#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

SVĚTOVÉ DNY ZDRAVÍ květen


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 4, s. 36-37

Ze světových dní zdraví, které vyhlašuje WHO, si v měsíci květnu připomínáme Světový den bez tabáku. Z jiných mezinárodních dní, které souvisejí se zdravím, Světový den (boje proti) astmatu, Světový den hygieny rukou/čistých rukou, Světový den Červeného kříže a Červeného půlměsíce, Evropský den melanomu, Světový den – Pohybem ke zdraví, Mezinárodní den ošetřovatelství, ošetřovatelek a zdravotních sester, Mezinárodní den rodiny, Mezinárodní den biodiverzity a Světový den roztroušené sklerózy. Dalšími jsou Světový den hypertenze, Den boje za rovná práva handicapovaných, Světový den lupusu, Mezinárodní den podpory nemocných s chronickým únavovým syndromem, Světový den proti mozkové mrtvici, Mezinárodní den klinických hodnocení, Světový týden respektu k porodu a Světový den zdravého trávení.

Problematice zvyšování zdravotního povědomí o štítné žláze se věnuje z více aspektů a na různých úrovních několik dní zdraví, přičemž některé z nich se váží k jinému měsíci než ke květnu. Pro komplexnější pohled na představovanou tematiku stručně zmíníme i tyto iniciativy včetně odkazu na související Den jódu (ČČL 91, 2019, č. 3, s. 31).

Světový den štítné žlázy (World Thyroid Day, WTD)


Světová zdravotnická organizace (WHO) odhaduje, že 750 milionů lidí na světě trpí nějakou formou onemocnění štítné žlázy. Až 60 % z těchto případů není diagnostikováno. Osoby, u nichž byly poruchy štítné žlázy diagnostikovány, s tímto onemocněním stále denně bojují.

Na výroční valné hromadě před kongresem Evropské asociace pro štítnou žlázu (European Thyroid Association, ETA) v září 2007 byl 25. květen vyhlášen Světovým dnem štítné žlázy. Na 25. květen připadá také výročí založení ETA v roce 1965. První WTD se konal v roce 2008.

Štítná žláza je endokrinní žláza ve tvaru motýla, která se obvykle nachází v přední dolní části krku. Tvar motýla se stal také předlohou pro logo uvedené v záhlaví příspěvku.

Pro zopakování – folikulární buňky štítné žlázy produkují hormony tyroxin a trijodtyronin. Jejich prekurzorem je tyreoglobulin. Regulují metabolismus těla a jeho abnormality mohou způsobit dysfunkci tělesných systémů – viz tabulku.

Popis štítné žlázy a souvisejících onemocnění pochází již ze starověku. Štítnou žlázu identifikovali evropští anatomové v období renesance, včetně vlámského anatoma a chirurga Andrease Vesalia (1514–1564), který ji popsal ve svém díle Sedm knih o stavbě/morfologii lidského těla (De Humani Corporis Fabrica Libri Septem) z roku 1543. Thomas Wharton je obecně považován za autora, který poprvé použil termín štítná žláza ve svém pojednání Adenographia z roku 1656. Pojmenování pochází z řeckých slov thyreos, což znamená štít, a eidos, s významem tvar, forma nebo podoba. Tyreos je úzký, podlouhlý vojenský štít a jeho název je odvozen od slova thyra, dveře. „Žlutý císař“ Huang-ti (2697–2597 př. n. l. nebo 2698–2598 př. n. l.) popsal použití mořských řas k léčbě strumy. Francouzský chemik Bernard Courtois objevil jód v roce 1811 při spalování mořských řas. Název jód pochází z řeckého iodés – fialový. Později, v roce 1820, se jód stal v evropských zemích oblíbenou léčbou štítné žlázy.

Evropský den štítné žlázy (European Thyroid Day, ETD)

Kromě globálního WTD je pořádán kontinentální den. ETA ve svém bulletinu vydaném v březnu 2008 oznámila, že se 25. května 2008 uskuteční první „Evropský den štítné žlázy“.

Mezinárodní týden (zvyšování) povědomí o štítné žláze (International Thyroid Awareness Week, ITAW)

První Mezinárodní týden informovanosti o štítné žláze se konal rok po založení WTD, konkrétně v květnu 2009 (25. až 31. května) pod záštitou Mezinárodní federace pro štítnou žlázu (Thyroid Federation International, TFI) a za podpory řady odborných organizací.

Měsíc zvyšování povědomí o štítné žláze  (Thyroid Awareness Month)

V některých zemích (např. v USA, Austrálii, Indii) si připomínají lokální – národní měsíc osvěty o štítné žláze. V Austrálii je Měsícem osvěty o štítné žláze květen a zahrnuje Světový den štítné žlázy (25. května) a Mezinárodní týden osvěty o štítné žláze (25.–31. května). Zakladatelská společnost – Australská nadace pro štítnou žlázu (Australian Thyroid Foundation Ltd., ATF) byla založena v roce 1995.

Historicky nejstarší Měsíc osvěty o štítné žláze vznikl v USA. V USA se ale jedná o jiný měsíc v roce – o leden, kdy se slaví. Důvodem je jeho návaznost na měsíc, kdy byla založena Americká asociace pro štítnou žlázu (American Thyroid Association) v roce 1923. Také v Indii zvolili leden za měsíc povědomí o štítné žláze.

Mezinárodní měsíc boje s rakovinou štítné žlázy (Thyroid Cancer Awareness Month)

Vznik tohoto měsíce byl iniciován a je sponzorován Sdružením přeživších rakovinu štítné žlázy (Thyroid Cancer Survivors’ Association, ThyCa). Začal v roce 2000 nejdříve jako týden, organizovaný v měsíci září, v roce 2003 se rozšířil na celý měsíc září. I když se jedná o měsíc osvěty o rakovině štítné žlázy, jsou aktivity pořádané v jeho rámci zaměřeny rovněž na další onemocnění související se štítnou žlázou.

Jako součást vyhledávání poruch zdraví v populaci je v ČR organizován novorozenecký screening (NS). NS je aktivní a celoplošné (= celostátní) vyhledávání onemocnění v jejich časném, preklinickém stadiu tak, aby se tato onemocnění diagnostikovala a léčila dříve, než se stačí projevit a způsobit dítěti nevratné poškození zdraví.

NS štítné žlázy se u nás provádí od roku 1985. Jedním z vyšetřovaných onemocnění je tak vrozené selhání / snížená funkce štítné žlázy (kongenitální hypotyreóza, CH). Nedostatek hormonů štítné žlázy u dětí vede k narušení vývoje mozku s následným ireverzibilním mentálním defektem různého stupně. Klinické příznaky se objevují pozdě (až při nevratném postižení CNS). CH postihuje celosvětově asi 1 z 3–4 tisíc novorozenců, přičemž se u dívek vyskytuje 2 až 4krát častěji než u chlapců. Vyšetřovací metodou je odběr několika kapek krve z patičky na speciální papírek 48–72 hodin po narození.

Do roku 2016 zahrnoval program NS 13 onemocnění, od 1. července 2016 se rozšířil na 18 onemocnění. Od ledna 2022 probíhá dvouletý pilotní program, který má poskytnout podklady pro rozhodnutí, zda do NS začlenit další dvě onemocnění (spinální svalovou atrofii, SMA a těžkou kombinovanou imunodeficienci, SCID).



Literatura u autora.

Doc. RNDr. Jozef KOLÁŘ, CSc.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2023 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#