#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nečeká nás klidné období


Vyšlo v časopise: Čas. čes. lék., 96, 2024, č. 1, s. 4

Je začátek ledna, máme za sebou přecenění v souvislosti se změnami DPH, ve sbírce vyšly nové prováděcí vyhlášky k novele zákona o léčivech, v účinnost vstoupila nová úhradová vyhláška a cenový předpis. Na celém území se výrazně ochladilo.


Mgr. Aleš KREBS, Ph.D., prezident ČLnK

Už dlouho před svátky bylo jasné, že nás na konci roku opět čeká nejen klasický kolotoč inventur, ale také sjednocení 1. a 2. snížené sazby DPH do jedné, spojené s přeceněním skladů. Maximum potřebných informací pro hladký průběh změn jsme se snažili postupně vkládat do časopisu i aktualizovat na komorovém webu i mezi vánočními a novoročními svátky. Jestli se za okny chystala na přelomu roku zima, v lékárnách bylo mnohdy poměrně značné horko vytvářené velkou měrou intenzivní zátěží lékárníků přemýšlejících nad nastavením DPH, bušících do kalkulaček a klávesnic. I přes výraznou a nezpochybnitelnou míru automatizace v lékárenských informačních systémech (LIS) neproběhlo přecenění vždy úplně hladce. Vše bylo potřeba zkontrolovat a nastavit nejpozději na začátek běžného provozu 2. ledna. 

V ten den začaly přicházet do lékáren také dodávky s nově koncipovanými dodacími listy zahrnujícími i distribuční poplatek ve výši 1,50 Kč za jedno balení hrazené ze zdravotního pojištění. Z reakcí na sociálních sítích a dotazů na Komoru se dá soudit, že v některých případech vyvolávala změna formátu tištěných dodacích listů výraznou nejistotu ohledně dodržování stropu distribuční části přirážky a způsobu „vykázání“ distribučního poplatku. Ten je součástí obchodní přirážky distributora a není třeba ho v LIS nikam vpisovat nebo připočítat, přestože je na dodacích listech výslovně uveden. Je to pouze pro rozlišení od dosud obvyklé procentuální části obchodní přirážky distributora, například pro porovnání s minulým rokem. Důležitá je u regu­lovaných přípravků v této souvislosti stále cena původce a prodejní cena distributora, jejíž součástí je i zmiňovaný distribuční poplatek. 

Tyto změny souvisí s novým cenovým předpisem o regulaci cen léčivých přípravků a potravin pro zvláštní lékařské účely. Právě v něm se objevil distribuční poplatek a současně zastropování distribuční části společné obchodní přirážky. Vhodné je s ohle­dem na některé dotazy také připomenout, že i přes celkové zvýšení obchodní přirážky o distribuční poplatek zůstává větši­na z navýšení signálního výkonu na 32 korun za položku dle úhradové vyhlášky pro letošní rok poskytovatelům lékárenské péče.

Do nového roku vstupujeme i s tzv. výpadkovou novelou zákona o léčivech, o níž jsme vás průběžně informovali a budeme v tom pokračovat i nadále. Od začátku ledna se zdánlivě nic nemění, náběh celého systému hlášení a opatření bude probíhat až do začátku června. Výsledek a náročnost pro nás budou z velké míry závislé i na tom, kolik přípravků bude označeno příznakem „omezená dostupnost“ a jak se zachovají zejména držitelé rozhodnutí o registraci. Zároveň je u zmíněných přípravků dána distributorům povinnost dodat je do lékárny do dvou pracovních dnů od objednávky. Nelze očekávat, že neplnění této povinnosti bude někdo aktivně sledovat a vymáhat. Bude proto záležet výlučně na lékárnách, jejich provozovatelích a farmaceutech, jestli se budou plnění této povinnosti domáhat. Konkrétní podmínky vyplývající ze zákona jsou řešeny prostřednictvím prováděcích vyhlášek. 

V rámci této novelizace a zcela bez konzultace s Komorou a bez jejího vědomí došlo v registrační vyhlášce k rozšíření skupiny vyhrazených léčivých přípravků. Proti tomu jsme se okamžitě mediálně vymezili v našich prvních reakcích, zároveň ale požadujeme odstranění této části z vyhlášky a dle našich předchozích požadavků i vyjmutí paracetamolu a ibuprofenu z kategorie vyhrazených léčiv. 

V letošním roce bude otevřena celá řada důležitých zákonů. Nelze proto očekávat klidné období. V současné době je projednáván zákon o veřejném zdravotním pojištění. Do jaké míry budou akceptovány připomínky a názory komory nelze v tuto chvíli předpovědět. O průběhu projednávání, nejen tohoto zákona, vás budeme opět informovat. 

Před námi je ještě dokončení transpoziční novely zákona o léčivech, ve zdravotním výboru a následně třetím čtení v poslanecké sněmovně s pozměňovacím návrhem k zavedení prodejních automatů na OTC, k čemuž má Komora zásadní negativní stanovisko. Přestože nakonec nebyl k této novele načten návrh na distanční výdej Rx, budeme ze strany některých politických populistů i pacientských organizací čelit stále významnějšímu tlaku na jeho zavedení.

Jak jsme během posledních let vysvětlovali na mnoha lékár­nických akcích, narážíme opakovaně na prostorové omezení v sídle Komory. Jednou z možností bylo pořízení nové nemo­vitosti. Aktuální situace na trhu však není příznivá, zpravidla se jedná o drahé objekty, často ještě s nutnou rekonstrukcí s ohledem na očekávaný provoz. Proto jsme se rozhodli znovu ověřit možnost dostavby stávajícího sídla, oproti původnímu projektu s určitými úpravami velikosti zasedací místnosti, rozmístění kanceláří nebo aspoň částečné energetické sobě­stačnosti. V průběhu let od dokončení původního projektu vznikly nejen jiné požadavky, ale na druhé straně také možnosti. Nad prvními konzultacemi bychom se měli s projektanty sejít ještě v průběhu ledna. 

Je jasné, že nás všechny opět čeká spousta práce. Budu velmi rád, když se jí chopí co nejvíc členů Komory. Jenom tak se dá některým věcem odolat a jiné zvládnout. V minulých letech jsme si společně dokázali, že to jde. To je velmi důležitá záruka a zkušenost.


Štítky
Farmacie Farmakologie Farmaceutický asistent

Článek vyšel v časopise

Časopis českých lékárníků

Číslo 1

2024 Číslo 1
Nejčtenější tento týden
Nejčtenější v tomto čísle
Kurzy

Zvyšte si kvalifikaci online z pohodlí domova

Hypertenze a hypercholesterolémie – synergický efekt léčby
nový kurz
Autoři: prof. MUDr. Hana Rosolová, DrSc.

Multidisciplinární zkušenosti u pacientů s diabetem
Autoři: Prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc., prof. MUDr. Vojtěch Melenovský, CSc., prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc.

Úloha kombinovaných preparátů v léčbě arteriální hypertenze
Autoři: prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Halitóza
Autoři: MUDr. Ladislav Korábek, CSc., MBA

Terapie roztroušené sklerózy v kostce
Autoři: MUDr. Dominika Šťastná, Ph.D.

Všechny kurzy
Přihlášení
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu, se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Přihlášení

Nemáte účet?  Registrujte se

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS#