#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nadějné vyhlídky, kapitola 2023


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 12, s. 4

A je tu opět čas bilancování roku právě končícího a plánů do toho následujícího. Konec dalšího bezpochyby mimořádného roku, spojeného s pokračováním pandemie, ruskou vojenskou agresí na Ukrajinu, stabilní pozicí ministra zdravotnictví a pokračující elektronizací zdravotnictví.


Mgr. Aleš KREBS, Ph.D., prezident ČLnK

Ani v první části letošního roku nebylo zcela jasné, jakým způsobem se bude vyvíjet pandemie covid-19. Postupně se potvrdil výskyt nových variant viru a s nimi začaly být postupně upravovány dosavadní očkovací látky. Zároveň jsme vedli opakované diskuze o očkování v lékárnách, v nichž začaly na straně našich oponentů převažovat účelové argumenty. To se projevilo nejvíce v diskuzích k očkování proti chřipce, kde se zejména argumentace rizikem anafylaktického šoku ukázala jako zcela lichá, neboť ani SÚKL ani ÚZIS za posledních 10 let tento nežádoucí účinek po zmíněném očkování na našem území nezaznamenaly. Přestože je dobrovolné očkování v lékárnách součástí praxe kolegyň a kolegů v mnoha zemích světa, pro české politiky, zejména z řad lékařů, je to jako mávání rudým hadrem před očima býka. Není proto překvapivé, že bylo projednávání novely zákona přerušeno.

V průběhu letošního roku jsme se snažili najít také řešení situace s dostupností nových antivirotik proti covid-19. Dosud jsou pacientům vydávána poněkud nestandardním způsobem pouze v některých lékárnách, což rozhodně nepomáhá dostupnosti léčby. V průběhu roku se nepodařilo najít žádný mimořádný institut umožňující výdej na recept s úhradou ze zdravotního pojištění ve všech lékárnách, nakonec proto došlo v legislativě ke změně, díky níž je možné zmíněným léčivým přípravkům dostatečně rychle stanovit cenu, úhradu, způsob předepisování i výdeje. Podle aktuálních informací by se měla situace změnit od 1. ledna příštího roku. Nyní ještě nemáme přesné informace, ale věřím, že se do stanovení způsobu výdeje a odměny pozitivně projeví jednání ČLnK s ministerstvem zdravotnictví, neboť jeho původní představy naprosto neodpovídaly ani ekonomické ani odborné náročnosti spojené s výdejem.

Téměř celým uplynulým rokem se prolínaly i události spojené s ruskou vojenskou agresí na Ukrajinu. Znovu proto musím poděkovat všem, kteří se na pomoci uprchlíkům i Ukrajině jakýmkoliv způsobem podíleli. V průběhu velmi krátké doby se podařil vyřešit přístup uprchlíků ke zdravotní péči, způsob zajišťování humanitárních sbírek léků nebo komunikační karty a vyhledávač českých ekvivalentů k ukrajinským léčivým přípravkům. Souběžně s tím jsme s ČFS, děkany fakult a prezidenty ČLK a ČSK řešili způsob provádění aprobačních zkoušek tak, abychom při zachování dostatečných záruk a ověření potřebných znalostí co nejvíce zjednodušili přístup zdravotníků z Ukrajiny do systému poskytování péče v ČR, respektive EU.

Ukrajinská krize měla nezanedbatelný vliv také na řešení odměňování lékárenské péče. Pro příští rok i s ohledem na systémovou změnu. V průběhu jara probíhalo dohodovací řízení, v němž je v našem segmentu projednávána především výše signálního výkonu na následující rok. Jednání byla komplikována nejasným výhledem příjmů a výdajů zdravotních pojišťoven v roce 2023, nakonec byl veřejně deklarován návrh navýšení úhrad ve všech segmentech o 4 %. Pojišťovny stejně jako v předchozích letech trvaly na tom, že se zmíněná procenta budou vypočítávat pouze z dosavadního objemu SiV a zbylých cca 85 % výnosu lékáren z léků na recept hrazených ze zdravotního pojištění nebude bráno v úvahu. Vzhledem k právu veta uplatňovanému pojišťovnami došlo nakonec k vynucené shodě na navýšení SiV o 1 korunu na 19 Kč za položku. Na konci léta pak ministr zdravotnictví deklaroval přidání dalších 4 % do všech segmentů a díky našemu vzájemnému a velmi intenzivnímu jednání se podařilo zohlednit i výnos z obchodní přirážky a navýšit SiV o dalších 5 korun na 24 Kč za položku. Je to o to důležitější, že se z předvídatelných vlivů na zvýšení doplatků pacientů nepodařilo navýšit obchodní přirážku v cenovém předpisu. Součástí prosincových jednání se zástupci ministerstva tak budou kromě systémové změny odměňování lékárenské péče také další možné kroky vedoucí k finanční stabilizaci lékárenství v příštím roce, neboť i na nás dopadají vlivy zvýšených cen energií, nájmů, nezastropované obchodní přirážky pro distributory nebo požadavků na zvýšení mezd.

Listopadový sjezd delegátů zahájil projev ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. Jeho slova snad můžeme vnímat s určitým optimismem, stejně jako ochotu ministerstva přihlížet k našim věcným argumentům. Celou řadu úkolů sjezdu dokážeme vyřešit v průběhu příštího roku vlastními silami, změny v systému odměňování lékárenské péče nebo rozšíření některých našich kompetencí bychom bez spolupráce s ministerstvem prosadit nedokázali. Předpokládám, že bychom k tomu mohli dostat příští rok příležitost, nejen v souvislosti s časem do dalších voleb do poslanecké sněmovny, ale také se změnou plateb za státní pojištěnce, která by se měla pozitivněji projevit v roce 2024. Současně dochází také k pozitivním posunům ve vnímání některých pro nás potřebných změn na straně ministerstva.

Vážené kolegyně, vážení kolegové,

máme za sebou další velmi náročný rok, v němž jsme potvrdili důležitost lékárenské péče v celém systému poskytování zdravotní péče. Pro nikoho z nás nebyl jednoduchý, ale při pohledu nedaleko za naše hranice se stávají mnohé naše starosti naprosto bezvýznamnými a malichernými. V první řadě musím poděkovat těm z vás, kteří pomáháte potřebným, i těm, kteří se aktivně účastníte komorového dění a neváháte svůj čas věnovat ve prospěch ostatních.

Všem přeji krásné Vánoce, do nového roku především pevné zdraví a trvalou blízkost vašich nejbližších.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2022 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#