#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Konference o roli lékáren v očkování


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 12, s. 21

21. listopadu 2022 se v pražském hotelu Hermitage pod záštitou českého předsednictví v Evropské radě konala konference „Promoting the benefits of pharmacy-led vaccination services“ (Propagace výhod očkování v lékárnách). Konferenci zorganizovala společnost Alliance Healthcare společně s Asociací velkodistributorů léčiv (AVEL) a celá akce měla mezinárodní obsazení a probíhala v angličtině. Úvodní slovo přednesli náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček a viceprezident společnosti IQVIA Richard Bergström.

V odborné části zabývající se rolí lékárníků v očkování vystoupil s prvním příspěvkem Loís Lourenço, výkonný tajemník Mezinárodní farmaceutické federace (FIP). Na příkladech mnoha zemí ukázal rychlý rozmach očkování v lékárnách, kde akcelerovalo v době covidové pandemie. V roce 2016 se očkování v lékárnách provádělo v 16 zemích, v roce 2020 ve 36, v roce 2022 už ve 48 zemích. Množství vakcín, které aplikovali lékárníci, se blíží 1 miliardě. Závěrem uvedl, že pokud lékárník může předepsat a aplikovat vakcínu, cesta pacienta k vakcíně se zjednodušuje a zkracuje, což zvyšuje komfort očkovaných.

Jako druhý vystoupil Daniel Horák v pozici předsedy EFPC (European Federation of Pharmacy Chains, Evropská federace lékárenských řetězců), který shrnul situaci v zemích střední a východní Evropy. Zdůraznil především situaci v Polsku nebo pilotní projekt, který se rozjíždí v Rumunsku a v závěru shrnul výhody očkování v lékárnách pro pacienty i celou společnost.

První část konference uzavřel viceprezident ČLnK Martin Kopecký, který přítomným popsal situaci v ČR a výsledky projednávání novely zákona o ochraně veřejného zdraví, která měla umožnit očkování v lékárnách. Představil postoj lékárníků k očkování i výsledky z průzkumu veřejného mínění.

Druhá část konference byla věnována možnostem distribuce vakcín a roli lékáren v očkování. Jako první vystoupil za AVEL Michal Krejsta, který se věnoval několika příkladům z USA, které ukazují roli lékáren a lékárníků během očkovacích kampaní. Zdůraznil trojí roli lékárníků: lékárník jako rádce a motivátor pacientů, lékárník jako partner ostatních očkujících zdravotníků, lékárník jako očkující zdravotník. Následovala Sibilia Quilici, ředitelka Vaccines Europe (Asociace evropských výrobců vakcín) a závěrečné slovo dostal Guilaume Nebout z Aliance Healthcare Europe, který shrnul, na co je třeba se připravit před diskusí o očkování v lékárnách. V první řadě je nutné mít zpracovaný legislativní návrh, dále jasné zařazení lékáren a lékárníků do systému zdravotní péče, připravit školení lékárníků a návrhy na úpravu prostor a vybavení lékárny. Je dobré se poučit ze zkušeností z jiných zemí, komunikovat s laickou i odbornou veřejností a mít podporu od dalších hráčů (výrobci, distributoři, akademická sféra).

S přítomnými kolegy lékárníky jsme se shodli, že 90 % doporučení máme v ČR splněno a připraveno. Chybí „jen“ prosadit změnu v Poslanecké sněmovně.

Rád bych poděkoval organizátorům za uspořádání skvěle odborně obsazené konference a za možnost reprezentovat na ní české lékárníky. Bylo poučné poslechnout si kolegy ze zemí, v nichž už očkování v lékárnách probíhá. Mohli jsme si udělat obrázek, jakým způsobem se podařilo prosadit nové kompetence pro lékárníky v dobách, kdy byla „emancipace“ lékárníků v systémech zdravotní péče teprve v počátcích.

Martin KOPECKÝ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2022 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#