#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Ptáme se předsedkyně České komory farmaceutických asistentů Aleny Šindelářové


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 12, s. 27

Pravidelně se účastníte kongresů nemocničních lékárníků. Jak k tomu došlo?

Kdy přesně se staly farmaceutické asistentky a asistenti a jejich odborná sdělení nedílnou součástí kongresů nemocničních lékárníků by vám patrně řekl kolega Mgr. Jiří Kotlář nebo některý z dalších hlavních organizátorů kongresů. Několik let byl blok FA pod taktovkou Sekce farmaceutických asistentů ČAS a pro Českou komoru farmaceutických asistentů byl Kongres nemocničních lékárníků místem, kde byla v roce 2019 – několik dní po svém vzniku 11. listopadu – oficiálně představena odborné veřejnosti.

Leitmotivem této svým rozsahem mimořádné vzdělávací akce je problematika týkající se nemocniční lékárenské péče a farmaceutické asistentky i asistenti jsou součástí nemocničních lékáren. Z mého pohledu je tedy přirozené, že se vzdělávací akce takového typu zúčastníme jako posluchači i aktivní účastníci.

A protože komunikace a spolupráce odborných společností a profesních organizací je vždycky tím prvním krokem při její přípravě, stala se ČKFA tvůrcem i moderátorem bloku FA. I tak ovšem hlavní tíha organizace celého kongresu leží na bedrech našich kolegů a kolegyň farmaceutů ze Sekce nemocniční farmacie ČFS ČLS JEP.

Co to farmaceutickým asistentkám přináší a jak to třeba i zlepšuje jejich postavení ve zdravotnickém prostředí?

Co se týká účasti na Kongresu, tak farmaceutickým asistentkám a asistentům jednoznačně přináší velké množství informací užitečných pro jejich každodenní praxi v nemocniční lékárně. Nejde pouze o odborný program a představení novinek mnoha firem, které se podílejí na chodu nemocnic a jejich lékáren. Je to ale také osobní neformální setkání odborníků z různých pracovišť, které má svou důležitost a váhu. Konkrétně pro FA není mnoho jiných příležitostí se potkat v tak širokém plénu a z tak vzájemně vzdálených koutů republiky. Na blok FA proto rádi zařazujeme konkrétní ukázky činností z různých lékáren, někdy i formou připraveného přímého dialogu o konkrétním pracovním výkonu z více pracovišť republiky. Je ovšem pravda, že sehnat přednášející mezi FA není tak úplně snadné. Proto se často tváře u mikrofonu opakují a vzniká tím nepříjemný pocit stereotypu. Určitě by nám pomohla podpora aktivní účasti ze strany našich kolegů a vedoucích.

Co se týká postavení FA ve zdravotnickém prostředí, nedá se obecně bohužel říci, že by bylo nějak reprezentativní nebo alespoň uspokojivé. Pokud ale máte na mysli kontext s Kongresem nemocniční farmacie, pak přímo v nemocniční lékárně, resp. nemocnici lze, pochopitelně za podpory vedení, prezentovat svou profesi dost výrazně. A to jak mezi kolegy ze zdravotnických oborů, tak částečně i směrem k veřejnosti. Jedním z cílů ČKFA je toto plošně změnit k lepšímu. Není to jednoduché – veřejnost vnímá lékárnu jako celek a rozdílnost profese F a FA většinou neřeší. Pro laika nejsme tak „čitelní“ jako například lékař a zdravotní sestra. Ale i na tom se dá pracovat. Rozeznání – identifikace profese FA může vést ke zvýšení zájmu o studium tohoto oboru a to by bylo rozhodně dobře!

Jaký vidíte hlavní problém dneška pro farmaceutické asistenty a asistentky, co by se mělo zlepšit ze všeho nejdřív?

Jak už jsem krátce zmínila výše – z pohledu ČKFA je to především nízký počet absolventů oboru FA, kteří míří do praxe. Dále pak udržení stávajících FA v lékárenské praxi. Naše kolegyně a kolegy FA trápí pochopitelně velká pracovní zátěž, která je v případě naší profese nejen psychická (odborná i sociálně komunikační), ale také fyzická. Když k tomu připočítáme malou pozornost ze strany veřejnosti (neznalost oboru), často nízké platové ohodnocení ve srovnání s dalšími profesemi zdravotnickými i jinými, nesnadnou realizaci celoživotního vzdělávání a třeba i nevšímavost vedoucích, je vyhoření na světě. Reagujeme v současné době na tyto podněty z terénu jen individuálně, ale časem bychom si přáli mít prostor a možnost je řešit napříč všemi segmenty lékárenské péče. Vzhledem k statusu ČKFA to nebude snadné, ale naše profese si to jistě zaslouží.



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2022 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#