#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

PRÁVNÍ PORADNA


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 4, s. 17

Uvažuji, že se nechám zaměstnat jako vedoucí lékárník (případně i odborný zástupce), ale nevím a ani nemůžu ovlivnit postoj svého případného zaměstnavatele (nelékárníka) k reexportům a podobným výdělečným aktivitám. Proto se chci zeptat, jaká je v tomto případě zodpovědnost vedoucího lékárníka, případně odborného zástupce, za jednání zaměstnavatele (provozovatele lékárny)?

Odborný zástupce a vedoucí lékárník nesou plnou odpovědnost za dodržování právních předpisů upravujících poskytování zdravotních služeb a zacházení s léčivými přípravky. Tedy i za nekalé praktiky provozované provozovatelem lékárny. Jen za zcela výjimečných okolností by se mohl odborný zástupce a vedoucí lékárník z této odpovědnosti vyvinit. Důkazní břemeno by ovšem leželo na něm, protože primárně na sebe může tyto funkce převzít jen v případě, že v lékárně(ách) provozovatele jsou pro jeho práci vytvořeny takové podmínky, za nichž je schopen stoprocentně dohlížet na vše, co souvisí se zdravotními službami a zacházením s léčivými přípravky. Nemůže tedy předpokládat, že při případném budoucím posuzování jeho podílu na nekalé činnosti provozovatele bude moci snadno využít obranu, že o jednání provozovatele nevěděl.

Konkrétně nezákonné reexporty prováděné některými provozovateli nelze z pozice odborného zástupce nebo vedoucího lékárníka přehlédnout jinak než zanedbáním části svých povinností. Zvláště pak, jde-li o známé provozovatele, kteří pro toto jednání byli již v minulosti potrestáni ze strany SÚKL. Někteří dokonce opakovaně. Nebo o provozovatele, za nimiž stojí osoby, které stály i za dříve potrestanými provozovateli.

Již z formulace vašeho dotazu plyne, že podezření na nezákonné zacházení s léčivými přípravky máte a přesto zvažujete, že místo u takového provozovatele přijmete. Nikdo vám nemůže bránit, abyste takovou pozici přijala. Bez rizika z budoucího postihu to ale můžete učinit pouze v případě, kdy jste si jistá, že budete mít plnou kontrolu nad celým provozem lékárny nebo lékáren a současně bude ve vašich silách účinně zabránit tomu, aby provozovatel s léčivými přípravky zacházel nezákonným způsobem. Pokud tuto jistotu nemáte, pak svým působením budete krýt činnost provozovatele, za kterou sama ponesete odpovědnost. Ta může v případě vážného a rozsáhlého porušování zákona vést až k disciplinárnímu rozhodnutí o vyloučení z České lékárnické komory. Obecně lze dodat, že farmaceuti mají být zárukou toho, že provozovatelé lékáren, kteří nejsou nositeli odborné způsobilosti k poskytování zdravotních služeb, budou poskytovat zdravotní služby v souladu se zákonem, nikoliv provoz lékáren zneužívat k nezákonným způsobům zacházení s léčivými přípravky za účelem vlastního obohacení. Nejlepší způsob, jak těmto osobám zamezit v jejich nezákonné činnosti, je ten, že nenajdou žádného farmaceuta, který by jim poskytl odborné krytí, bez něhož lékárnu provozovat nesmí.

Mgr. MUDr. Jaroslav MARŠÍK, advokát, právní poradce ČLnK


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 4

2023 Číslo 4
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#