#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 6, s. 34
Kategorie: NOVÉ NEBO MÉNĚ ZNÁMÉ LÉČIVÉ ROSTLINY

Magnolia officinalis Reh. et Wils. – šácholan lékařský (Magnoliaceae – šácholanovité)

Opadavý strom s rezavě šedou kůrou, vysoký až 20 metrů, původní v hornatých oblastech střední a západní Číny, kde vystupuje až do 1 500 m n.m. V Japonsku je pěstován druh Magnolia obovata. Zástupci rodu Magnolia se vyskytují v teplých oblastech celé zeměkoule. Pomocí srovnávání sekvence DNA jsou v současnosti upravována původní botanická zařazení příbuzných druhů rostlin.

Synonyma: Magnolia biloba, Magnolia hypoleuca, šácholan čínský.

Obecný název: Kara-koboku (jap.), Houpo (čín).

Sbíraná část: cortex, flos, folium.

Droga: Magnoliae officinalis cortex.

Obsahové látky: bifenolové lignany honokiol a magnolol, benzylizochinolinové alkaloidy s převahou (S)-magnoflorinu, dále (R)-magnokurarin, (R)-oblongin a (R)-asimilobin. Významný je i příbuzný aporfinový alkaloid magnoficin. V silici převládá seskviterpen eudesmol.


Účinky a použití: podle Tradiční čínské medicíny (TČM) má kůra povahu teplou, chuť hořkou, pálivou a tropizmus k dráze sleziny, žaludku a tlustého střeva. Proto se aplikuje při pocitu plnosti v břiše i hrudi, průjmu, gastritidě i žaludečních vředech, otocích břicha, nevolnosti s nucením na zvracení, provázeném masivním vykašláváním hlenu, alergiích včetně astmatu. Květní pupeny se vkládají do nosu při zánětech dutin. Obdobné indikace používá i Tradiční korejská a japonská medicína.


Odborné studie: Účinky kůry souvisí především s lignany a alkaloidy. Kromě poruch GIT jsou sledovány i jejich účinky v případě nádorů, alergií, včetně astma bronchiale i problémů se spánkem. Zkoumány jsou i antioxidační, spasmolytické, protizánětlivé a antibakteriální efekty. Při studiích s izolovaným lignanem honokiolem byly prokázány anxiolytické účinky a podobně jako u magnololu, modulace GABA A. Na zvířecích modelech Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby byla sledována neuroprotektivní aktivita honokiolu. V případě karcinomů spočívá mechanizmus účinku honokiolu v inhibici vzniku nových cév v oblasti nádorů a aktivaci apoptózy endoteliálních buněk. Tím dochází k omezení přísunu výživy a růstu nádorů. U kolorektálního karcinomu vykazuje honokiol účinek srovnatelný s adriamycinem a nadějná je také in vitro sledovaná inhibice růstu buněčné linie T24, lidského karcinomu močového měchýře. Extrakty z kůry působí baktericidně na druh Streptococcus mutans, který se podílí na vzniku zubního kazu. Izolovaný magnolol inhibuje aktivitu glukosyltransferázy, která se účastní procesu vzniku bakteriálního plaku na zubech. Protizánětlivé účinky kůry souvisí s inhibicí cyklooxygenáz a lipoxygenázy a následným omezením tvorby leukotrienu B4 a prostaglandinu E2. Ve studiích antiastmatických účinků kůry bylo možno u 30 % pacientů snížit dávky kortikoidů. Rovněž byla zjištěna inhibice destičkového aktivačního faktoru, který se podílí na procesu alergické reakce a zánětu, zvyšuje prostupnost cév a aktivuje bronchospasmus. Protidestičkové a antibakteriální účinky jsou dávány i do souvislosti s aktivitou alkaloidů. V testech omezovaly obsahové látky kožní reakce po IgE aktivovaných alergiích. Dále indukovaly apoptózu buněk v různých liniích a omezovaly jejich proliferaci. Dále inhibicí nukleárního faktoru kappa B (NF-kappaB) chránily kardiovaskulární aparát před účinky volných radikálů i projevy aterosklerózy a kůži před stárnutím vyvolaným světlem. Mnoho studií se zabývá využitím dalších šácholanů při léčbě hypertenze, viróz, bakteriálních infekcí i zhoubných onemocnění, včetně leukemie. Z TČM jsou známy silné dezinfekční účinky extraktů z kůry šácholanů.

Dávkování: denní dávka 6 g práškované drogy nebo odvar z 8 g drogy ve 200 ml vody.

Nežádoucí účinky a kontraindikace: pro nedostatek informací neužívat během těhotenství a laktace, nepodávat malým dětem. Možnost alergických reakcí na pyl šácholanů i závratí po vyšších dávkách. Koncentrace isochinolinolového alkaloidu magnokurarinu, strukturálně příbuzného s periferním myorelaxanciem tubokurarinem, je v odvarech a nálevech velmi nízká.

Interakce: nejsou známy.

Hlavní zdroje: AISLP; botanika.wendys.cz, Chemical Book, Dostál, J.: Nová květena ČSSR, Academia, Praha 1989; Drugs. com; European Medicines Agency; Google Scholar; Hagers Handbuch der Drogen und Arzneistoffe; Jellin, J. M. et al.: Natural medicines comprehensive database, vyd. 4, Stockton 2002; Liber Herbarum Minor; Medline; Plants for a future; PubChem Compound; The Plant List Missouri Botanical Garden; Toxnet.

PharmDr. Miloš POTUŽÁK

Obrázek: Wendy Cutler (Wikipedia), vzorce: autor


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2023 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#