#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Populus nigra L. – topol černý (Salicaceae – vrbovité)


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 4, s. 34

Listnatý opadavý strom, který se vyznačuje dlouhověkostí a výškou do 35 metrů. Topol černý je původní v říčních údolích střední a jižní Evropy, rozšířen je i v západní Asii a severní Africe. V pukajících pupenech je obsažena aromatická pryskyřice, kterou včely na jaře sbírají a využívají při produkci propolisu.

Synonyma: Populus betulifolia.

Obecný název: Black Poplar (angl.), Chopo Negro (špaň.), Peuplier Noir (franc.).

Sbíraná částcortex, exsudatus, folium, gemma.

Droga: Populi cortex, Populi gemma.


Obsahové látky: v nadzemní části polyfenolové sloučeniny, především flavonoidní aglykony apigenin, galangin, kvercetin, luteolin, pinocembrin, 5,7-dihydoxy-flavon a 5,7-dihydroxyflavonol, méně jejich glykosidy. Dále fenolová kyselina kávová, ferulová, rosmarinová a jejich deriváty. V celé rostlině různé terpeny, především v silici monoterpen 1.8-cineol, seskviterpeny beta-bisabolen, farnesol, alfa-humulen, potvrzeny také diterpeny a triterpeny, třísloviny a polysacharidy. V propolisu byly identifikovány polyfenoly, včetně flavonoidů a fenolových kyselin, aldehydů, aminokyselin a minerálů.

Účinky a použití: v tradiční medicíně jsou kůra, list nebo pupen využívány při poruchách jater, obezitě, artritidě, horečce a revmatizmu, jako adstringens při průjmu. Extrakty z pupenu (gemmoterapeutika) se osvědčily k regeneraci pohybového aparátu po prodělané Lymeské borelióze. Propolis je po staletí aplikován k hojení ran, při zánětech urogenitálního aparátu, respiračního systému a GIT, včetně hemoroidů, nádorových onemocněních, revmatizmu i dně.

Odborné studie. V současnosti jsou testovány účinky antioxidační, protizánětlivé, hepatoprotektivní, antimikrobiální a protinádorové. Antioxidační účinky byly hodnoceny in vivo, největší podíl na nich mají deriváty kyseliny kávové a ferulové a flavonoid pinocembrin. U myší zjištěné údaje dobře korelují s protizánětlivými účinky extraktů v porovnání s diklofenakem. Extrakty vykazují i významné neuroprotektivní účinky. Při testech zřetelně omezovaly experimentální poškození nervové tkáně chloridem hlinitým. O hliníku je známo, že je jedním z faktorů progrese Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Rovněž bylo zjištěno, že terpeny inhibují apoptózu buněk cestou suprese skupiny transkripčních faktorů, označované jako nukleární faktor kappa B (NF-κB), které ovlivňují zánětlivou odpověď i buněčnou smrt. Byly prokázány antidiabetické účinky pupenových extraktů, zkoušené u diabetických myší. Zřetelně zvyšovaly citlivost tkání vůči inzulinu a snižovaly hladinu glykovaného hemoglobinu. Izolované flavonoidy galangin a pinocembrin zvyšují v jaterních buňkách HepG2 spotřebu glukosy a obsah glykogenu aktivací pyruvátkinázy. Perorálně aplikovaný extrakt z pupenů vykazoval u myší zřetelné snížení hladiny kyseliny močové v porovnání s allopurinolem. V dalších studiích bylo experimentální poškození jater u myší vyvoláno chloridem hlinitým. Aplikované pupenové extrakty vyvolaly hepatoprotektivní a vasodilatační účinky. Izolovaná kyselina kávová a rosmarinová patří mezi významná antivirotika. In vitro inhibovaly pupenové extrakty proliferaci buněčné linie lidského karcinomu prsu (MCF- 7). Extrakt z větviček křížence Populus nigra a Populus deltoides obsahuje 5,7-dihydoxy- flavon a 5,7-dihydroxy-flavonol. Oba flavonoidy v testech inhibovaly růst grampozitivních bakterií Streptococcus pyogenes, Streptococcus mutans a Staphylococcus aureus i mikrobiálních patogenů kulturních rostlin, bakterií Pseudomonas syringae pv. lachrymans (skvrnitost listů okurky), Ralstonia solanacearum (hnědá hniloba bramboru), Xanthomonas campestris pv. vesicatoria (bakteriální skvrnitost listů paprik a rajčat) a houby Magnaporthe grisea (plíseň rýže). Flavonoidy obsažené v propolisu významně brání rozvoji onemocnění covid- 19, protože in silico byla prokázána jejich silná adheze k receptorům ACE2, jimiž vstupuje do organizmu vir SARS-CoV-2.


Dávkování: nálev z 1 lžičky drcených pupenů a 200 ml vroucí vody, nebo 3x denně 20 kapek standardizovaného extraktu z kůry (10:1).

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem. Možné alergické reakce na topolové drogy i propolis. Při testech pupenových extraktů byla u potkanů zjištěna nízká toxicita.

Interakce: indukce nebo inhibice izoenzymů CYP 450 flavonoidní frakcí.

Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs.com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future; PubChem Compound; The Plant List Missouri Botanical Garden; Toxnet.

PharmDr. Miloš POTUŽÁK

Obrázek: O. W. Thomé 1885 (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2023 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#