#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Editorial


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 12, s. 3
Kategorie: Editorial

Prosincové texty se tradičně píší s odkazem na blížící se vánoční svátky, přeje se čtenářům pohoda a jejich klidné prožití a do nového roku samozřejmě hlavně zdraví. V editorialu ale chci udělat výjimku.
V roce 2016 jsem na misi v Jižním Súdánu pozoroval, jaký dopad mělo zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem na moje tamní americké kolegy. Nenesli to úplně dobře a já dobře věděl, jak se cítí. V té době už jsme i my měli prezidentem republiky usvědčeného lháře. Mírně povýšený nadhled mě přešel o 14 měsíců později, v lednu 2018, když jsem z mise v Bangladéši nevěřícně sledoval, že se to stalo znovu. V duchu jsem se Američanům omluvil. V té době Bob Dylan po pětapadesáti letech znovu uvedl novou verzi protestní písně The Times They are a Changing. V novém textu zcela otevřeně kritizoval styl Trumpova vládnutí a ironizoval probíhající rozklad společnosti.
Úderné anglické verše se mi nechce překládat, ztratily by svůj význam, můžete si ji poslechnout na netu. Dylan zpívá o tom, že nám naše zem, chcete-li domovina, přestala být domovem. A nespraví to pár tweetů, je potřeba zvednout hlavu od displejů a hlasitě se ozvat. Třeba proti tomu, když chlápek popírá pravdu a nazývá ji „fake news“. (Nebo u nás „kampáááň“!) Že je třeba silných médií, která neselhávají. Novinářů, kteří se dívají a srovnávají, co politik říká a jestli se podle svých řečí chová. Protože jestli slova mocných pravdu zraňují, pera a slova novinářů ji mohou bránit. Přišli vůdci, kteří šikanují víc než trollové na internetu, ale přichází čas, kdy se to dá změnit. Oni mají moc, ale my máme hlas!
Vybaven voličským průkazem odjíždím na svou třetí vánoční a novoroční misi (z celkových šesti) a chystám se volit na zastupitelském úřadu v Addis Abebě. Volební okrsek je to veliký, kromě Etiopie zahrnuje i Somálsko, Jižní Súdán, Džibutsko, Seychely a Komory.
Tak běžte v lednu volit, v obou kolech prosím, máte to do volební místnosti o dost blíž než já. Držím nám palce, další frustraci a mezinárodní ostudu už na misi nechci zažít.
Stanislav HAVLÍČEK



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2022 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#