#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Posilněme se na září!


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 94, 2022, č. 7-8, s. 4


A je tu opět žhavé léto. Období dovolených, ovoce, koláčů, moře, rybníků, hor, táborů, ale také pověstných okurek. Jak je vidět i na sociálních sítích, některým se skutečně urodily. Naště stí spíše skutečné okurky než novinářské kachny.

Mgr. Aleš KREBS, Ph.D., prezident ČLnK

V průběhu celého roku vás o komorovém dění informujeme v maximálně možné míře. Co připravujeme my, co se vylíhlo v hlavách poslaneckých nebo někde úplně jinde. Přestože jsou některé legislativní změny projednávány i v létě, přece jen je patrný útlum v poslaneckých i úřednických lavicích. To však nemůže znamenat ztrátu ostražitosti. My se připravujeme na nový web, ladíme data pro modelace ke změnám odměňování, s legislativci řešíme zajištění stanovení cen, úhrad, způsobu preskripce a výdeje v lékárnách pro nová antivirotika k léčbě covid-19. Ten se nám mimochodem v mutaci „kentaur“ opět poněkud rozmáhá. Většinu lidí to nevzrušuje, přestože nejen my opakovaně upozorňujeme v médiích i na sociálních sítích na ohleduplnost vůči ostatním lidem, zdravotníky nevyjímaje. Na ohleduplnost v lékárnách upozornil na Twitteru i děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity doc. Rastislav Maďar, za což mu děkuji. Výchova české populace bude ještě dlouhá, každé takové vyjádření je proto velmi potřebné.

Tím se volně dostávám k očkování v lékárnách. Je dobře, že se k očkování v lékárnách opakovaně vrací i média. Díky opakované medializaci se nám může dařit vyvracet některé mýty s tímto tématem spojené a zároveň se mohou dostat ke slovu i odborníci nelékárníci, kteří jsou této, v Evropě již zcela běžné možnosti, nakloněni. Jejich vyjádření a evropské srovnání by mohlo otupit ostrá prohlášení některých lékařů v poslaneckých lavicích. Příslušná novela je projednávána ve sněmovně a je připraven i pozměňovací návrh rozšiřující očkování v lékárnách o chřipku se zrušením původní limitace do konce letošního roku.

Ministerstvo zdravotnictví také v předchozím měsíci oslovilo celou řadu subjektů s žádostí o zaslání návrhů na úpravu stávajícího cenového předpisu o regulaci cen léčivých přípravků a potravin pro zvláštní lékařské účely. Regulace je spojena s úhradami ze zdravotního pojištění i tehdy, když v daném případě hradí přípravek pacient. Z našeho pohledu je zásadně problematickým čerpání obchodní přirážky distribucí v neobvykle vysoké výši, čímž v některých případech musíme pracovat téměř zadarmo, stejně tak by mělo dojít ke změnám i u taxy laborum. Kompletní připomínky ČLnK najdete v příloze zápisu z jednání červencového představenstva (skutečně se sejdeme dvakrát i během prázdnin). Z připomínek ostatních zatím víme o návrhu na zvýšení obchodní přirážky v prvních pěti cenových pásmech. Stále však zůstává pravdou, že dlouhodobým a systémovým řešením je celková změna způsobu odměňování poskytované lékárenské péče.

Přestože je léto pro většinu z nás obdobím odpočinku, někteří se naopak začínají do komorového života aktivně pracovně zapojovat. V někdy až úmorném vedru jsou osvěžující diskuze s naší novou odbornou konzultantkou, jejíž minulostí nezatížený názor přináší na některé řešené problémy úplně nové pohledy. A to je velmi dobře. Získávání nových názorů a pohledů v našich řadách je jedním z důvodů, proč jsem rád, když se do naší práce zapojí někdo další „z terénu“ a proč také velmi rád přednáším v atestačních kurzech nebo studentům posledního ročníku hradecké fakulty. Když to jen trochu jde, nechám je mluvit a diskutovat mezi sebou, což skutečně pomáhá vidět některé věci z úplně jiné strany, než jsme se na ně dívali doposud. Stejně tak je důležitá pomoc a zpětná vazba u některých veřejných témat na sociálních sítích, kde může být jednotlivý lékárník, eufemisticky řečeno, méně diplomatický než Komora.

V letním období obvykle sklízíme úrodu předchozích období. Fakticky i obrazně. Při sledování sociálních sítí je zřejmé, že mezi sebou máme celou řadu výborných zahradníků (okurky, rajčata, papriky, kopr, salát, květák), sadařů (třešně, višně, meruňky), včelaře, pekaře zpracovávající čerstvé produkty, nezřídka za pomoci objevů našich předků a další zajímavé profese jako jsou sportovci ve vzduchu, na zemi, na vodě i pod ní. Nad tím vším dlí skryté oko fotografovo, zachycující vždy jedinečný okamžik lidského konání, a díky němuž se můžeme trumfovat a dělat si vzájemně radost nebo se motivovat. Je velmi potěšující a zábavné sledovat širokou škálu rozmanitých zájmů a zálib, které ani nelze stručným způsobem všechny vyjmenovat. Lékárníci jsou prostě šikovní lidé zvládající celou řadu činností mimo svůj náročný obor. Zároveň mnoho z nás na různých frontách zcela nezištně pomáhat těm, kteří to skutečně potřebují. Aniž by měli jakoukoliv potřebu o své činnosti veřejně referovat, aniž by si sami stěžovali na nepřízeň osudu. Za to jim patří velký dík a uznání.

V průběhu psaní úvodníku ke mně dorazila velmi smutná zpráva, že nás navždy opustil prof. Jaroslav Květina. V posledních letech jsme se vídali nejen na komorových akcích, ale také při jednání vědecké rady FaF UK v Hradci Králové, kde jsme vlivem abecedního zasedacího pořádku sedávali vedle sebe. Bylo velmi zajímavé a poučné s ním nejen diskutovat, ale také poslouchat jeho glosy a vnímat širší přesah diskutovaného tématu. I přes skutečně úctyhodný věk byly jeho myšlenky naprosto jasné a zcela přesně formulované. Pane profesore, bylo mi velkou ctí, navždy budete mít můj hluboký obdiv. Ztrácíme ve Vás skutečně velkou osobnost. Radši však nebudu psát, co si myslím, že byste mi na to řekl.

Možná bychom se nad tím měli zamyslet všichni. Já to vím, že co potřebujeme, za nás nikdo jiný nezařídí a všechno záleží především na nás samotných. Pojďme po dalším náročném roce načerpat během léta nové síly, nové kolo nás čeká od září.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 7-8

2022 Číslo 7-8
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#