#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Shrnutí nejdůležitějších změn komorových řádů přijatých XXXI. sjezdem delegátů


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 12, s. 9

Sjezd delegátů konaný 5. 11. 2022 schválil změny sedmi řádů: organizačního, jednacího, volebního, finančního, licenčního, disciplinárního a řádu pro celoživotní vzdělávání členů ČLnK. Nejvíce byl změnami dotčen disciplinární řád, který prošel komplexní revizí. Novelizovaná znění řádů jsou k dispozici na webu ČLnK na kartě O ČLnK / Profesní předpisy. V tomto článku naleznete přehled vybraných důležitých nových nebo pozměněných ustanovení.

Do § 4a odst. 1 organizačního řádu byla doplněna možnost evidovat se na základě písemné žádosti v Okresním sdružení lékárníků podle své volby pro členy, kteří nevykovávají praxi. Dosud se takový člen mohl evidovat pouze v OSL dle svého trvalého bydliště.

Ve volebním řádu byl doplněn § 13b, podle něhož musí být volby delegátů na sjezd delegátů provedeny nejpozději 7 dnů před zahájením sjezdu (např. bude-li sjezd zahájen v pátek 3. 11. 2023, musí být delegáti zvoleni nejpozději v pátek 27. 10. 2023). To je podstatné zejména pro představenstva OSL, která musí naplánovat volební shromáždění včas (v roce 2023 tak bude poslední den pro oznámení voleb na okresním shromáždění konaném v nejzazším termínu 27. 9. 2023, zvláštní volební shromáždění musí být v závislosti na své délce oznámena ještě dříve).

Podle nového odst. 5 v § 11 licenčního řádu bude sekretariát informovat odborné zástupce e-mailem o vydání nebo zániku osvědčení k výkonu funkce vedoucího lékárníka nebo o zamítnutí žádosti o vydání takového osvědčení v lékárně provozovatele, pro něhož odborný zástupce vykonává svou funkci.

§ 17 odst. 2 byl doplněn o možnost pro žadatele o osvědčení doložit již v období od 1. 9. do 31. 12. roku, v němž končí cyklus celoživotního vzdělávání, že v posledním ukončeném cyklu celoživotního vzdělávání dosáhl minimálního stanoveného počtu bodů, a požádat, aby se již v tomto období považovala podmínka splněné povinnosti celoživotně se vzdělávat za splněnou. Bez tohoto doplnění by museli žadatelé o osvědčení, kteří nesplnili předposlední ukončený cyklus, ale splnili poslední ukončený cyklus, vyčkávat na vydání osvědčení až do 1. 1. roku následujícího po roce, v němž skončil poslední cyklus.

V § 7 řádu pro celoživotní vzdělávání bylo zrušeno poměrné snižování bodů v tříletém cyklu v případech mateřské nebo rodičovské dovolené nebo dlouhodobé pracovní neschopnosti. Možnost představenstva komory rozhodnout ve výjimečných případech o snížení minimálního stanoveného počtu bodů zůstává zachována. Stejně jako pravidlo, že povinnost se vzdělávat mají členové, kteří v průběhu cyklu vykonávají činnost v lékárně, bez ohledu na délku doby výkonu činnosti. Pokud tedy člen nebo členka přeruší práci v lékárně na celý cyklus vzdělávání, nemusí dosáhnout žádného počtu bodů. Pokud bude i jen na krátký čas v lékárně během cyklu pracovat, musí získat plný počet bodů. Lze proto doporučit se vzdělávat po celou dobu přerušení práce v lékárně, aby se člen nebo členka nevystavovali riziku, že kvůli nesplněné povinnosti se vzdělávat nebudou moci v budoucnu získat osvědčení pro výkon soukromé lékárenské praxe, funkce odborného zástupce nebo vedoucího lékárníka.

Zrušení poměrného snižování bodů se bude vztahovat až k cyklu, který bude zahájen 1. 9. 2023. Nyní probíhající cyklus ukončený 31. 8. 2023 se vyhodnotí ještě s přihlédnutím k poměrnému snížení bodů.

Všechny ostatní změny řádů nabyly účinnosti 1. 12. 2022.

Mgr. MUDr. Jaroslav MARŠÍK,

advokát, právní poradce ČLnK


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2022 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#