#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Zpráva z Čestné rady ČLnK


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 4, s. 16

Březnové jednání Čestné rady ČLnK by se dalo krátce shrnout třemi slovy: Neodpovědný odborný zástupce.

Ale zkusme to trochu jinak, zkusme to jako pohádkový příběh:

Bylo, nebylo… V jedné lékárně, kterou vlastnil Ján Horváth, bylo třeba obsadit místo odborného zástupce a vedoucího lékárníka. Ján našel magistru Erzsebet Nagyovou. Ta byla seznámena s podmínkami i zaměstnanci Latifou Yilmaz a Alim Issou, kteří v dané lékárně pracovali už dva týdny. Erzsebet nastoupila, ale zároveň už věděla, že za nedlouho půjde na mateřskou dovolenou. Vlastně šlo jen o to, aby lékárnu někdo pokryl jako odborný zástupce a vedoucí lékárník.

Mezitím proběhla v lékárně kontrola inspektorem České lékárnické komory a bylo zjištěno, že některé dodací listy záhadně mizí. Léky se řádně přepočítají, ale nějak se zapomenou zavést do lékárenského softwaru. A pak, voilà, jsou fuč. Nikomu neschází. Majiteli nejméně. Nejedná se o malá množství ani malé částky, jde o léky za statisíce korun.

Erzsebet si toho možná všimla, možná taky ne. Taky si možná všimla, že Latifa expeduje jako magistra, ačkoli není členkou ČLnK.

Kontroly se účastnila kolegyně Anastasia Melnyková, která zase pro změnu není k lékárně v systému ČLnK vůbec přiřazena a taky nemohla najít pověření k zastupování, které se sice následně našlo, jen mu chybělo datum sepsání.

Inspektor předložil zprávu o kontrole Revizní komisi ČLnK, která seznala, že se nejedná o standardní postup a iniciovala zahájení Disciplinárního řízení. Ale ne s majitelem Horváthem, s vedoucí lékárnicí a odbornou zástupkyní Erzsebet Nagyovou, protože jenom ona je členkou ČLnK. Erzsebet bylo zasláno doporučeně vyrozumění o zahájení Disciplinárního řízení a předvolání na jednání Čestné rady ČLnK.

Erzsebet směrem k Čestné radě mlčí. Jen se obrátí na právní kancelář a nechá se zastupovat právním zástupcem. Těsně před jednáním ale volá na ČLnK. Je rozčílená, protože se s ní pracovnice sekretariátu ČLnK zcela správně odmítá bavit, protože má vnitřním předpisem nařízeno komunikovat o konkrétních případech telefonicky pouze tehdy, je-li voláno z telefonního čísla uvedeného v členské evidenci. A Erzsebet volá z telefonního čísla, které v Kartě člena uvedeno nemá.

Erzsebet se nakonec ani neobtěžuje na jednání Čestné rady dorazit osobně a pošle za sebe jen právního zástupce, který na místě nic neví, všechno později dohledá a doplní. Taková malá hra na velkou protahovanou. Snaží se přesvědčit Čestnou radu, že odborný zástupce nemá pravomoci a že není v zákoně striktně vyjmenováno, za co všechno je odpovědný, takže vlastně není odpovědný za nic. Nemůže se s klienty spojit, protože neberou telefon a on za ně tedy rozhodnout nemůže.

Zazvonil zvonec a pohádky je konec.

A jaké si z toho odnést poučení? „Nechoď, Vašku, s pány na led…“

Ale teď vážně:

  • Jednání většinou probíhá lépe, pokud dotyčný přijde. Můžeme si o problému popovídat. Můžeme přihlédnout i k tomu, že situace nebyla jednoduchá, že se jí dotyčný snažil řešit, i když se to nepovedlo. Třeba: „Když jsem to zjistil, ihned jsem udělal opatření, která byla ignorována, a proto jsem dal výpověď“. Je dobré přijatá nebo navržená opatření doložit třeba vydaným Standardním operačním postupem.

S právním zástupcem si přečteme vyjádření, které již v předstihu stejně zaslal do Datové schránky a je nicneříkající, neosobní.

  • Když nereaguji a jsem neaktivní, mám smůlu. Neplatí jako u malých děti, že když tě nevidím, ty nevidíš mě.
  • Komunikovat jen z telefonního čísla, které je evidováno v Kartě člena.
  • Pověření k vedení lékárny: Já, Josef Vomáčka, pověřuji k vedení lékárny v době mé nepřítomnosti Františka Nováčka.

Důležité je uvést od kdy? A pověření je platné, jen dokud je Josef stále vedoucím lékárníkem.

  • Odborný zástupce a vedoucí lékárník je odborným zástupcem a vedoucím lékárníkem i na mateřské a rodičovské dovolené. Je garantem, že se na daném pracovišti dodržuje zákon o zdravotních službách, respektive u vedoucího lékárníka zákon o léčivech. I když je na dovolené. Pokud si na to netroufáte, nedělejte to. Zvlášť když je majetková struktura společnosti prapodivná, když se v lékárně za poslední 2 roky vystřídalo 5 odborných zástupců a 20 magistrů. Už to značí, že provoz nebude pro vzdálenou funkci vedoucího lékárníka a odborného zástupce přívětivý. Tak proč se tam chcete upsat?

Při psaní na mě vyskočil tweet kolegy Josefa Nejedlého:


Myslím, že shrnuje to důležité. Postavte se k problému čelem.

PS: Jména byla změněna na nejběžnější příjmení daných zemí podle: www.jakubmarian.com. Příběh je syntézou několika projednávaných případů tak, aby se na něm ukázaly opakující se chyby.

Přemysl CÍSAŘ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2023 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#