#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Střípky z mystery shoppingu: Kompetence při posouzení interakce mezi léky


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 4, s. 24

S cílem posoudit kvalitu expediční práce lékárníků a farmaceutických asistentů zavítal v dubnu 2022 tajemný pacient do sta náhodně vybraných lékáren. V sérii článků postupně rozebíráme výsledky šetření sledovaných parametrů. Jedním z nich byla kompetence při posouzení interakce mezi léky. I když jsme se v expediční činnosti oproti roku 2012 zlepšili, výsledky nebyly vždy stoprocentní a stále je co zdokonalovat. V tomto čísle se budeme zabývat kompetencí při vyhodnocení lékového problému, který bohužel ne vždy řešil lékárník.

Tajemný pacient se po výdeji léčivého přípravku dále dotazoval na možnou lékovou interakci. Nejčastěji, ve 48 % případů, se radil s lékárníkem, který je pro tuto činnost kompetentní. Zhruba ve třetině případů situaci konzultoval s farmaceutickým asistentem. Ten by lékové interakce řešit neměl a správně by měl pacienta odkázat na lékárníka.

Lékárna je zdravotnické zařízení, ve kterém je (podle zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování) poskytována lékárenská péče, jejíž součástí je i výdej léčiv. Podle vyhlášky č. 84/2008 Sb., o správné lékárenské praxi je součástí výdeje i posouzení vzájemného nežádoucího ovlivnění užívaných léčivých přípravků.

Také role a kompetence jednotlivých zaměstnanců lékárny jsou dány právními předpisy. Držitelé osvědčení pro funkci odborného zástupce, respektive vedoucího lékárníka odpovídají za chod celé lékárny. Mají dohled nad provozem lékárny. Vedou podřízené zaměstnance. Stanovují povinnosti lékárníků, Střípky z mystery shoppingu: Kompetence při posouzení interakce mezi léky farmaceutických asistentů, sanitářů a dalších nezdravotnických pracovníků v lékárně a kontroluje jejich dodržování. Dohlíží na správný výdej léčivých přípravků, dodržování právních předpisů při výdeji a poskytování odborného poradenství. Mají odpovědnost za rozsah poskytované lékárenské péče a zajištění lékárenské péče zdravotnickými pracovníky s potřebnou odbornou kvalifikací a dodržování zásad správné lékárenské praxe.


Při zacházení s léčivy v lékárně je odpovědnost na vedoucím lékárníkovi. To se týká i výdeje léčivých přípravků vázaných na lékařský předpis a s tím související řešení interakcí, jejichž posouzení je zcela v kompetenci lékárníka. Z výsledků tajemného pacienta ale vyplynulo, že zhruba ve třetině lékáren (30 %) informace o interakcích poskytovala osoba, která k této činnosti nebyla odborně způsobilá.

Vyhláška č. 55/2011 Sb., o činnostech zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků stanovuje kompetence farmaceutických asistentů takto: Farmaceutický asistent může vydávat léčivé přípravky, jejichž výdej není vázán na lékařský předpis a podávat informace o jejich správném užívání a uchovávání.

A protože v lékárně musí být vždy přítomen vedoucí lékárník nebo jím pověřený farmaceut, je na pracovišti vždy osoba odborně způsobilá k poskytování informací k léčivým přípravkům vázaným na lékařský předpis a nemůže se stát, aby lékové interakce hodnotil farmaceutický asistent.

Lékárník je v České republice nejerudovanějším odborníkem na léky. Kromě znalostí má k dispozici i lékový záznam pacienta a mnozí absolvovali garantovaný kurz zaměřený na interakce. Základní a učebnicové interakce můžeme zvládnout za tárou. Na složitější případy je třeba se připravit a pacienta pozvat na delší konzultaci.

Proč bychom měli svoje kompetence přenášet na někoho jiného, navíc nekompetentního, a dobrovolně se vzdávat činnosti, která z nás dělá odborníky na svém místě? Hodnocení interakcí je právě jedna z činností, ve které je lékárník naprosto nenahraditelný profesionál, kterého tak vnímá i laická veřejnost. Možná právě to může být jednou z našich zbraní vůči snahám Rx online.

Odborný zástupce a vedoucí lékárník by měli v lékárně nastavit postupy tak, aby se k lékovým interakcím vyjadřoval vždy kompetentní zaměstnanec.

Za pracovní skupinu pro zkvalitnění dispenzace

PharmDr. Ivana LÁNOVÁ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2023 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#