#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Farmacie na Týdnu vědy v Ostravě


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 12, s. 21

Spolu s doc. PharmDr. Janem Gajdziokem, Ph.D., jsme na konci listopadu měli možnost zúčastnit se tradičního Týdne vědy pořádaného na Matičním gymnáziu v Ostravě. Týden vědy je každoročně pořádaná akce, kdy mají studenti celého gymnázia možnost zúčastnit se nepřeberného počtu přednášek a exkurzí zaměřených na různá vědecká odvětví. Vyjma pár exkurzí probíhá většina programu na půdě zmíněného gymnázia.

Naší prezentaci „Cesta k lékům aneb Studium farmacie v kostce“ předcházela prezentace vedoucího nemocniční lékárny v Havířově, PharmDr. Luboše Vejmoly, který studentům popisoval specifika přípravy léčiv v nemocniční lékárně.

Na téměř hodinovou přednášku o studiu farmacie se dostavilo kolem čtyřiceti studentů třetích a čtvrtých ročníků gymnázia. Představili jsme jim základní aspekty studia farmacie, informace k přijímacímu řízení a detailní průběh studia. Následně byly také představeny jednotlivé ústavy, jejich výzkum a zaměření. Představeny byly nejen nynější prostory fakulty, ale i plány k nově stavěné budově v rámci kampusu Bohunice.

Všichni studenti vypadali zaujatě a kladli dotazy týkající se nejen průběhu studia, zkoušek a náročnosti, ale jejich zájem se zaměřoval také na možnosti uplatnění po studiu. Zajímali se také o výzkum na fakultě, získané patenty a o Brno jako studentské město. Několik z přítomných studentů studium farmacie po maturitě plánuje a myslím si, že po naší přednášce získali mnohem lepší představu o tom, jaké možnosti toto studium přináší.

Z intenzity diskuzí probíhajících v závěru můžu říct, že obecně mají studenti docela střízlivé smýšlení o studiu na vysoké škole, počítají s množstvím informací, které je potřeba během pár let vstřebat, a jejich zájem o farmacii plyne také z jasné budoucnosti a perspektivního uplatnění v rámci tohoto odvětví. V návaznosti na naši přednášku se mi ozvalo pár studentů s dotazem na přednášení napříč republikou na dalších gymnáziích, což svědčí o zájmu směřujícímu ke studiu farmacie.

Daniela HLAVATÁ, XXX. ročník Faf MU



Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 12

2022 Číslo 12
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#