplikuje plodnice při hypertenzi, diabetu, zvýšené hladině cholesterolu, dále jako anti­trombotikum, regenerační, hepatoprotektivní a protizánětlivý prostředek, k aktivaci imunitního systému, úpravě zažívání a při žaludečních vředech, zevně při různých typech kožních nemocí.

Odborné studie byly zaměřeny na využití plodnic proti zhoubnému bujení, účinky antibakteriální, antivirové, antifungální, protizánětlivé a antidiabetické. U samečků syrských křečků vyvolala 3% přísada práškované plodnice do potravy snížení sérové hladiny triacylglycerolů, cholesterolu celkového i LDL a hodnoty poměru koncen­trací LDL/HDL.


Ve vodě rozpustná vlákninová frakce a steroly omezily resorpci cholesterolu a žlu­čových kyselin z tenkého střeva a zvýšily podíl cholesterolu oxidovaného v játrech na žlučové kyseliny a snížení jeho sérové hladiny. Seskviterpeny enokipodiny A – D inhibují růst bakterií Bacillus subtilis a Staphylococcus aureus i houby Cladosporium herbarum. Naopak seskviterpeny flammulinolidy A-G byly proti druhu Staphylococcus aureus slabě účinné. V testech cytotoxicity vykazoval flammulinolid C významnou účinnost proti buněčným liniím HeLa. Rovněž mezi polysacharidy byly nalezeny látky s výraznou imunomodulační (aktivace makrofágů), antitumorózní i antidiabetickou aktivitou. Dobrou imunomodulační účinnost vykazuje rovněž glykoprotein proflamin (myší melanom B-16 a adenokarcinom 755), proteiny flammulin a FIP-fve indukují vznik interferonu-γ. Sterolová frakce inhibuje růst buněčných linií U251, ale slabě HeLa. Polyfenoly vykazují antioxidační účinky, chrání kardiovaskulární systém, slinivku, játra a jsou prevencí zhoubného bujení. Acetonové a ethylacetátové extrakty mají antioxidační účinky a inhibují in vitro buněčné linie MCF-7 a MDA-MB-231 rakoviny prsu. Houba je značně aromatická, proto se léčebně využívají definované suché extrakty nebo tinktury.


Dávkování: 3x denně 20 kapek tinktury

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem.

Interakce: zesílení účinku statinů.

Hlavní zdroje: AISLP, botanika.wendys.cz, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989, Drugs.com, European Medicines Agency, Google Scholar, Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe, Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002, Liber Herbarum Minor, Medline, Plants for a future, PubChem Compound, Toxnet.

PharmDr. Miloš Potužák


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 3

2021 Číslo 3
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#