#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak se vám, zejména v regionech, spolupracuje s lékárníky v otázkách farmakovigilance?


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 4, s. 29

Pro správné fungování dozoru nad bezpečností léčiv je důležitá práce nejen lékové agentury, ale také zdravotnických profesionálů, kteří se mohou setkávat s možnými nežádoucími účinky léčiv. Pokud jsou závažné nebo neočekávané, mají dokonce zákonem danou povinnost nahlásit taková podezření na SÚKL.

Na SÚKL se s hlášením nejčastěji obracejí kliničtí farmaceuti, kteří mají informace o mnoha pacientech, zpravidla se závažnými diagnózami a mnohočetnou léčbou, ale také mají přístup ke klinické dokumentaci, takže mohou hlášení podezření na nežádoucí účinek dostatečně doložit důležitými údaji o pacientovi i jeho léčbě. Také v lékárnách se farmaceuti od pacientů mohou dozvědět o potížích, které by mohly být nežádoucím účinkem některého léku. Pokud se tak stane, měli by tuto skutečnost nahlásit na SÚKL alespoň s údaji, které se od pacienta dozvěděli. Neměli by spoléhat, že hlášení provede ošetřující lékař – je lépe, když nahlásí současně více osob, než když nepřijde hlášení žádné. SÚKL provozuje databázi hlášení podezření na nežádoucí účinky z ČR a má zavedeny mechanismy pro detekci duplicitních hlášení.

V období rozsáhlého očkování proti covidu-19 se výrazně zvýšilo zapojení farmaceutů do systému hlášení – v r. 2021 SÚKL obdržel od farmaceutů 17 % ze všech přijatých hlášení, v r. 2022 to bylo 6 %. V době potřeby co nejrychlejšího poznávání bezpečnostního profilu vakcín proti covidu-19 byli lékárníci často v kontaktu s pacienty, kteří si stěžovali na různé potíže po očkování, a v rámci systému hlášení podezření na nežádoucí účinek zaujali důležité místo (pro srovnání – v r. 2021 hlásilo pouze o 2 % více lékařů než farmaceutů).

Velký význam mají farmaceuti také při výdeji léčiv a komunikaci s pacienty, kdy jim předávají důležité informace o bezpečnosti. Mohou pacienta edukovat, jak správně léky užívat, jaká jsou nejčastější možná rizika léčby a jak jim lze předcházet, zda nehrozí riziko z interakce při užívání více léčiv současně. Jejich znalosti v této oblasti jsou jedinečné a mohou tak významně přispět k bezpečnější léčbě.

Co by se v ideálním případě mělo lékárníkům vybavit jako první, když uslyší – Státní ústav pro kontrolu léčiv?

Veškerá činnost Státního ústavu pro kontrolu léčiv má jeden shodný cíl – aby se k pacientům v České republice dostávaly jen bezpečné, kvalitní a účinné léky i funkční zdravotnické prostředky. Asi žádná instituce v pozici regulátora nemůže být vnímána regulovanými subjekty ryze pozitivně, pevně ale věříme, že všichni, kterých se týkají například naše inspekce, rozumí důvodům, proč musíme bedlivě hlídat každou drobnost. Byli bychom tedy rádi, kdyby lékárníci vnímali SÚKL jako záruku bezpečí českých pacientů. Toto poslání je nám totiž společné.

SÚKL je také otevřený spolupráci s Českou lékárenskou komorou, která se na Ústav může kdykoliv obrátit s jakýmkoliv podnětem od svých členů.

(Stanovisko SÚKL, které nám zaslala Klára Brunclíková, tisková mluvčí)


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2023 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#