#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Svěží Jarní konference v Jihlavě již po třinácté


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 6, s. 30-31

Zatímco v minulých, pandemických letech převládala mezi tématy Jarní (i Zimní) konference v Jihlavě především problematika spojená s covid-19, na XIII. Jarní konferenci v červnu 2023 už byste tato témata v programu hledali marně. Konference byla věnována inovacím, které nemocniční lékárny posouvají dopředu a také informacím a řešením, která pomáhají reagovat na aktuální výzvy nebo legislativními změny.

Posledních pár let jsem jihlavské konference kvůli termínovým kolizím nebo účasti na misích s Lékaři bez hranic nestíhal. Musím dodat, že k vlastní škodě. Na konferenci v Jihlavě se totiž vyplatí být.

O robotu v lékárně sokolovské nemocnice jste si mohli přečíst už v únorovém a březnovém čísle. V pokračování robotického tématu ze Zimní konference seznámila doktorka Ludmila Debnárová auditorium se zkušenostmi z ostrého provozu automatického skladového systému v Sokolově. S vlastními postřehy se podělili kolegové, kteří uvažují nebo už podnikli kroky k pořízení nějakého podobného řešení.

Michal Kočí (ÚVN) společně s Michalem Hojným (IKEM) nabídli přítomným vyhodnocení dotazníkového šetření mezi nemocničními farmaceuty. Pozorní posluchači mohli načerpat řadu inspirací pro změny v logistických činnostech v lékárně. Stav a vývoj akutní lůžkové péče v datech plošně implementovaného systému CZ-DRG živě a nadhledem přednesli profesor Ladislav Dušek a inženýrka Markéta Bartůňková z ÚZIS.


Ještě si pamatujete problémy se zaváděním FMD? Je pro vás FMD v současnosti už zvládnutým denním chlebem a marginálií na pozadí běžné agendy? Pak vězte, že je mezi námi nová zkratka: MDR. Zkratka, pod kterou se skrývá implementace Nařízení o zdravotnických prostředcích do prostředí ČR, a přestože jde o nařízení, které sice na rozdíl od směrnice nemusí být přeneseno přímo do legislativy, ale i tak přináší víc otázek, než nabízí odpovědí. Problematikou nových pravidel v oblasti zdravotnických prostředků a implementace do nemocničního prostředí se pokusili přítomné provést JUDr. Jakuba Král, Ph.D., (Porta Medica s. r. o.), PharmDr. Marcela Heislerová, Ph.D., Nemocniční lékárna FN Hradec Králové, Markéta Zábranská, vedoucí provozně obchodního oddělení Nemocnice Boskovice s. r. o., PharmDr. Martin Šimíček, Nemocniční lékárna FNUSA Brno a Mgr. Jan Šípek, prokurista společnosti Apatyka servis s. r. o.


Stejně jako příspěvek o DRG, i diskusní panel o MDR zaujal posluchače natolik, že bylo na odpovědi na pokládané dotazy nutné navýšit časovou dotaci v programu. Já si z diskuse odnáším shrnující glosu Martina Šimíčka: „Může za to EU!“ a kuloárové šeptnutí Michala Hojného, že vedle MDR bylo zavádění FMD procházka růžovou zahrádkou. V kuloárech pak ještě zaznělo, že je nutné dávat pozor na zdravotnické prostředky, které mají atypicky nastavenu teplotu uchovávání do 23 °C a také, že inspektorům SÚKL u zdravotnických prostředků vadí víkendová pauza v záznamech o teplotách a nechtějí akceptovat její překlenutí monitorováním pomocí minimomaximálního teploměru.

Analýzu nákladů na léčivé přípravky včetně prognózy na nejbližší roky z pohledu Lékové komise Svazu zdravotních pojišťoven přiblížila předsedkyně této komise Mgr. Kateřina Podrazilová, Ph.D. (mj. uchazečka o post ředitelky SÚKL). V příspěvku zazněly i otázky, některé provokativní, na budoucí udržitelnost nákladů na léčivé přípravky při současném růstu nákladů na centrové ZULPy, VILPy a Orphan Drugs.



Čtvrteční program uzavřelo odlehčené povídání autora tohoto příspěvku o cestách tam i zpět na mise Lékařů bez hranic. O misích, kde je možná všechno o dost těžší, administrativně méně komplikované a rozhodně bez ZULPů, VILPů a místo orphan drugs jsou v kursu léky na opomíjené nemoci.

V pátek už mírně prořídlé publikum vstřebávalo novinky ze Sekce nemocničních farmaceutů České farmaceutické společnosti. Rezonovala i další skoro nová zkratka SFTL. Systém flexibilního tendrování léčiv sice představilo ministerstvo zdravotnictví už v druhé polovině roku 2019 jako mezičlánek lékárenských softwarů a softwarů distributorů/dodavatelů LP a ZP. Jeho cílem je prostřednictvím tohoto nástroje realizovat, pokud možno, veškeré nákupy léčivých přípravků do nemocničních lékáren v souladu se zákonem o zadávaní veřejných zakázek. Jedná se o postup kombinující dynamický nákupní systém s následným využitím elektronických katalogů na míru automatizovaně sestavený pro každý jednotlivý minitendr prováděný na každodenní bázi nemocniční lékárnou. Důležitou funkcionalitou je možnost zkrácení lhůt pro podání a hodnocení nabídek. Nástroj je nakonec mnohem komplexnější, než předpokládal nápad na jeho vytvoření v roce 2019. Také realizační a vývojový tým je širší a skládá se ze zástupců ústavních lékáren (FN Olomouc, FN Motol, IKEM, FNUSA), ministerstva zdravotnictví, ministerstva pro místní rozvoj, distributorů a tvůrců software (nemocnic, lékáren i číselníků). Nejenom vlivem zpomalení v průběhu pandemických let se proto k uvedení do zkušebního používání dostáváme až téměř o pět let později.

Uvidíme, třeba budou zkušenosti z pilotního provozu představeny už příští rok na jedné z konferencí v Jihlavě. Přijedete?

Stanislav HAVLÍČEK

Foto: Petr Horák


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2023 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#