#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Valencie hostila asociaci farmaceutických fakult


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 6, s. 15

Evropská asociace farmaceutických fakult (European Association of Faculties of Pharmacy, EAFP) byla založena v roce 1992. Jejím cílem je poskytnout vzdělávacím institucím v oboru farmacie platformu pro společné diskuse o perspektivách rozvoje farmaceutického studia, ke sdílení zkušeností a dobré praxe a usnadnit a podporovat mezinárodní spolupráci mezi fakultami, univerzitami, farmaceutickými profesními a vědeckými organizacemi. Mezi členské fakulty EAFP patří obě české farmaceutické fakulty, naše brněnská se stala jejím členem ve roce 1994, tehdy ještě jako součást Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.

EAFP podporuje setkávání zástupců členských fakult organizací výročních konferencí. Těch doposud bylo celkem 27, v prvních letech existence asociace (1992–1998) se konaly ve dvouletých intervalech, od roku 1999 jsou pořádány každoročně. Klasický prezenční formát konferencí změnila pouze koronavirová pandemie, kvůli které v letech 2020 a 2021 byla tato tradice dočasně přerušena.

Hostitelem letošní konference, která se konala 17.–19. května 2023, bylo španělské město Valencia, čímž se Španělsko stalo zemí, která tuto konferenci pořádala již potřetí (2004 – La Laguna, 2007 – Madrid). Setkání se zúčastnili vedoucí představitelé a další zástupci farmaceutických fakult, univerzit a profesních organizací z většiny evropských i některých mimoevropských (např. USA, Kazachstán, Turecko, Irák) zemí. V odborném programu konference zaznělo 8 plenárních přednášek, 17 krátkých prezentací a bylo prezentováno 94 posterových sdělení. Za hlavní téma konference byla zvolena problematika s názvem Udržitelnost ve farmacii, farmaceutické praxi a farmaceutickém vzdělávání.



Ústřední motiv výroční konference EAFP navazoval na program rozvoje Organizace spojených národů (OSN), který byl jejím summitem schválen na období let 2015–2030 v dokumentu pod názvem Přeměna našeho světa: Agenda pro udržitelný rozvoj 2030, jehož součástí je i sedmnáct cílů udržitelného rozvoje (Sustainable Development Goals, SDGs). V souladu s cíli udržitelného rozvoje OSN bylo Mezinárodní farmaceutickou federací (FIP) přijato v roce 2020 jednadvacet rozvojových cílů FIP, které mají být klíčovým zdrojem pro transformaci farmacie a farmaceutické profese v příštím desetiletí na globální, regionální a národní úrovni. V tomto kontextu jsou farmaceutické fakulty a vzdělávací instituce důležitými hráči, kteří přispívají k rozvoji dovedností a kompetencí farmaceutických odborných pracovníků a k ekologické udržitelnosti, a to prostřednictvím svých výzkumných a inovačních aktivit a podporou „zelených postupů“ při vývoji, výrobě, distribuci a používání léčiv.

Konference ve Valencii se i letos zúčastnili členové vedení brněnské i hradecké farmaceutické fakulty. Za Farmaceutickou fakultu Masarykovy univerzity jsme v odborném programu formou posterové prezentace představili náš nový bakalářský studijní program Kosmetické prostředky a mezi krátké přednášky byla zařazena naše společná prezentace s maďarskou Univerzitou Pécs o projektu společné spolupráce se zaměřením na rozvoj kurzů a virtuální mobilitu, realizovaného s podporou programu aliance EDUC (European Digital UniverCity).

PharmDr. Tünde AMBRUS, Ph.D.

Farmaceutická fakulta Masarykovy univerzity


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2023 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#