#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Den lékáren a jeden lajk


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 7-8, s. 28


Den lékáren si ČLnK připomíná pravidelně. Letos jsme byli svědky několika novinek. Například, že tisková konference se 14. června konala v novém prostoru, v krásně zrestaurovaném domě a „místě setkávání“ Opero, pár metrů od staroměstského orloje a dávné Fantovy lékárny.

Novinářů přišlo hodně a v menším prostoru se proti dřívějšku zdálo, že jich je ještě víc. Příjemným překvapením byl jejich zájem a množství otázek ještě během tiskovky a posléze i při individuálních rozhovorech, kterých každý z přítomných zástupců Komory „rozdal“ hned několik. Média například zaujal příběh očkování v lékárnách a jeho často nepochopitelné spletitosti. Podobně jako lékárníci se i mnozí z novinářů podivovali nad tím, že by se v lékárnách mohlo očkovat jen proti covidu a jen do konce letošního roku, s tím, že zákonná úprava, která by to umožňovala, se stejně do konce roku nejspíš nestihne schválit.


Média také zareagovala zvýšenou pozorností, otázkami i jistou nenápadnou empatií vůči lékárníkům, když prezident Aleš Krebs v prezentaci představil dnes již skoro legendární graf Index vývoje nákladů zdravotních pojišťoven na zdravotní péči 2012–2021 (náklady na receptové léky nárůst 106,7 % versus náklady na zdravotní péči celkem 181,3 %).

Další otázky směřovaly na aktuální lékovou cenotvorbu a s ní často související výpadky v dodávkách.

Kromě magistra Krebse se tiskové konference za vedení ČLnK zúčastnili mluvčí Komory Mgr. Michaela Bažantová a PharmDr. Lukáš Láznička. Hlavním tématem Dne lékáren byla tentokrát Pouť léku lékárnou, čili představení často neviditelné nebo málo známé práce lékárníků veřejnosti. Jak se stalo už zvykem, Den lékáren probíhal celý týden od 13. do 19. června, a letos se ho zúčastnilo přes 1 340 lékáren napříč regiony i provozovateli. „Běžný pacient nevidí většinu každodenní práce lékárníků a často ani netuší, jak velká je část lékárny, kterou nevidí, a co se v ní děje. Naší snahou je představit komplex činností lékárny, díky nimž je výdej léčiv v českých lékárnách bezpečný, stejně jako různorodou práci lékárníků,” řekl například prezident Aleš Krebs.

Mediálních ohlasů na Den lékáren i tiskovou konferenci nebylo málo, příspěvky se objevily v České televizi, Zdravotnickém deníku, televizích Barrandov i Seznam, Blesku, Zdravých zprávách a dalších médiích.

A ještě jednu novinku jsme v reakcích zaznamenali. Informaci ČLnK o Dni lékáren lajklo a retweetlo Ministerstvo zdravotnictví, které má na Twitteru přes 75 tisíc sledujících. Že by signál, že si ministerstvo všimlo i temnějších, méně viditelných zákoutí lékárnické profese, kde se odehrává v tuto chvíli poněkud trudnější život než na často prosluněných a optimistických tárách?

Zdeněk POKORNÝ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2022 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#