#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zeptali jsme se


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 7-8, s. 6-7

Česká lékárnická komora získala novou odbornou konzultantku, magistru Dagmar Dubskou, kterou jsme představili v červnovém čísle. Na Rozárku nastupuje 1. 9. a Komora i její členové budou moci využívat její zkušenosti coby lékárnice, provozovatelky lékárny i inspektorky SÚKL. S čím byste se na ni obrátili vy? Případně v obecnější rovině, jak takový odborný konzultant může dneska pomoci českým lékárníkům?

PharmDr. Miroslav KOŠKA, Lékárna Dr. Max, Brno


Jsem rád, že se pozici odborné konzultantky podařilo obsadit paní kolegyní s takovými zkušenostmi. Jak znám historii této pozice, předpokládám, že i nyní bude náplň práce více než pestrá a bude se týkat v podstatě všech činností a aktivit ČLnK. Z toho plyne i odpověď na otázku, s čím může odborný konzultant pomoci lékárníkům. Do jisté míry s čímkoliv. Jedná se totiž o pozici propojující realitu za tárou či OSL a servisu a zázemí, které nám všem poskytují pracovníci sekretariátu, doplnění a rozšíření úhlů pohledu.

Naši vzájemnou spolupráci si dovedu představit při řešení různých situací spojených s fungováním OSL a POSL a také při tvorbě různých nových manuálů.

Těším se, že se paní kolegyni podaří realizovat její představa, a to sdílení zkušeností získaných na SÚKL.

Mgr. Helena SLÁMOVÁ, Lékárna Komín, Brno


Zatím nedokážu říct, s čím bych si troufla obrátit se na paní magistru. V červnovém čísle naznačila poměrně široký záběr a zřejmě až čas ukáže, ve kterém segmentu bude její činnost nejprospěšnější. Pokud dám průchod fantazii, dlouhodobě mi chybí jakýsi průvodce nezávislého lékárníka. Ze školy vycházejí studenti, kteří prakticky netuší, co mají dělat, aby vůbec mohli začít pracovat. V lepším případě zvládnou zažádat o členství v Komoře, ale neví, že to může zabrat relativně dlouhý čas, než jim bude přiděleno číslo Komory. Žádají proto často zbytečně pozdě a tím pádem nemohou udělat další kroky nutné pro výdej eRp na jejich novém pracovišti. I další postup je pro ně dost nesrozumitelný. Nejsem si jistá, zda je fakulta v těchto směrech školí, ale pokud ano, výsledek takové přípravy není radostný, ani uspokojivý.

Také umění orientace na stránkách SÚKL by vystačilo na samostatný seminář. Ti zdatnější se v Žádosti o přístup do Portálu Externích identit proklikají až k přihlášení přes Identitu občana, nikdo jim však neřekne, že tento způsob přihlášení má svá úskalí a následné komplikace při propojení se software lékárny a že je mnohem praktičtější zažádat na Czech pointu rovnou o výdej osobního certifikátu. Tím to samozřejmě nekončí, jen namátkou píšu, co jsem momentálně řešila jako zaměstnavatel absolventa.

Uvítala bych tedy nějaký manuál studenta pro vplutí do praxe po absolvování fakulty. Ten by měl být dostupný všude a každý rok by měl být opakovaně zviditelňován: v časopise (postupy se mění, takže i já jako provozovatel lékárny bych to uvítala), na stránkách Komory, ale také by měly být tyto manuály k dispozici fakultě a studenti by měli při odchodu znát kroky nutné pro zahájení výkonu povolání i ze spaní. Ještě lépe by měli opouštět fakultu s vytištěným srozumitelným postupem v ruce.

Obecně mi, na fakultách i v celoživotní přípravě, chybí výuka a informace pro provozování lékárny. Řetězce na to mají lidi a mustr, otevření nové pobočky je tedy téměř automatickým procesem. Chápu, že v současnosti už asi nikdo nepočítá s tím, že by si snad mladí lékárníci chtěli a mohli otevřít soukromou praxi, a tudíž se nikomu nechce investovat čas a energii do vzdělávání v této složité oblasti. Ale kdyby každý student věděl, jak to udělat, co všechno jej čeká a že má v Komoře partnera, který mu pomůže projít všemi úskalími a bude nápovědou a rádcem, možná by si to dokázal snáze představit. Pokud by bylo více mladých lékárníků, kteří by si to dokázali snáze představit, bylo by i více zapálených lékárníků, kteří by bojovali za svobodu stavu. Proto bych v tomto směru uvítala i větší spolupráci s FaF.

