#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nové nebo méně známé léčivé rostliny


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 7-8, s. 38

Evolvulus alsinoides L. – evolvulus kuřičkový (Convolvulaceae – svlačcovité)

Subtilní, jednoletá až vytrvalá, nejvýše 1,5 metru dlouhá bylinná liána, původní pravděpodobně v tropické a subtropické Jižní a Střední Americe. Dnes je jako plevel rozšířena v několika varietách v tropech celého světa.

Synonyma: Convolvulus linifolius, Convolvulus valerianoides.

Obecný název: Dwarf morning-glory (angl.), Shankh(a)pushpi (hindi), Vishnukranta (sanskrt).

Sbíraná část: radix cum herba.

Droga: Evolvuli radix cum herba.

Obsahové látky: v nati flavonoidní glykosidy evolvosidy C, D a E odvozené od kempferolu, glykosidy kvercetinu, fenolové deriváty kyseliny kávové, pryskyřičné glykosidy evolvuliny I a II, z dusíkatých látek betain (trimethylglycin), nortropanový alkaloid konvolvin a jeho tropanový derivát konvolamin, pyrrolizidinový alkaloid hygrin a evolvin neznámé struktury, uhlovodík pentatriakontan, hydroxykumarinový derivát skopoletin a třísloviny, v květu anthocyaniny, v semeni sterol β-sitosterol, estery vyšších mastných kyselin olejové, stearové a linolové.

Účinky a použití: v tradiční indické ajurvédské medicíně je celá rostlina aplikována při poškození nervů (Parkinsonova nemoc, Alzheimerova choroba), jako mozkové tonikum, nootropikum a sedativum. Slouží i jako antiseptikum, antiepileptikum, antihemorhagikum, antipyretikum, stomachikum, tonikum, antiastmatikum (cigarety z listů), anthelmintikum, expektorans, antisyfilitikum, antimalarikum, antidiabetikum, střevní desinficiens a antidysenterikum, ale i stimulans růstu vlasů a k podpoře početí a afrodiziakum. Doporučuje se k omezení progrese demence a poruch imunitního systému. V současnosti uznávaný adaptogen. Rostlina je užívána v rasajáně, která je součástí ajurvédy a zabývá se omlazováním organizmu.

Odborné studie. In vitro bylo zjištěno, že extrakty z drogy snižují glykemii u diabetu II. typu inhibicí aktivity pankreatické α-amylázy a střevní α-glukosidázy. Izolované flavonoidy evolvosidy C a D působily antistresově, normalizovaly glykemii, plazmatickou hladinu kortisolu a keatinkinázy. Antioxidanty, především fenolové deriváty včetně flavonoidů, působí preventivně v případě kardiovaskulárních onemocnění, diabetu a zhoubného bujení. Pryskyřičný glykosid evolvulin I vykazoval nejvyšší cytotoxicitu vůči buněčným liniím MCF-7 (lidský karcinom prsu). Poškození paměti a schopnosti učit se koreluje u Alzheimerovy choroby se ztrátou cholinergních neuronů. Možnost zlepšení průběhu této degenerativní nemoci podáváním extraktů z drogy byla testována na zvířecích modelech, u nichž byla skopolaminem nejprve vyvolána amnézie, protože skopolamin, jako neselektivní antagonista muskarinového receptoru, narušuje funkčnost dlouhodobé paměti. Byla prokázána stimulace cholinergního systému po podání extraktu a souvislost neuroprotektivního účinku s inhibicí acetylcholinesterázy (AChE). Antibakteriální aktivita extraktu z celé rostliny byla testována in vitro u druhů Bacillus subtilis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa a Staphylococcus aureus. Metanolový extrakt vykazoval dobrou aktivitu proti všem zkoušeným bakteriím. Anthelmintická aktivita byla zjištěna u indického červa Pheretiama posthuma, který je podobný intestinálním parazitům člověka. Adaptogenní aktivita extraktu byla sledována u potkanů. Vlivem experimentálního stresu došlo nejprve k žaludeční ulceraci, vzrůstu hmotnosti nadledvinek, plazmatické hladiny kreatinkinázy a kortisolu. Následná aplikace extraktu postupně omezila stresem vyvolané změny. Účinnost byla rovnocenná s adaptogenním druhem Panax qiunquefolium. Byla sledována sympatomimetická aktivita alkaloidu evolvinu podaného i. v. psům. Evolvin působil silně stimulačně na dýchání a krevní tlak, obdobně jako lobelin. Etanolový extrakt z drogy redukuje celkovou hladinu cholesterolu a triacylglycerolů. Dováží se ajurvédské přípravky určené především k léčbě nemoci z nachlazení.



Dávkování: 3–6 g práškované drogy denně ve formě nálevu v 200 ml vody.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat v průběhu těhotenství a laktace. Nepodávat malým dětem a pacientům s vážným onemocněním ledvin a jater.

Interakce: fenytoin

Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future; PubChem Compound, Toxnet.

PharmDr. Miloš POTUŽÁK

Obrázek: J. M. Garg (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2022 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#