#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

PGEU listopad 2022


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 12, s. 20


Po téměř 3 letech se 17. 11. 2022 konalo prezenční zasedání Valného shromáždění PGEU přímo v Bruselu. Účastnili se zástupci téměř všech delegací. Podobně jako na Sjezdu ČLnK byl schvalován rozpočet na příští rok a dále např. členský poplatek. Ten je vypočítáván na základě 3 kritérií – počet lékáren, počet obyvatel na jednu lékárnu a výše HDP. Pro Českou republiku je stanoven na cca 20 000 €.


Na pořadu jednání byla aktuální témata související s evropskou legislativou nebo současnou situací v Evropě (dopad inflace a zvyšujících se nákladů pociťují provozovatelé lékáren ve všech zemích EU). V úvodu jednání byl představen návrh nového loga PGEU a informace o nutné změně webových stránek PGEU, stávají řešení po technické stránce už nevyhovuje požadavkům současnosti. Je tedy možné, že z první strany webu: www.pgeu.eu zmizí fotografie s průčelím lékárny a lékárenským křížem vzhůru nohama. (Jde o nepovedenou kompilaci Google Street view, v Mostecké ulici na Malé straně v Praze lékárna není.)

V rámci českého předsednictví EU je projednávána farmaceutická legislativa, ale dokončení jednání je plánováno až na první pololetí roku 2023. Lékárenství se týká elektronický příbalový leták nebo hlášení skladových zásob lékáren SÚKLu, nepřímo na nás ale mají vliv i další témata související s předcházením a řešením výpadků léků. Zatím jsou výsledkem obecná doporučení pro zlepšení dodávek kritických léků v rámci EU – identifikovat esenciální léky, prozkoumat míru závislosti na zdrojích mimo EU, podpora cenových a nákupních pravidel atp.

Mimo téma výpadků se stále jedná o dalším využití FMD a očekává se, že Evropská komise může v roce 2023 zahájit hodnocení FMD legislativy. Velkým tématem příštího roku bude také European health data space, ambiciózní projekt, PGEU listopad 2022 který se týká zdravotních dat občanů EU a jejich sdílení (mezi zdravotníky, včetně lékárníků) a využití souhrnných anonymizovaných souborů dat například pro vědecké účely nebo pro účely stanovování zdravotních politik států EU. Z českých poslanců má oblast na starost europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM).

Martin KOPECKÝ, viceprezident ČLnK


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2022 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#