#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

SÚKL, ÚHOS, Tleskač a horké kaštany výrobců


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 4, s. 4

V posledních měsících se v mediálním prostoru v oblasti zdravotnictví objevuje celá řada témat, která se týkají i lékárníků a lékárenství jako celku, ať už se mluví o nedostatku některých léčiv, znovu vedou diskuze k zásilkovému výdeji léčivých přípravků vázaných na lékařský předpis nebo odměňování lékárenské péče. Vánoce pryč, meruňky bohužel zmrzly, Velikonoce za dveřmi, ale v lékárenství rozhodně čas na nudu není.


Mgr. Aleš KREBS, Ph.D., prezident ČLnK

Na začátku dubna proběhlo první jednání dohodovacího řízení. Během něj byla prezentována základní data analytické komise. Na jejich základě se má rozhodovat o nastavení signálního výkonu, fondů na podporu lékáren v oblastech ohrožených nedostupností péče nebo pohotovostí. Ukázalo se však, že analytická komise bude muset zasednout znovu a další jednání v dohodovacím řízení je naplánováno až k polovině května. Proto zatím zástupci ani jedné ze zúčastněných stran nepředložili žádné vlastní návrhy. Je prakticky jisté, že se k nějakému výsledku posuneme nejdříve v květnu.

Do mediálního prostoru byly opět vypuštěny balónky s nápady na zavedení zásilkového výdeje léčivých přípravků vydávaných na lékařský předpis. Zda to bylo v souvislosti se zprávou antimonopolního úřadu se lze pouze domýšlet, ale kdyby nic jiného, některým se doporučení ÚOHS nesmírně hodí do krámu. K tomu je třeba dodat, o čem mluvím opakovaně na všech našich setkáních a akcích v souvislosti s přístupem úřadu k našim materiálům a nabídkám. Materiály jsme v uplynulém roce i na základě podnětů od členů aktualizovali a zasílali úřadu jako doplnění našich původních odpovědí. Zároveň jsem měl možnost na dvou akcích nabídnout úřadu spolupráci a konzultace v oblasti řádného a bezpečného poskytování lékárenské péče, včetně vysvětlení potřebných souvislostí. Poprvé to bylo na akci, kde zástupkyně ÚOHS přednášely o průběhu šetření, následně v Poslanecké sněmovně na uzavřeném jednání zdravotního výboru, kde jsem nabídku znovu opakoval směrem k předsedovi i místopředsedovi úřadu. Vše bylo ignorováno, a tak výsledná zpráva vlastně ani nemůže příliš překvapit úplnou absencí základních znalostí v oblasti poskytování lékárenské péče. Zjevný příklad arogance moci. Přesto, nebo spíš právě proto se dá očekávat další snaha o zavedení zásilkového výdeje Rx, z mnoha dobrých a nám známých důvodů nebezpečné a nesmyslné.

V této souvislosti není zcela bez zajímavosti znalost (ne)kontrolní praxe v oblasti dodržování podmínek správného zacházení s léčivými přípravky přímo u dopravců, zejména s ohledem na to, jaké máme ohlasy z kontrol přímo z lékáren. Týká se to i takových záležitostí, kdy se kontroly SÚKL hlásí v lékárnách zpravidla den předem, zatímco například v ordinacích lékařů se jedná obvykle o týden. Je tu celá řada dalších věcí, o nichž SÚKL ví a úprava kontrolní praxe by vedla jednak k rovnému přístupu ke všem subjektům a zároveň by mohla poněkud uklidnit někdy zbytečně zjitřenou atmosféru. Na druhé straně se některé věci v oblasti spolupráce daří, například na sběru informací k podobnosti obalů. Mluvil jsem o něm na jedné přednášce za přítomnosti zástupce SÚKL, od něhož následovala pozitivní reakce směrem k lékárníkům.

Za poslední měsíce nelze pominout ani problematiku nelegálních reexportů, které se staly obsahem mnoha různých, ne vždy zcela „přesných“ mediálních vyjádření naším směrem. Následně jsme je proto museli uvádět na pravou míru. Především s ohledem na případná disciplinární provinění a možnosti Komory. Role moderátora celé diskuze mezi Komorou a SÚKL se ujal náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček, a nakonec se podařilo potřebné pro stíhání této nelegální činnosti dohodnout.

Od podzimu se potýkáme s výraznými výpadky dodávek v některých skupinách léčivých přípravků. Jedná se především o antibiotika v pevných lékových formách a sirupy pro děti. Nutno podotknout, že možnosti ministerstva zdravotnictví k řešení jsou velmi omezené a fakticky jsme závislí na (libo)vůli výrobců, zda a za jakých podmínek je dodají na náš trh, zvláště když jsou výpadky celoevropské. Těžko posoudit, zda je bylo možné na základě dostupných dat o dodávkách a spotřebách nějakým způsobem predikovat dříve, každopádně se celá situace stala velmi složitou pro zdravotníky i pacienty. A podle vlastních veřejných vyjádření si je toho vědomo i ministerstvo zdravotnictví, které dodalo do připomínkového řízení novelu zákona o léčivech, jejímž cílem je výpadky omezit. Rozhodně to nebude jednoduché, vše bude závislé zejména na ochotě a schopnosti výrobců výpadky hlásit včas, držet potřebné zásoby a spolupracovat se státní správou. V tuto chvíli jsou před námi ještě jednání s ministerstvem nad připomínkami Komory k navrhovaným povinnostem a realizovatelnosti na naší straně.

Týkat se to bude i případných kontrol SÚKL. A jsme opět u toho. Kde jsou novináři pátrající po sdělení výrobců k výpadkům? Mají za ně lékárníci tahat horké kaštany z ohně a vysvětlovat celou problematiku? Mají chtít lékárníci zvýšení cen, aby byli obviňováni (a to již na sociálních sítích jsou) ze snahy se na tom obohatit, přičemž většinu by si ve skutečnosti vzali výrobci? Co na to SÚKL a jeho kontrolní mechanismy? A Jan Tleskač? Otázek mnoho, odpovědí poskrovnu.

V době doručení časopisu do vašich schránek už bude ukončen příjem přihlášek do výběrového řízení na ředitelku/ředitele SÚKL. V tuto chvíli není známé, kdo se přihlásí ani jaký bude výsledek celého řízení. Ať už to dopadne jakkoliv, velmi bych si přál, aby se podařilo znovu nastavit vzájemnou spolupráci a především respekt. Respekt k těm, kteří svojí prací a obětavostí drží české zdravotnictví nad vodou. Za to vám patří velké poděkování.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2023 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#