#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Cissus quadrangularis L. – žumen čtyřhranný (Vitaceae – révovité)


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 12, s. 30
Kategorie: NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY

Dinesh Valke (Wikipedia)
Dinesh Valke (Wikipedia)

Vytrvalá, stálezelená, až 5 metrů dlouhá sukulentní liána, původní v tropech Asie a Afriky. Má čtyřhranný stonek s výraznými internodii. Rostlina vyžaduje dobře osluněné a sušší polohy.

Synonyma: Cissus bifida, Cissus cactiformis, Cissus edulis, Vitis succulenta.

Obecný název: Asthisanhari (sanskrit), Devil‘s Backbone (angl.), Hadjod (hindi).

Sbíraná část: herba, radix.

Droga: Cissi quadrangularis herba.


Obsahové látky: v nadzemní části flavonoidní aglykony a jejich glykosidy: kvercetin a kvercetin 3-O-rhamnosid, kempferol a kempferol 3-O-rhamnosid, apigenin a vitexin, luteolin (aglykon), izoflavonoidní aglykony genistein a daidzein, stilbenové deriváty trans-resveratrol, piceatannol a pallidol, triterpeny taraxerol, taraxerylacetát a α-, β–a δ-amyrin, sterol β-sitosterol, steroidní sapogeniny diosgenin a kryptogenin, dále kyselina askorbová, β-karoten a třísloviny obou typů. Z minerálů Ca a K. Pouze skupinově prokázány alkaloidy. Tradovaný obsah 3-ketosteroidů nebyl novými studiemi potvrzen.

Účinky a použití: v tradiční ajurvédské medicíně se aplikuje při zlomeninách kostí, poraněních šlach, vazů, kůže i popáleninách, menstruačních potížích, poruchách GIT, včetně gastritid, žaludečních vředů, hemoroidů a střevních infekcích různého původu, dále jako antibakteriální, antivirový a antifungální prostředek. Užíván při redukci hmotnosti, očních poruchách, astmatu, revmatizmu, jako analgetikum a laktagogum pro dobytek.

Odborné studie. Při klinických studiích bylo prokázáno, že extrakty urychlují hojení zlomenin kostí, poranění šlach, svalů, léčí osteoporózu a zvyšují pevnost kostí v tahu. Je známo, že endogenní glukokortikoidy vyvolávají fyziologicky proteolýzu ve svalech a kostech a umožňují odstranění poškozených proteinů. Žumen působí antiglukokortikoidně, proto jsou jeho hojivé účinky zvláště zřetelné při poškození tkání po předchozí léčbě kortizolem. Významné je i analgetické působení a potenciace hojení ran. Zájem o rostlinu vzrostl i v souvislosti s možnostmi léčby choroby covid-19. Testy ukázaly, že izolovaný taraxerol vykazuje zvýšenou schopnost vazby na spike glykoprotein viru SARS-CoV-2, taraxerolacetát na nestrukturální protein NSP10 a β-amyrin na NSP15. Dochází k omezení vstupu viru do organizmu. Byla potvrzena zvýšená cytotoxicita a antioxidační aktivita extraktů v případě buněčných linií zhoubného bujení: UMR-106 (potkaní osteosarkom), MG-63 (lidský osteosarkom), He-La (karcinom děložního čípku), HL-60 (lidská akutní promyelotická leukemie) a MCF 7 (lidská rakovina prsu). Významný podíl na účinku mají především flavonoidy, stilbeny, triterpeny, karotenoidy a třísloviny. Dochází k vychytávání volných radikálů, k aktivaci antioxidačních enzymů glutathion peroxidázy, superoxid dismutázy a podpoře apoptózy. Izolovaný piceatannol blokuje aktivitu viru Epstein-Barrové (EB virus), který bývá dáván do spojitosti se vznikem mononukleózy, lymfomů a akutní leukemie. Pallidol vykazuje antioxidační a antifungální účinky. Alkoholový extrakt z nadzemní části vykazoval antibakteriální aktivitu proti druhu Klebsiella pneumoniae a Escherichia coli i antiprotozoální aktivitu proti Entamoeba histolytica. Extrakty se aplikují i při léčbě metabolického syndromu, kdy inhibují akumulaci lipidů, snižují hladinu glykemie nalačno, hladinu triacylglycerolů, celkového i LDL-cholesterolu. Hypotenzivní, sedativní, hepatoprotektivní, diuretické, kardiotonické a androgenní účinky extraktů jsou využívány při terapii kardiovaskulárního systému. Při testech na potkanech vykazovaly triterpeny a β-sitosterol antiulcerózní účinky, protože inhibicí peroxidace lipidů chránily žaludeční sliznici před poškozením. Při experimentální lézi žaludeční sliznice potkanů Aspirinem se gastroprotektivní účinky extraktů projevily snížením hladin některých interleukinů, tumor nekrotizujícího faktoru alfa (TNF-α) a syntázy oxidu dusnatého-2 (NOS-2). Protizánětlivé, protiedémové a venotonické účinky extraktů jsou v případě hemoroidů spojovány s flavonoidy a sterolem β-sitosterolem. Jedná se obecně o inhibici cyklooxygenáz COX-1 a COX-2, klíčových enzymů při syntéze prostaglandinů.

Dávkování: denní dávka: 2x 500 mg.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem. Čerstvá šťáva z nati dráždí kůži díky obsahu oxalátu vápenatého, taraxerolu a kyseliny iso-pentakosanové.

Interakce: perorální antidiabetika.

Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future; PubChem Compound; The Plant List Missouri Botanical Garden; Toxnet.

PharmDr. Miloš POTUŽÁK

Obrázek vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2022 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#