#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Přátelé, takhle skutečně ne


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 95, 2023, č. 6, s. 4

Další náročný půlrok za námi, letní prázdninový čas před námi. Třešně právě dozrávají, meruňky u nás zjara zmrzly, takže nebudou a můžeme se sázet o to, jestli přijde okurková sezona.


Mgr. Aleš KREBS, Ph.D., prezident ČLnK

Stejně jako v průběhu předchozích let probíhá v jarním období dohodovací řízení a přístup zdravotních pojišťoven se v porovnání s předchozími roky ani v nejmenším nezměnil. Tedy přidat na signálním výkonu korunu, nebo nic, což by vzhledem k navýšení DPH znamenalo reálně ztrátu cca 40–45 milionů. Původní požadavek segmentu byl v souvislosti s očekávaným navýšením příjmu zdravotních pojišťoven a nákladů poskytovatelů 30 korun za položku, zdravotní pojišťovny na to nepřekvapivě nepřistoupily. Další jednání by se mělo uskutečnit v průběhu června. Jedná se o zdánlivě jednoduchou a přehlednou situaci, která je součástí každoročního folkloru „jednání“ pod diktátem zdravotních pojišťoven. Reálně totiž jejich právo veta ani k ničemu jinému vést nemůže, nerozhodují věcně podložené argumenty ani data. Nebýt loňského přímého letního jednání Komory s ministerstvem a jeho vstřícnosti, jsme letos na 19 korunách.

V letošním roce ale do jednání nepřímo vstupují i požadavky distribučních firem na zavedení fixní platby za distribuci jednotlivého balení, bez ohledu na jeho cenu. Podle zákona nemohou zdravotní pojišťovny nic hradit přímo distributorům, neboť ti neposkytují zdravotní péči. Požadovanou částku si mohou vzít pouze prostřednictvím společné obchodní přirážky, jejich cílem je úprava cenového předpisu směrem k zavedení zmíněné fixní částky formou nápočtu. Zároveň padl nápad, že by se mohl zvýšit SiV, aby se navýšení podílu distribuce lékárnám kompenzovalo. Abyste tomu milí čtenáři rozuměli správně, nápad směřoval k (ne)přímému spojení odměny lékárníka s fixní přirážkou distributora. Přidá se SiV za práci lékárníka, vezme si ho distribuce. Zároveň bez reálného omezení výše distribucí čerpané obchodní přirážky. Připadá vám to také jako šílenost? Za ta léta jsem z mnoha různých jednání zvyklý na rozličné věci, tentokrát mi ovšem eufemismy došly. S takto formulovaným návrhem jsme byli s panem viceprezidentem konfrontováni na jednání se zástupci distribuce, kteří nehodlali ustoupit ani o pověstnou píď. Poněkud zaskočeni jsme tak byli nejen jednáním některých zástupců protistrany z pozice síly, ale i tím, že předseda GML nepodpořil náš požadavek na zastropování obchodní přirážky distributora ve výši dohodnuté a podpořené při jednáních o cenovém předpisu v loňském roce (do výše maximálně do výše 1/5 společné obchodní přirážky). Proti návrhu distribuce se následně zcela jasně postavilo i představenstvo Komory, které vyslalo jasný vzkaz. Přátelé, takhle skutečně ne.

V žádném případě nezpochybňuji rostoucí náklady velkodistribučních firem a nutnost hledat jejich řešení. Nelze to však neustále dělat na úkor poskytovatelů lékárenské péče, uplatňovat si stále větší a větší část společné obchodní přirážky, aniž bychom se mohli na českém oligopolním trhu efektivně bránit. S výše zmíněným postojem Komory jsem na následném jednání seznámil i zástupce ministerstva zdravotnictví. Ti se zastropování distribuční části přirážky rozhodně nebrání, což může být dobrým signálem. Ďábel tkví ovšem v detailu, v tomto případě v nastavení podmínek. Nyní jsou v přípravě data, na jejichž základě bychom mohli dojít ke smysluplnému řešení. Primárně nám jde o nastavení podmínek, které budou pro lékárny bezpečné a zajistí jim i z ekonomického pohledu dlouhodobou perspektivu a stabilitu. Strop pro distribuci a dostatečný podíl (nejen) fixní odměny za výdej pro lékárny.

Do poslanecké sněmovny se k projednání dostane také tzv. výpadková novela zákona o léčivech. Připomínkovali jsme ji opakovaně ve vnitřním i vnějším řízení, ministerstvo zdravotnictví s námi vypořádávalo připomínky (dostupné jsou na webu Komory) individuálně a v určité části nám vyhovělo. Zejména s ohledem na stanovení a kontrolu zásob u přípravků s omezenou dostupností se podařilo nastavit podmínky, které by měly být pro lékárny řešitelné tak, aby nemohly dávat kontrolním orgánům při jednání poskytovatele v duchu zákona příležitost k sankcím. Záměr ministerstva prosadit novelu je zcela jasný a s tím jsme také museli při jednáních počítat. Velká bitva o konečné znění se pravděpodobně strhne v poslanecké sněmovně, dají se očekávat různé pozměňovací návrhy, v jejichž důsledku může vypadat konečný produkt legislativního procesu úplně jinak, než je tomu dnes. Dovolím si dvě poznámky. Zásadní důležitosti nabývá, jakým způsobem bude stát vymáhat plnění povinností zejména na straně držitelů registrací, protože bez toho se norma stane zcela bezzubou. Stejně jako stávající povinnost dodávek pro potřeby českých pacientů zakotvená již dnes v zákoně. Druhá poznámka přímo navazuje. Pokud bychom měli pro naše pacienty dostatek léčivých přípravků, nemuseli bychom vůbec vymýšlet obdobné novely zákona.

Vládou byla projednána také novela zákona zvyšující pokutu za nenaskladňování léčivých přípravků do LIS. Cílem této činnosti je často zakrýt nelegální reexport. Vládní návrh i přes nesouhlas ČLnK obsahuje navýšení pokuty na maximální částku 20 milionů korun. O důvodech našeho nesouhlasu jsme informovali, mimo jiné se jedná o obavu z navýšení pokut i u nedbalostních či bagatelních přestupků v oblasti evidence. Jako doplnění pokuty se v návrhu objevil správní trest zákazu činnosti. V jaké podobě návrh projde a hlavně jak bude následně aplikován v praxi ukáže teprve čas.

A tím vším jsem si odpověděl na otázku v úvodu. Ne, nevsadil bych si na to, že okurková sezona přijde. Přeji vám krásné léto, příjemnou dovolenou podle vašich představ, úrodu bohatou a pouze chutnou.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 6

2023 Číslo 6
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#