Přeji paní magistře Dubské hodně úspěchů na nové pozici, hodně sil a aby jí zápal pro naši věc vydržel co nejdéle. Věřím, že dokáže své bohaté zkušenosti zúročit v náš prospěch.

PharmDr. Přemek CÍSAŘ, Lékárna Modřínová, Třebíč


Většinu problémů řeším ihned a často pomůže facebooková skupina Mladých lékárníků, kde jsou odpovědi rychlé, přesné a nasvícené z mnoha pohledů kolektivního myšlení. Někdy jsou odpovědi pravda arogantní nebo jízlivé, ale to k věci patří. Respektive jsem na tento přístup zvyklý od své oblíbené vyučující Dr. Kotlářové s její otázkou na jakoukoli odpověď: „A co myslíte?“ Jedná se o krásné ztvárnění známého čínského přísloví: „Daruješ-li člověku rybu, nakrmíš ho na den, naučíš-li ho lovit, dáš mu potravu pro celý život“. Časem bych se kolegyně Dubské asi zeptal, s jakými dotazy se na ni obracejí laici a s jakými odborná veřejnost? Kolik takových dotazů a jestli jim poví, že by se klidně mohli na odpověď zeptat v lékárně? Tím odpovídám i na poslední otázku, protože nevím, zda se vůbec na Rozárku někdo dotazuje a na co, a zda nejde jen dotazy na vylití zlosti, se kterými se v lékárně také setkáváme.

PharmDr. Veronika HORÁKOVÁ, Nemocniční lékárna Fakultní nemocnice, Motol


Díky této otázce jsem si přečetla medailonek o paní magistře Dagmar Dubské.

Věřím, že výběrové řízení na pozici odborné konzultantky bylo vypsáno proto, že z lékárenského terénu byl o tento typ poradenství zájem a zda se činnost a práce odborného konzultanta osvědčí a bude potřeba, ukáže teprve čas.

Nad poslední otázkou se hluboce zamýšlím. Začínám být lehce skeptická nad budoucností našeho oboru, kde nás nyní asi všechny trápí nedostatek odborného personálu, dlouhodobě farmaceutických asistentů a nyní už se naplno projevuje i problém s farmaceuty. Takže pokud se někdo nezamyslí nad zabezpečením dostatečných kapacit farmaceutů a asistentů, obávám se, že za pár let už nebude mít odborný konzultant komu pomoci.

Bylo by hezké, kdybychom mohli rozšiřovat náš odborný servis a získávat nové kompetence, pokud ale nezajistíme (a nezaplatíme) dost personálu, tyto nové kompetence nakonec získá někdo jiný.

Mgr. Filip ŠKARDA, U Matky boží pomocné, Veselí nad Lužnicí


Musím upřímně přiznat, že tentokrát se mi moc odpovídat nechce. Nepřijde mi korektní vyjadřovat se nějak ke konkrétní osobě. Tak jen krátce. Určitě bych využil zkušenosti paní magistry ze SÚKL, kdy by rozhodně nebylo špatné připravit nějaký manuál na kontroly SÚKL, z pohledu inspektora, včetně toho co „jim“ nejvíce vadí a podobně. Jinak z mého pohledu nevidím ve funkci konzultanta pro lékárníky nikterak velký smysl. Spíše pro zodpovídání dotazů laické veřejnosti. Možná by se konzultant mohl zaměřit na přivítání a manuál pro nové absolventy.

PharmDr. Lukáš MALÝ, Lékárna Klášter, Liberec


Předně přeji kolegyni na této pozici hodně úspěchů a splněných požadavků v této jistě nelehké a nedoceněné práci. Aktuálně mě nenapadá nic, co by mě trápilo a mohl bych se s tím na kolegyni obrátit. Ale pokud se jí podaří naplnit představu, prezentovanou v časopise, bude to podle mě úspěch.

Profesor Zima, někdejší rektor UK, profesor Květina a profesor Šimůnek, tehdejší děkan Faf UK, na výstavě ke 150 letům ČFS ČLS JEP
v pražském Karolinu.
Profesor Zima, někdejší rektor UK, profesor Květina a profesor Šimůnek, tehdejší děkan Faf UK, na výstavě ke 150 letům ČFS ČLS JEP v pražském Karolinu.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2022 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#