#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Prosím pozor, hlášení z Ostravy: Jeden CYP a kolik toho zrobí!


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 6, s. 25

Dovolte nám podat hlášení z tradiční XXIV. Konference lékárníků, která se letos uskutečnila 13. května v Ostravě na akademické půdě lékařské fakulty. Za hlavní téma konference jsme zvolili infekční onemocnění a úskalí jejich léčby. Konference se konala v hybridní formě, byla možnost jak prezenční účasti, tak i on-line přihlášení.

V úvodní přednášce náš kolega PharmDr. Miroslav Turjap podrobně shrnul lékové interakce Paxlovidu a jejich management. Jeho hláška „Jeden CYP a kolik toho zrobí“ pobavila přítomné ostravské a věříme, že i on-line posluchače, a vystihla podstatu celé prezentované lékové problematiky. Následující dvě přednášky se týkaly terapeutického monitoringu antimykotik. PharmDr. Jana Ďuricková, PhD. na kazuistice ukázala, jak významné je terapeutické monitorování hladiny flukonazolu pro určení vhodné terapeutické dávky. Mgr. Tereza Vaňková, klinická farmaceutka v nemocnici v Ostravě a v Novém Jičíně představila význam terapeutického monitoringu vorikonazolu a flukonazolu. MUDr. Roman Staněk v následující přednášce přiblížil postupy antibiotické terapie urologických infekcí a varoval před nárůstem antibiotické rezistence. O přestávce po velmi přínosném a náročném bloku jsme měli možnost popovídat si s přítomnými posluchači a přednášejícími, což byla rovněž velmi příjemná a osvěžující část dne.


Druhý blok odborného programu zahájila MUDr. Alena Zjevíková z kliniky infekčního lékařství FN Ostrava přehlednou a velmi zajímavou přednáškou o strategii léčby boreliózy. V kazuistice ukázala, že pátrání po diagnostice neurologických obtíží je často úplná detektivní práce. Zákeřnost boreliózy spočívá i v tom, že odeznění případných neurologických obtíží může trvat i měsíce po přeléčení antibiotiky. Pacienty je potřeba na toto upozornit, aby neměli pocit, že léčba byla neúspěšná. Následná přednáška se týkala antivirové léčby HIV. MUDr. Daniela Bártková nás provedla historií HIV, nemohla nezmínit profesora Antonína Holého, který je objevitelem řady celosvětově používaných antivirotik. Myslím, že je dobré vědět, že pokud k vám do lékárny zavítá pacient s obavou z nakažení virem HIV, nasměrujte jej co nejrychleji do nejbližšího HIV centra pro preventivní podání antivirotik. Předposlední přednáška Mgr. Evy Krejčí z antibiotického střediska nás vrátila k antibiotické terapii, problematice rozvoje rezistence. Čím dál přísněji by mělo platit, že se nasazují cílená antibiotika dle regionálního doporučení, musí být v dostatečně vysoké dávce a užívány po předepsanou dobu.


Závěrečnou přednášku na téma podpora imunity v lékárně odprezentovala naše kolegyně z řad farmaceutických asistentek Lenka Josifidu. Cílem prezentace bylo ukázat, že při konzultaci s pacientem v lékárně je vždy třeba postupovat individuálně. Při výběru a doporučení konkrétních doplňků stravy postupovat v souladu s doporučeními, která mají racionální opodstatnění.

Co napsat závěrem?

Věříme, že se vám letošní konference líbila, že přinesla nové informace a motivaci k práci v lékárně. Infekční onemocnění a úskalí jejich léčby jsme se pokusili probrat co nejpodrobněji. Jako úskalí hybridní formy konference vnímáme nízkou prezenční účast a děkujme 20 přítomným, že si udělali čas a přijeli osobně. Postarali se o milou atmosféru a svými dotazy a poznámkami přispěli do odborné diskuze. On-line přihlášených posluchačů bylo kolem 160 a těm zase děkujme, že si na přenos udělali čas a vydrželi s námi po celou dobu odborného programu. Do budoucna musíme zvážit témata a formu konání konference.

Přejeme vám hezké léto, odpočinek na dovolených a pevné nervy ve zvládání všech situací v lékárně.

Jana MARTINÁSKOVÁ a Olga NEDOPÍLKOVÁ


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2023 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#